Taktik Planlar; stratejik planların belli bir kısmının gerçekleştirilmesi için hazırlanan planlardır. Stratejik planlara göre hedefleri somuttur ve daha kısa zaman dilimleri için hazırlanır.
Taktikler, kısa vadeli hedeflere ulaşmak ve rekabet avantajı elde etmek için bir şirket tarafından kullanılan yöntem ve faaliyetlerin detaylandırılmış ifadeleridir. Taktikler/taktik kararlar kolayca değiştirilebilen, belirli bir pazarda belirli bir süreyi kapsayan, ürün talebini artırmayı amaçlayan aksiyonlardır.
Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans göstergelerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plandır.
2) Taktik karar verme: Stratejik seviyede verilen kararların yerine getirilmesi, kaynakların etkili ve verimli kullanılması için verilen kararlardır. Organizasyonun amaçlarını yerine getirmek için kaynakların tahsis edilmesi işidir. Örneğin, geliştirilecek ürünler tesis planlaması, personel ve iş gücü planlaması.
İlgili 21 soru bulundu
Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.
Taktik, kısa vadeli bir hedefe ulaşmak amacıyla izlenen yol ve kullanılan yöntemlerin tümüdür. Bu yöntem, bir veya daha fazla özel görev olarak uygulanabilir. Terim genellikle iş, protesto ve askeri bağlamlarda ve ayrıca satranç, spor veya diğer rekabet içeren faaliyetler için kullanılır .
Strateji, daha geniş olarak rakipler, müşteriler ve ekonominin geneli de dahil olmak üzere pazarın tüm şartlarıyla birlikte organizasyonun tüm kaynaklarını kapsar. Taktik ise bir plan ya da süreç dahilinde kaynakların bir alt kümesini kullanır.
Stratejik planlama süreci dört temel aşamaya ayrılır: durum analizi, hedef belirleme, strateji geliştirme ve stratejik planın uygulanması.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Strateji, bir hedefe ulaşmak için oluşturduğunuz planınızdır. Önce hedefleriniz, sonra stratejiniz gelir. Taktik, stratejiyi uygulamak için atmanız gereken bireysel adımlar ve eylemlerdir.
2- Operasyonel veya Taktik Planlama:
"Operasyonel planlama, önceden tahsis edilen kaynakların en etkin biçimde kullanılmasına karar vermek ve eylemlerin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacak bir kontrol mekanizması geliştirmek ve böylece örgütsel hedeflere ulaşılmasını sağlamaktır."
işletme amaçları doğrultusunda hazırlanan ileriye dönük pazarlama hedefleri ve bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak olan pazarlama stratejileri, taktikleri ve programlarının hazırlanması işlemidir.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Planlar örgütsel birim açısından genel ve kısmi planlar, yönetim düzeyi bakımından teknik (operasyonel), taktik (idari) ve stratejik planlar, zaman açısından ise kısa, orta ve uzun vadeli planlar olarak sınıflandırılmaktadır.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Hedef: “Varılacak yer, ulaşılacak son nokta” ve “Yapılması tasarlanan iş, amaç”. Strateji: “İzlem”. İzlem kelimesinin TDK karşılığı ise biraz daha açıklayıcı: “Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol”. Taktik: “İstenen sonuca ulaşmak amacıyla izlenen yol ve kullanılan yöntemlerin tümü”.
TDK sözlük anlamı olarak taktik kelimesi savaşlarda kullanılan ve sonuca ulaşmak amacıyla etkili biçimde karadan, denizden ya da havadan savaşma sanatıdır.
Taktik seviye, teori olarak da ifade edilebilecek talimname bilgisi ve prosedür haline getirilmiş kurallar ile planlanırken, operatif seviyede devreye liderin bilgi birikimi, öngörüsü, zekâsı ve sezgileri devreye girmektedir.
Strateji, belirlenen hedeflere ulaşmak için genel yaklaşımın ana hatlarını çizer. Plan ise, seçilen stratejiyi etkili bir şekilde uygulamak için ayrıntılı eylemleri listeler.
Yönetim biliminde ise strateji, “bir organizasyonun amacına ulaşmak için izleyeceği yollar” anlamında kullanılmaktadır.
Strateji, bir markanın ne yapmak ve ne olmak istediğine göre bir bakış açısı geliştirmesi ve bu hedefine ulaşmayı planlamasıdır. İyi hazırlanmış bir strateji, bir kurumu hedefine götürecek hedef ve yönü belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri