Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
Yarı otomatik bir arabaya sahip olmanın en büyük faydalarından biri, manuel arabalara göre daha iyi hızlanma ve yakıt ekonomisi elde etmenizdir. Bu, yakıt maliyetlerinden tasarruf ederken aynı zamanda hedefinize daha hızlı varabileceğiniz anlamına gelir.
Aracın tüm fonksiyonları bir bilgisayar tarafından kontrol edilir. Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Yarı otomatik şanzımanlar araçlarda “hill holder” yani yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanabilir.
Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Yarı otomatik vitesin bir diğer avantajı da, düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır. Ayrıca bu araçların kullanımı da oldukça kolaydır. Debriyaj olmadığından yapmanız gereken vites kolunu D (drive) moduna alıp gaza basmaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Yarı otomatik vitesin manuel araçlara kıyasla en temel farkı; debriyaj pedalının bulunmadığı bir sisteme sahip olmasıdır. Bu sistemde araç, sadece gaz ve fren pedalları ile kullanılır. İlk olarak 1930'lu yıllarda ortaya çıkan yarı otomatik vitesli araçlarda amaç, pedal sayısını azaltarak kullanımı kolaylaştırmaktı.
Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
Yarı otomatik araçlarda da vites aynı sistem ile çalışır ama vitesi değiştirmek için bir debriyaj pedalı olmadığından basmasına da gerek kalmaz. Yarı otomatik farkı burada devreye girer. Sürücü istediği zaman vitesi değiştirebilir. Vites değişimini araçta bulunan elektronik sistem debriyaj yerine gerçekleştirir.
Yarı otomatik vites, aracın otomatik şanzıman ve manuel şanzıman ile donatıldığı anlamına gelir. Sürücü, direksiyon kolonunda bulunan vites kolunu kullanarak vitesler arasında geçiş yapabilir. Bu tip şanzıman, tam otomatik şanzımanlarda mümkün olmayan, sürücünün manuel olarak vites değiştirmesine izin verir.
Debriyaj balatası bittiğinde volan ile şanzıman arasındaki hareket iletimi sekteye uğrar. Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir.
Böylece yüksek oranda otomatik vites hissiyatı veren DSG'nin “DSG şanzıman yarı otomatik mi?” sorusuna cevabı büyük bir evet oluyor.
Triptonik vites ya da Triptonik şanzıman
Araçta debriyaj pedalı olmasına rağmen otomatik modda kullanım söz konusudur. Yani isterseniz otomatik konuma alıp tıpkı otomatik vitesli bir araç gibi kullanabilirsiniz. Benzer şekilde istediğiniz zaman da manuel şanzımana geçiş yapıp debriyajı ve vitesi kullanabilirsiniz.
Manuel ehliyet ile hem manuel vitesli araçları hem de otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz. Fakat otomatik vites ehliyeti için bu durum geçerli değil Yani eğer otomatik vites ehliyeti aldıysanız yalnızca otomatik vitesli arabaları kullanabilirsiniz.
Trafikte beklerken veya aracı çalışır halde bırakırken vitesin D konumunda olmaması gerekir. Bulunulan senaryoya göre P ve N konumlarını kullanmak gerekir. Park halinde beklerken P konumu oldukça idealdir.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Yarı otomatik ofsayt sisteminde maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve pozisyonla ilgili karar kısa sürede verilecek. Stadyumda farklı noktalara yerleştirilmiş 12 özel kamera ile oyuncuların bir saniye içerisindeki 50 hareketini kaydetmek mümkün olacak.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
Tiptronic vites ne demek diye merak ediyorsanız, sürücünün istediği zaman düz vites istediği zaman otomatik viteste sürüş yapmasına olanak tanıyan şanzıman sistemi olarak tanımlanıyor.
Yarı otomatik vites nedir? Sorusuna kısacası debriyaj pedalı bulunmayan sistem yanıtını verebiliriz. Yarı otomatik vitesin kullanım avantajı da fazladır. Düz vitese oranla az yakıt tüketimi yarı otomatik vitesler tarafından sağlanır.
Otomatik tercihli, Renault Clio, Renault Captur, Renault Megane, Renault Kadjar, Renault Talisman modellerinde kullanılmaktadır.
D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Bu nedenle otomatik vitesli araçlarda debriyaj bulunmuyor. Sol tarafta fren, sağ tarafta ise gaz pedalı bulunuyor.
EDC Şanzıman, debriyaj pedalına olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir tür otomatik çift kuru debriyaj şanzımandır. Tek ve çift dişliler için iki giriş miline bölünmüş iki ayrı kavrama kullanır. Bu, araç hızlanırken ve yavaşlarken şanzımanın vitesler arasında geçiş yapmasına olanak tanır.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Tiptonik vites ya triptonik vites araçlarda tıpkı otomatik vitesli araçlarda olduğu gibi debriyaj yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri