Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır. Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası; Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
Yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, hafif ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi semptomlar içerir. Bu enfeksiyonlar genellikle bulaşıcıdır ve kişiden kişiye öksürük veya hapşırık sırasında yayılabilir.
Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir. Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur.
Solunum yoluna kaçan yabancı cisim tam tıkanmaya neden olabilir ya da kısmi tıkanmaya neden olan cisim ilk yardım ve acil bakım uygulamaları sırasında yerinden hareket ederek tam tıkanmaya yol açabilir. Solunum yolunun tam tıkanmasında hastanın bilinci açık ya da kapalı durumda olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Nefes alamama, acı çekerek elleri boyuna götürme, konuşamama ve morarma 'tam tıkanma' belirtileridir. Bu durumda 'Heimlich manevrası' yapılır. Kısmi tıkanmada ise öksürük olur.
Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir.
Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
Tam Solunum Yolu Tıkanması
Kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. Kişi kendisine sorulan sorulara sıklıkla cevap veremez. Yardıma ihtiyacı olduğunu anlamanın yolu bu tipik görüntünün farkına varmaktır. Tam tıkanmada kişiye Heimlich Manevrası yapılmalıdır.
Solunumun temel organı akciğerlerdir. Göğüs boşluğunda asılı olarak bulunan akciğerler pembemsi renkte süngersi yapıdadır.
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, tam tıkanma ve kısmi tıkanma şeklinde görülür.
İlkyardım: -Soluk yolu açıklığı sağlanır. -Solunumu durmuşsa suni solunum yapılır. -Sıkı elbiseler gevşetilir. -Yan yatış pozisyonu veya yüz üstü pozisyon (koma pozisyonu) verilir. -Kazazedeye sıvı gıdalar ağızdan verilmez. Dolaşım sisteminin merkezi kalptir.
Hasta yalnızsa Heimlich manevrasını kendi kendine de yapabilir: bunun için ellerine yine yumruk yaparak göbek ile kaburgalar arasındaki kısma yerleştirir ve sert bir köşeye (sandalyenin ve mutfak tezgahının kenarı gibi) yumruğunu dayayarak, yumruğunu içe ve yukarı doğru itecek şekilde kendini bastırır.
Nefes darlığının bitkisel tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri 2 bardak kaynamış suyun içine atılan 3 çay kaşığı nanedir. Bu naneli çayın gün içinde 1 bardak tüketilmesi nefes darlığına iyi gelebilir. 3 yemek kaşığı süzme bal içine 1 şeker kaşığı kuru nane ve 1 tutam taze nane karıştırılır.
Astımda semptom giderici olarak kullanılan rahatlatıcı ilaçlardır. Kontrol edici ilaç olarak kullanılmamalıdırlar. Kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığında (KOAH) belirtileri azaltmak için ve kurtarıcı ilaç olarak kullanılır.
Ağızdan solunarak akciğerlere çekilen VENTOLIN bir kaç dakika içinde hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar. Astımda bronkokonstriksiyonu (bronşların daralması) azaltarak semptom giderici olarak kullanılan rahatlatıcı ilaçlardır.
Lateral Pozisyon (Yan Yatış Pozisyon) * Solunum yollarının açıklığını sağlar * Bilinç kayıplarında bu pozisyon verilir. * Omurga düz, baş yastıkla desteklenmiş olmalıdır, * Altta kalan kol dirsekten bükülmeli, avuç içi yukarıya bakacak şekilde olmalıdır.
Ne zaman antibiyotik kullanılmalı? Üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yok. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili ilaçlardır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik almak gereksizdir.
52) Hangisi tam tıkanma belirtisi değildir? Nefes alamaz.
Okaliptus (Eucalyptus globulus) Okaliptus yaprağı solunum yolları hastalıkları tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Ateş düşürücü, ağrı kesici, balgam söktürücü ve antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır.
Heimlich manevrası uygulaması yapmak için hastaya oturur pozisyonda ya da ayaktayken arkandan sarılın. Bir elinizi, baş parmağınız üste gelecek biçimde yumruk yaptıktan sonra diğer elinizle sıkıca kavrayın. Yumruk yaptığınız elinizi, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetlice kendinize doğru çekin.
Heimlich manevrası için hastaya arkadan kollar dolanır, kişinin karın bölgesinde göğüs kemiğinin bittiği yer ile göbek deliğinin orta kısmına bir el yatay bir yumruk yapılarak koyulur. Diğer el ile ise yumruk kavranır. Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri