Failler arasında birlikte suç işleme kararı olmalıdır. Failler eylem üzerinde ortak egemenlik kurmalıdır. Eylem kasten ve hukuka aykırı olarak işlenmelidir. Taksirli suçlarda iştirak söz konusu olmaz.
Suça iştirak, bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçun aralarında anlaşmak ve işbirliği yapmak suretiyle birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesidir. Ancak kasten işlenen suçlar iştirak halinde işlenebilir, taksirle işlenen suçlara iştirak mümkün değildir.
Suça iştirak ancak kasıtlı işlenen suçlarda söz konusu olabilecektir. Taksirle işlenen suçlarda suça iştirakten bahsetmek mümkün değildir. Bu durumda her bir failin kendi işlediği suç oranında sorumluluğu doğmaktadır.
İhmal ile suça katkıda bulunan kimsede iştirak iradesi varsa ve hareketi nedensel bir değer taşıyorsa suça iştirakten sorumlu olur. Kendisinden yapılması beklenen bir hareketi yapmayan kişinin, ihmali hareketle suça katıldığı kabul edilemez. Mutlaka nedensellik bağı ve iştirak iradesi olmalıdır.
Çok failli suçlara, suçun oluşabilmesi için zorunlu olan sayının dışındaki diğer kişilerin katkısı iştiraki oluş- turacaktır. İştirak konusunda, eşitlik ve ikilik olmak üzere iki farklı sistem bu- lunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
5237 sayılı TCK'nın öngördüğü sistemde, suçun işlenmesinde ortaya koy- duğu katkıya göre suça iştirak edenler, fail ve şerik olarak ayrılmış, faillik (TCK m. 37), azmettirme (TCK m. 38) ve yardım etme (TCK m. 39) şeklinde üç tür iştirak hali düzenlenmiştir.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
veya taksirle işlenen icrai veya ihmali bütün haksızlıkların esasını teşkil etmek- tedir... Fiil icrai davranışla işlenebileceği gibi ihmali davranışla da işlenebilir...
Gerçek ihmali suçlarda, failin ihmale yönelik bilme veya istemesi ya da ihmalini bilmesi ancak umursamadan bu ihmali gerçekleştirmesi söz konusu olabilir. Yani gerçek ihmali suçlar doğrudan veya dolaylı kastla işlenebilir. Gerçek ihmali suçların kural olarak taksirli hali yoktur.
Zincirleme Suç Hükümleri Hangi Suçlarda Uygulanmaz? Zincirleme suç hükümlerinin istisnası TCK m.43/3'de düzenlenmiştir. Buna göre, Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarında bu madde hükümleri uygulanmaz.
Bağlılık kuralı Türk Ceza Kanununun 40. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu kurala göre suç ortaklarının sorumlu olabilmesi için kasten ve hukuka aykırı olarak işlenmiş bir fiilin varlığı gereklidir. Failin fiilinin kasten ve hukuka aykırı olmadığı hallerde suç ortaklarının sorumluluğu da bulunmamaktadır.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Suçlar ekseriya tek kişi tarafından işlenebilse de birden fazla kişinin aralarında yaptıkları anlaşma üzerine suç birden fazla kişi tarafından işlenebilir. Bu tür suçlara iştirak halinde işlenen suçlar denilmektedir.
Kanunda sırasıyla malvarlığına karşı suçların tipikliği tarif edildikten sonra, “Etkin pişmanlık” başlıklı TCK m.168'de malvarlığına karşı suçlardan hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflas, taksirli iflas için tatbik edilebilecek nitelikte etkin pişmanlık hükmüne yer ...
Buna göre zincirleme yani müteselsil suçun şartları şu şekildedir: Zincirleme suç kasten işlenen suçlarda söz konusu olabilir. Taksirle işlenen suçlarda müteselsil suçtan söz edilemez.
Taksirle işlenen suçlarda, kişiye verilecek olan ceza, kişinin kusuruna göre belirlenecektir. Kişinin kusuru ile eş değer ceza verilir. Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olacaktır.
7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir. Bazı suçlar sadece icrai bir hareketle iş- lenebilirken (Örneğin TCK m. 102, 141, 151), bazı suçlar sadece ihma- li bir davranışla işlenebilir (Örneğin, TCK m. 98, 166, 257/2, 279).
İhmali davranışla insan öldürme suçunun olası kastla işlenemez. Çünkü olası kastta fail sonucun gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen sonucun gerçekleşmesini umursamamakta, olursa olsun diyerek fiili işlemektedir.
Taksirle Öldürmenin Cezası Nedir? Bir kimseyi taksirle öldürmenin cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Taksirle Yaralama Suçu Sicile İşler Mi? Taksirle yaralama suçu Türk Ceza Kanunu'nda yer almakta olup bir suç teşkil etmektedir. Fail hakkında verilen ceza sonucunda hapis cezası da verilse adli para cezası da verilse failin sabıkasına işlenecektir.
Taksirli suçlarda hareketin yöneldiği netice tipikliğin dışındadır. Bundan dolayı taksirli haksızlıklar, yönlendirici iradenin içeriğiyle oluşmayıp, somut olay bakımından yapılması gereken (emredilen) davranış ile yapılan davranışın mukayesesinden ortaya çıkmaktadır.
Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır. Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.
İkincisi ise şudur: Kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak ister ancak yapılan yargılamada kişinin suçsuz olduğu anlaşılır. Bu durumda kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak istemiş olsa bile suçsuz olduğu anlaşıldığı için beraat kararı alır. Bu nedenle etkin pişmanlık kabul edip beraat kararı alan vardır.
Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.
Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri