Ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin 66 yaş sınırlaması; 4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanununa dayanılarak hazırlanan Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin şoförlerde aranacak nitelik ve şartları belirleyen 34. Maddesinin (c) bendi “…şoförlerin 66 yaşından gün almamış olmaları” hükmü doğrultusunda UKOME ...
Belgeleri hazırlamadan önce taksi şoförü olmak ve kart alabilmek için taksi şoförü olmak için yaş sınırı 22 yaşını doldurmuş olmak ve 66 yaşını aşmamış olmanız gerekmektedir. 22 yaşından küçük ve 66 yaşından büyük kişiler taksi şöför kartı alamazlar.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
Firma birden fazla şoförü adına başvuru yapabilir. 65 yaşını dolduran şoförleri adına (SGK Kayıtları vb.) Bakanlıkla yaptığı diğer iş ve işlemlerde izlediği sürecin aynısını izleyerek başvuru yapabilir. Başvuruda Sağlık Raporunun alınış tarihi 30 günü geçmemiş olmalıdır.
Bu kapsamda şoför açığının kapatılması ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması için büyük otobüs kullanacak şoförler için ehliyet yaş şartı 26'dan 24'e indirildi.
İlgili 43 soru bulundu
Src belgesi için yaş şartı aranmaktadır. Yaş şartını şu şekilde özetleyebiliriz; 66 yaşından gün almayanlar ile 18 yaşını doldurup ehliyet almaya hak kazananlar eşya ve kargo taşımacılığı için eşya ve kargo taşımacılığı için src belgesi ne başvurabilirler.
TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ İÇİN GEÇERLİ OLAN 66 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK YAŞ SINIRLAMASI, 31.12.2023 TARİHİNE KADAR 69 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK ŞEKLİNDE UYGULANACAKTIR.
Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi. İTEO Başkanı Aksu'nun mesajı şöyle: Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
0-1 yaş aralığında hususi C segmenti otomobillerin ticari taksiye girmesine yönelik yaş sınırı 0-3'e, mevcutta taksi olarak hizmet veren araçların da yaş sınırı 0-6'dan 0-8'e yükseltildi.
Ehliyet üst yaş sınırı kaç? Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Düzenli olarak alınan sağlık raporlarında aksi belirtilmediği sürece sürücüler her yaşta trafiğe çıkabiliyor.
eleman.net verilerine göre, Taksi Şoförü 2023 yılında ortalama 31.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Taksi Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.840 TL maaş alıyordu.
Bir ehliyetiniz var ise ve ticari araç kullanmak istiyorsanız bunun için mutlaka SRC belgesine sahip olmanız gereklidir.
Bu butona tıklayıp açılan pencerede kredi kartı bilgilerinizi girdiğiniz taktirde şoför kartı ücreti için 132,00TL. tutarında ödeme çekilecek ve bu şekilde ibb şöför kartı ödemesi yapmış olacaksınız.
Şehir içi ve şehirler arası ticari araçlar kullanan sürücüler SRC 2 belgesi almalıdır. SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir. İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: B Sınıfı Ehliyet İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?
MYK kurumu tarafından yetkilendirilen SC Belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunarak, taksi şoförü mesleki yeterlilik belgesi alabilirsiniz. Online başvuru için, internet adresini kullanabilirsiniz.
İlkokul diploması olup 22 yaşından gün alan kişiler, tır şoförü olabilirler.
Ticari taksilerdeki kullanım süresine ilişkin değişikliğe gidildi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ticari taksi plakası sahiplerine gelişmeyi kısa mesajla duyurdu. Daha önce B ve C segmenti sarı renkli ticari taksiler 5 yıl süre ile kullanılırken, alınan yeni kararla birlikte bu süre 6 yıla çıkarıldı
Geçtiğimiz yıllarda ticari taksiye giren araçların çalışma süresi de 5 yıldan 6 yıla çıkarılmıştı. Şimdi de İstanbul'a hizmet edecek olan otomobillerin 2 yaşında ticari taksiye girmesine yönelik karar alınmış oldu. Böylece 2 yaşında ticari taksi olan bir otomobil en fazla 4 yıl sonunda taksiden çıkarılacak.
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir. 69 yaşından gün alanlar bu genelgeden faydalanamayacaktır. 65-68 yaş arası çalışmak isteyenler, her yıl psikoteknik raporu ve sağlık raporu almak zorundadırlar.
Büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olmaları gerekir. Bu yaş sınırı SRC Belgesini almaya engel teşkil etmez ama Büyük otobüs kullanmak için 26 yaş sınırı arandığı için cezaya tabi olur. Aksi belirtilmedikçe reşit sayılan ehliyet sahibi kişiler, istisnalar hariç 18 yaşından gün almış olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri