Besinsel lifler ve fitosteroller bakımından zengin olan tam buğday unu, besin değerini kaybetmeden öğütülerek kullanıma hazır hale gelir. İnsanların sindirim sistemine en uygun un olan tam buğday unu, uzun süre tok tutma görevine sahip olduğu için pek çok unlu gıdanın yapımında tercih edilir.
Rafine buğday unu sadece nişasta ve glüten bakımından zengindir. Tam buğday unu, rafine buğday ununa göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir. Tam buğday unu ile glisemik indeks 65-70'ten 50-55'lere düşer.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Lif ve fitosteroller bakımından yoğun bir besin kaynağı olan tam buğday unu çeşitleri, insanların sindirim sistemine de uygun tahıl grubu besinlerden biridir.
Tam buğday unu 4-5 kat daha zengin besinsel lif ve protein içeriği sebebi ile 100 gramı 339-340 kalori enerji verirken, nişasta bakımında zengin olan rafine beyaz un 364 kalori enerji sağlar. Tam buğday unu, rafine beyaz una göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir.
İlgili 26 soru bulundu
Siyez Unu. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
HASTALIK RİSKİNİ ARTIRIYOR
Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar. Vücutta daha fazla glikoz ile diyabet geliştirme riski artar. Rafine unlar vücut ağırlığında önemli bir artış sağlayabilir ve şişkinlik problemlerini artırabilir.
Tam buğday unu ise buğdayın saf hali ile öğütülüp çuvallanması ile elde edilen tamamen doğal ve faydalı bir undur. Buğday tanesinin kısımları olan kepek, endesperm ve ruşeym'in tamamı bu unda mevcuttur. Dışardan bir katkı maddesi de eklenmediği için tam buğday unu olarak adlandırılır.
Tam buğday unundan yapılan ürünlerin ise yüksek lif içeriğiyle sindirimi ve emilimi yavaşlattığını kaydeden Dyt. Bahadır, “Bu ürünler kan şekerinin hızla yükselmesine engel olur, ayrıca vitamin, mineral ve diğer besin öğeleri açısından beyaz ekmeğe göre çok daha zengindir” diye konuştu.
İlbay, tam buğday ununda en kaliteli buğdayın işlendiğini, çabuk bozulduğu için az üretildiğini ve maliyetin yükseldiğini söyledi. İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, tam buğday ekmeğinin fiyatının yüksek olmasında, işçilik, ambalaj ve yatırım masraflarının yanı sıra kaliteli unun etkili olduğunu söyledi.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Kalori sayanlar için badem ve amaranth unu bu listede en düşük değere sahip.
Tam buğday ununda ise vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan kısımlar da kullanılmakta, böylece tam buğday unuyla yapılan ekmekler de besin değerleri açısından zengin olmakta ve verdikleri tokluk hissiyle sanılanın aksine kilo kontrolünün sağlanmasına da yardımcı olamaktadır.
Geçenlerde kek yapmaya kalkışıp evde normal un olmadığını fark edince ben de tam buğday ununu kullanmaya karar verdim. Güzel bir kek oldu, kabarmamasından korkmuştum ama gayet güzel kabardı ve fotoğraftan da anlaşılacağı üzere un taneleri irmik gibi kalın ve ağza geliyor.
Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır. Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir.
Tüm tam buğday ürünleri tam tahıldır ancak tüm tam tahıl ürünleri tam buğday değildir.
Ve artık günümüzde hemen hemen bütün ekmekler beyaz undan yapılarak tüketime sunuluyor. Uzmanlar beyaz ekmeğin sağlığa zararlı olduğunu belirterek, tam buğday ekmeğinin tüketilmesini öneriyor. Rafine edilmemiş tam buğday unundan yapılan ekmek en sağlıklı ekmek.
Ekmeğiniz kabarmamışsa maya miktarı olması gerekenden az, bayat ya da tuz fazla gelmiş olabilir. Hamurun sıvısı az veya unu fazla gelmiş olabilir. Oda sıcaklığında olmayan malzeme kullanılmış olabilir. Pişme esnasında ekmeğin ortasının çöktüyse yine fazla su ya da eksik tuz problemi olabilir.
Gelenek Un Tam Buğday 2 Kg - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Unun iyi olduğunu nasıl anlarız sorusunun en önemli yanıtı kokusu olacaktır. Unu kokladığınızda kesinlikle buğday kokusunu almanız ve bunun dışında herhangi bir koku içermemesi gerekir. Eğer undan hafif de olsa bir rutubet kokusu geliyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Öte yandan unun rengi de net bir renk olmalıdır.
Peki tam buğday tüketmenin potansiyel dezavantajları hiç yok mu? Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Buğdayın zararlı ise şu şekilde sıralanabilir; Buğdayın aşırı tüketimi vücutta vitamin eksikliği yapar. Buğdayın aşırı tüketimi kişide şişkinlik ve hazımsızlık yapar. Vücudu buğdaya hassas olan kişilerde buğday tüketimi ağızda ve dilde şişlik ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri