Sağlıklı yaşam için gerekli olan zincirin bir parçası da tam tahıllı ekmektir aslında. İçerdikleri sayesinde adeta sağlık dostudur. Kahvaltılardan tok kalkmanıza yardımcı olan bu nefis ekmeği biraz derinden tanıyalım haydi!
Özellikle tam tahıllı ekmekler içerdikleri yoğun lif ve kepek nedeniyle uzun süre tok tutma özelliğine sahip. Aynı zamanda B grubu vitaminlerce de zengin olan sofraların olmazsa olmazı ekmeği sofranızdan eksik etmeyin.
Tam buğday ekmeği lif bakımından zengin olan içeriği sayesinde kişiyi çok uzun bir süre tok tutar. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Midenin boşalmasını ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olur.
Adeta tam tahıllı ekmek diyet ve sağlık dostudur. Sindirim problemlerini gideren, kalp ve damar hastalıklarına karşı önlem alan, sağlıklı ekmeklerden biridir hatta en sağlıklı ekmektir. İçerdiği yulaf ve çavdar sayesinde kilo vermenize yardım edecek masum bir ekmek olarak, mutfağınızda yer alabilir.
Uzmanlar, tam tahıllı ekmeğin, kahvaltılarda iki ya da üç dilim tüketilmesini yararlı buluyor. Yüksek lif içeren çavdar, tam tahıl ve buğday ekmekleri günde 2 ya da üç dilim tüketildiğinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Tam tahıllı ve tam buğdaylı ekmeklerin içerisinde yüksek posa bulunduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Pul biber yağ yakıcı özelliği ile bilinse de yedikçe acıktıran besinler arasında yer almaktadır.
Tam Tahıllı Ekmek: Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Zengin lif kaynağı olan tam buğday ekmeği aynı zamanda bağırsakların daha kolay ve düzenli çalışmasını sağlayarak sindirimin kolaylaştırır. Colorado State Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre; tam buğday ekmeği lif içeriği sayesinde kabızlığı önler ve metabolizmanın daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Karbonhidrat tüketimi: Aşırı karbonhidrat tüketimi özellikle beyaz un, şekerlemeler ve pirinç gibi glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratlar yerine tam buğday, kepek ve yulaf gibi glisemik indeksi düşük karbonhidratlar vücutta oluşan ödemi azaltacaktır.
Tam buğday ekmeği tam tahıllı ekmek arasındaki fark nedir sorusu kafanızı karıştırıyor olabilir. Tam buğday ekmeğinde buğday çekirdeklerinin kullanıldığı buğday unu kullanılır. Arpa, mısır, darı, kinoa, pirinç, çavdar gibi diğer tahılların kullanıldığı ekmeklere ise tam tahıllı denir.
Ekmek tüketirken öncelikli tercihlerimiz tam buğday, çavdar, tam tahıl, kepekli ekmek olmalıdır. Bununla birlikte yulaf ekmekleri, chia tohumlu, keten tohumlu, karabuğday ekmekler de beslenmemizde olabilir.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Bel ve karın bölgesindeki yağlanmadan yakınanlar dikkat! Hiç ekmek yememek ve öğün atlamak sanılanın aksine zayıflatmıyor; göbeğin büyümesine neden oluyor...
Yeterli su tüketimi fazla kilolardan kurtulmayı sağladığı gibi göbeği olup zayıf olan kişilerin bu süreci daha hızlı atlatmalarını sağlamaktadır. · Yağsız yoğurt tüketerek göbek çevrenizde biriken yağlardan kurtulabilirsiniz. Özellikle ev yapımı yoğurtlar tüm doktorlar tarafından tavsiye edilen besinler arasındadır.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir." Ekmek yerine ne yenebilir?
Tam buğday ekmeği, beyaz ekmeğin aksine lif açısından zengin olduğu için doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri