Vücutta bulunan şekerlerin kontrol edilmesine yardımcı olur. Az miktarda enerji vermektedir. Bu nedenle kişilerin uzun süreler boyunca tokluk hissetmesini sağlamaktadır. Kalp ve damar hastalığı bulunan kişiler için son derece faydalıdır.
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Tam Buğday Ekmeği:
Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir.
Tam buğday ekmeğinin “kötü kolesterol” olarak bilinen vücuda zararlı kolesterolü düşürdüğü bilinir. Özellikle kolesterolü bir çıkıp bir inenler için tam buğday ekmeği iyi bir dengeleyicidir. Düzenli olarak tam buğday ekmeği yiyerek kolesterolü dengede tutabilirsiniz.
Bununla birlikte, buğday ekmeği karbonhid- ratın yanı sıra %8-12 protein, %1-5 yağ, %1-2 kadar mineral içerir ve özellikle B grubu vi- tamini açısından zengin bir besin kaynağıdır (Aktaş ve Özdoğan, 2016; Baysal, 2007).
İlgili 42 soru bulundu
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Uzmanlar, özellikle kan şekerini yükselten beyaz ekmek yerine tam tahıllı ve ekşi mayalı ekmekler tüketilmesi konusunda uyarıyor. Ekmek öğünlerimizde sıklıkla yer verdiğimiz bir besindir.
Günde kaç dilim tam buğday ekmeği yenmeli? GÜNLÜK EKMEK GEREKSİNİMİ 1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir. Tam tahıllı ekmeklerin lif oranı yüksek olduğundan glisemik indeksi düşüktür.
Tam buğday ekmeği tansiyon hastalarında kan basıncının kontrol altında tutulması için önerilen besin lifi, potasyum, magnezyum, folat, demir ve selenyum mineralleri bakımından zengin olduğundan tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Tam çavdar ekmeği, vücuttaki kolesterol dengesini sağlayarak ve kan dolaşımını sağlıklı hale getirerek, kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması riskini azaltmaktadır. Tam çavdar ekmeği, sağlıklı bir vücut işleyişi doğrultusunda, safra kesesi oluşumunu önlemektedir.
Kepekli ekmek, yulaf, çavdar, esmer pirinç ve arpa gibi gıdaların tüketilmesi tansiyonu dengelemeye yardımcı olacaktır.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Ekmek, yağ birikimine sebebiyet veren karbonhidrat bakımından yüksektir. Bazı ekmek türleri aslında kilo vermeye yardımcı olabilir. Lif, vitamin ve mineral içeriği yüksek tam buğday ekmeğini diyet yaparken tüketmek kilo vermeye çalışanlar için harikadır. Günde 6-8 dilim tam tahıllı ekmek tüketmek yeterli olacaktır.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Muz: Potasyum bakımından zengin olan muz, kan basıncını düzenler. Günde 2 adet muz yemek, yüksek tansiyonu düşürmeye yardım eder.
Ceviz tansiyonu yükseltir mi? Bilinen aksine ceviz yemek tansiyonu yükseltmez. Fındık, badem ve ceviz gibi magnezyum açısından zengin yağlı tohumlar hipertansiyon tedavisine destek olur. Ancak yüksek tansiyon hastaları kuruyemiş tüketirken tuzsuz olanları tercih etmelidirler.
Yoğurt tansiyonu yükseltir mi? Yoğurt tüketen yüksek tansiyon hastalarının tansiyonlarının tutarlı şekilde düştüğü belirlenen araştırmanın sonuçları, International Dairy Journal'de yayımlandı. Diğer yandan, yoğurt tüketiminin, tansiyonu normal seviyede olan kişilerin tansiyonunda değişikliğe yol açmadığı gözlemlendi.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI:
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Şeker hastaları için tam buğday ekmeği uzmanlara göre en iyisidir. Ancak son zamanlarda, hep birlikte buğdaydan kaçınmak isteyen diyabetli insanlar var. Tam buğday ekmeği tüketmek istemeyen kişiler çeşitli tohumlardan yapılan ekmekleri de evde kendileri hazırlayıp tüketebilirler.
Kepek, çavdar, yulaf ve tam tahıllı ekmekleri tercih ediniz.
Dr. Saraç, “Siyez ekmeği genetiği ile oynanmamış ve aynı zamanda da vücutta alerji açısından riski düşük, besin değeri ve vitamin değeri çok yüksek. Siyez buğdayından elde edilen bir ekmek.
Tam buğday ekmeği B vitaminleri ile D ve E vitaminleri bakımından zengin, lifli bir ekmek türüdür. Bu nedenle bağışıklık sistemini destekleyici özellik taşır ve kilo vermeye yardımcıdır. Vücudun yağ ve şeker dengesini koruyan bir ekmek türü olan tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi diğer ekmek türlerine göre düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri