Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
3- Sarımsak, soğan, baharatlar
Tadı ve kokusu yoğun olan besinler anne sütüne geçerek sütün tadında değişime neden olabilir. Bu besinler üst üste çok miktarda yenmemeli dengeli şekilde yayarak ve münkünse pişmiş olarak tüketilmelidir. Bir besin yenildikten yaklaşık 4 ila 6 saat sonra sütü etkilemeye başlar.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Brokoli, soğan, karnabahar, lahana, greyfurt, portakal, limon gibi sebze ve meyveler gaz oluşumuna neden olur.
Sağlık Bakanlığı soğan ve sarımsak gibi besinlerin anne sütünün tadını değiştirebildiğini, bunun da bazı bebeklerde emmeyi reddetme gibi huzursuzluklar yarattığını açıkladı. Bakanlık, bu besinlerin emzirme dönemi boyunca az tüketilmesini ya da hiç tüketilmemesini istedi.
İlgili 19 soru bulundu
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Anne ya da bebekte gaz problemi yaşandığında nane, anason, muskat, rezene, kekik gibi baharatlar mucizevi bir etki yaratır. Muskat: Rendeleyerek çay kaşığının ucuyla anne sütüne karıştırarak günde iki kez bebeğinize vermeniz bebeğinizin hem rahat uyumasını hem de gaz sancısı çekmemesini sağlar.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Özellikle yemeklerde bol koyu yeşil salatalar veya pişmiş sebze yemeği bulundurabilirsiniz. Yemeklerinize bol soğan ve sarımsak ilave edin. Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir.
Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4-6 haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3 ayda biter.
Dereotu, papatya, zencefil, kimyon ve anason gibi bitkilerin çayı da bir çay kaşığı olmak koşulu ile bebek sancılarında etkilidir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Anne gazlı içecek tüketirse bebekte gaz olmaz. Gazlı içecekler, sıkıştırılmış karbondioksit içeren sıvılardır. Bunlar içildiğinde açığa çıkan serbest karbondioksit midede gaz baloncukları şeklinde şişkinliğe yol açar. Ancak bu gaz baloncuklarının süt yoluyla bebeğe geçmesi fiziksel olarak imkansızdır.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Portakal, mandalina, greyfurt, armut, şeftali, erik, ananas gibi meyveler ile inek sütü, acı biber, isot, kahve ve gazlı içecekler kararında tüketilmeli. Annelerin bu gıdaları tüketmesine bağlı bebeklerinde gaz sorunu yaşayabileceği akılda tutulmalıdır.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Anne sigara kullanmamalı. Kahveyi 1- 2 fincandan fazla tüketmemeli. Anne diyetinden inek sütü, turunçgiller, lahana, brokoli, karnabahar, turpgiller, çikolata, baharatlı gıdalar çıkartılmalı. Bebek loş, sessiz bir ortamda tutulmalı.
Gaz sancılarını giderir. Emziren annelerde sütün çoğalmasını sağlar.Sindirime yardımcı olur.Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.İştah açıcıdır.Bronşite ve öksürüğe faydalıdır.
Aynı zamanda emziren kişilerinde yararlı olması sebebiyle çok fazla muz tükettiği söz konusu olabiliyor. Ancak muz yüksek oranda lif bulundurduğu için gaz ve şişkinlik yapma potansiyeli oldukça yüksektir. Bu da doğal olarak emzirirken bebeklerde gaz yapma durumunu ortaya çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri