Haksız tahrik altında işlenen suç kasten veya taksirle işlenmiş olabilir.
Haksız tahriğe ilişkin hükümler ayrım yapılmadan bütün suçlar ve failler bakımından uygulanır. Tasarlama kastı ile haksız tahrik şartları bir arada uygulanabilir. Ancak töre veya kan gütme saikiyle işlenen suçlarda haksız tahrik şartları uygulanamaz.
Haksız tahrik indirimi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''haksız tahrik'' başlıklı 29.maddesinde düzenlenen ve suç işleyen kişinin haksız bir fiilin sebep olduğu hiddet veya şiddetli üzüntünün, elemin etkisinde suç islemesi halinde bu kişiye verilecek cezada indirim yapılmasını öngören düzenlemedir.
Failin duymuş olduğu hiddet ya da şiddetin kaynağı başka bir durumdan kaynaklanıyor ise haksız tahrik hükmü uygulanmayacaktır. Bir diğer konu da haksız tahrike konu olan suçtan daha önce suç işleme kararı verilmiş, tasarlanmış ise haksız tahrik hükmü uygulanmaz.
Ancak, haksız fiilin doğrudan failin kendisine karşı işlenmesi zorunlu değildir. Bu nedenle, failin yakınlarına veya değer verdiği diğer kişilere veya faile tamamıyla yabancı olan kimselere karşı işlenmiş haksız fiiller de failde bir öfke veya elem yaratacak nitelikteyse haksız tahrik hükümleri uygulanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Yargıtay kararıyla belirlenen haksız tahrik şartları olarak; Haksız tahrike neden olan fiil olması, Haksız tahrikin fiillen faile dönük olması İşlenen suçun elemi, öfkesi ve ruhi durumunun kontrolden çıkmış olması
Takdiri İndirim Nedenleri (İyi Hal İndirimi) Uygulanması
Terör suçları, cinsel suçlar, inkılap kanunlarında düzenlenen suçlar ve askeri suçlar dahil her suç için takdiri indirim nedeni uygulanabilir. Hakimin takdiri indirim (iyi hal indirimi) uygulanması konusundaki takdir yetkisi sınırsız değildir.
kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenen hakaret suçundaki haksız tahrik ise, kusuru kaldıran bir neden olarak ele alınmaktadır. Haksız tahriki kusuru azaltan bir neden olarak ele alan görüş, doktrinde eleştirilmiştir.
Meşru müdafaa, devam eden bir haksız saldırı bakımından söz konusu olduğu için meşru müdafaa ile haksız tahrik bir arada bulunamaz.
Olası Kastla İşlenen Suçta Haksız Tahrik Mümkündür.
Failin haksız bir saldırı olmaksızın kendi duygularının etkisiyle suç işlemesi haksız tahrik kurumunun koruması altında değildir. Haksız tahrik bir hukuka uygunluk nedeni değildir. Kusur yeteneğini azaltan bir nedendir.
Haksız tahrik Türk Ceza Kanunu madde 29'da düzenlenmektedir. İlgili maddeye göre haksız tahrik durumunda haksız tahrik altında suç işleyen kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.
Örneğin, yağma suçu işlemek için bıçak temin ederek mağdurun işyerine kadar giden fail, işyerinde mağduru tehdit etmeden veya cebir uygulamadan fiili işlemekten kendi iradesiyle vazgeçerse, fail hakkında gönüllü vazgeçme hükümleri uygulanır.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
İyi Hal Ceza İndirimi (Takdiri İndirim) Nasıl Hesaplanır? İyi hal nedeniyle ceza indirimi, 5237 sayılı TCK'nın 61. maddesinde yer alan cezanın belirlenmesi prosedürüne uygun bir şekilde ortaya çıkan süreli hapis cezası veya adli para cezası miktarı üzerinden 1/6 oranında yapılır.
Haksız tahrik bir hukuka uygunluk sebebi değildir, ancak failin kusur yeteneğini azaltan ve cezanın indirilmesini gerektiren kişisel bir nedendir .
Haksız tahrike karşı haksız tahrik olmaz. İlk fiil haksız ise, haksız tahrik indiriminden ikinci eylemi gerçekleştiren faydalanacaktır. Ancak ikinci eylem, ilk eylemle orantılı sayılamayacak şiddetteyse, ortaya çıkan üçüncü fiilin haksız tahrik altında işlendiği kabul edilir.
Meşru müdafaaya karşı meşru müdafaa olmaz. (Meşru müdafaada bulunan kişinin hareketi zaten hukuka uygun olduğu için, bu harekete karşılık verilmesi amacıyla meşru müdafaaya gidilemez.) Saldırının üçüncü kişiye yönelmesi de herhangi bir kişiye meşru müdafaa hakkı verir.
Haksız tahrik altında suç işlediği kabul edilen failin; Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmi dört yıla, Müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası, Diğer hAllerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Bunlar sırasıyla, Kanunun Hükmü ve Amirin Emri (TCK m. 24), Meşru Savunma ve Zorunluluk Hali (TCK m. 25), Hakkın Kullanıl- ması ve İlgilinin Rızası (TCK m. 26), Sınırın Aşılması (TCK m .27), Ce- bir ve Şiddet, Korkutma ve Tehdit (TCK m. 28), Haksız Tahrik (TCK m. 29), Hata (TCK m. 30), Yaş Küçüklüğü (TCK m. 31), Akıl ...
Buna göre suçun cezası şu şekildedir: Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, on beş yıldan yirmi dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
İndirim Uygulaması Kapsamına Hangi Cezalar Girmektedir? İndirim uygulamasının kapsamına; Vergi ziyaı cezası, ● Usulsüzlük cezası, ● Özel usulsüzlük cezası, girmektedir.
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri