Lif oranının yüksek olması ile dikkat çeken tam buğday ekmeği, zayıflamak isteyen kişilerin bağırsak sağlığını korur ve metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu yönü ile de kilo verme konusunda bir yardımcıdır. Metabolizmayı harekete geçirir ve yağ yakımının hızlanmasını kolaylaştırır.
Tam buğday ekmeği lif bakımından zengin olan içeriği sayesinde kişiyi çok uzun bir süre tok tutar. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Midenin boşalmasını ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olur.
Lif, vitamin ve mineral içeriği yüksek tam buğday ekmeğini diyet yaparken tüketmek kilo vermeye çalışanlar için harikadır. Günde 6-8 dilim tam tahıllı ekmek tüketmek yeterli olacaktır.
Tam buğday ekmeği günde 6-8 dilim arasında tüketilebilir. Lif, mineral ve vitamin zenginliğine sahip olan tam buğday ekmeği diyet sırasında mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. tam buğday ekmeği kansızlık yapar mı sorusu da merak edilenler arasındadır.
Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
İlgili 19 soru bulundu
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir. Beyaz un kilo alımına neden olurken tam buğday unu kilo kontrolü sağlamaktadır.
Mutlaka bireysel değerlendirme yapılması gereklidir. Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Tam buğday ekmeği bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. İçerisinde biyoaktif bileşenler vardır. Bu nedenle besin değerleri çok yüksektir. Tam buğday ekmeğin magnezyum oranı yüksektir.
Günde kaç dilim tam buğday ekmeği yenmeli? GÜNLÜK EKMEK GEREKSİNİMİ 1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir.
Tam Buğday Ekmeği:
Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir.
Lif oranının yüksek olması ile dikkat çeken tam buğday ekmeği, zayıflamak isteyen kişilerin bağırsak sağlığını korur ve metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu yönü ile de kilo verme konusunda bir yardımcıdır.
Ekmek, uzun süre doygunluk sağlar ve özellikle kilo vermenize de yardımcı olur. Her öğün 1 veya 2 dilim mutlaka ekmek tüketilmelidir.
Tam buğday ekmek kalori değerleri dilim ve gramajlarına göre şu şekildedir: 1 çok ince dilim (20 gr) tam buğday ekmeği 51 kcal. 1 ince dilim (25 gr) tam buğday ekmeği 64 kcal. 1 orta dilim (40 gr) tam buğday ekmeği 103 kcal.
Vücuttaki ödem oranını azaltır. Kronik hastalık riskini azaltır. Psikolojik olarak iyi hissetmenize yardımcı olur. Uyku problemlerini düzene sokmaya yardımcı olur.
Metabolizma hızınız yavaş olabilir
Metabolizma hızınızın yüksek olması gün içinde daha fazla enerji harcamanızı sağlıyor. Bunun aksine metabolizma hızınız yavaş ise daha az yemek yemenize rağmen, daha zor kilo veriyorsunuz. Gerçek bazal metabolizma hızınız, tükettiğiniz oksijenin miktarıyla belirleniyor.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Kalori bakımından da tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe oranla daha az kalori içerdiği için diyet listelerinin de gözde besinleri arasında yer alıyor. Önemli lif kaynaklarının başında gelen yulaf tokluk hissini maksimum seviyeye çıkardığı ve glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için sıkça tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri