Peynir de her üründe olduğu gibi fazla miktarda tüketildiği zaman kilo saldırabilen ürünler arasında yer alır. Özellikle de yağlı peynirler, insanların kilo almasına neden olur.
Kilo veya kolesterol sorunu yaşayanlar, peynirin az yağlı olanını tercih etmelidirler. Yağsız beyaz peynir veya lor, en az kalori ve yağa sahip olduğundan, riskli gruptakiler için tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek, yağı az sürme peynirleri de iyi bir seçenektir.
Süzme peynir, kilo vermek için uygulanan tüm diyet programlarında kendine yer bulur. Çünkü protein miktarı fazla, kalorisi azdır.
Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır. Yani 1 günde ne kadar süt tüketmeniz gerektiğini iyi bilmeniz gerekmektedir. Kilo alımına etki eden başka bir faktör ise sütün yağlı olmasıdır. Az yağlı sütler daha az kalorilidir.
Diyette yenebilecek en ideal peynirlerden biri olan lor peynir aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını sağlar. Diyet yapan kişi kaşar peynirinden uzak durmalı çünkü içinde çok fazla miktarda yağ vardır. Diyette kesinlikle yenmemesi gereken bir diğer peynir çeşidi de Parmesan peyniridir, çok kalorilidir.
İlgili 39 soru bulundu
En çok merak edilen şey ise; çok severek tüketilen peynir çeşitlerinin diyetteyken ne kadar ve nasıl tüketilmesi gerektiğidir. Diyetteyken yağlı peynirlerden tüketmemeye özen göstermeniz gerekir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
100 gramında sadece 55 kalori bulunan yoğurt hem düşük kalorili hem de besleyici olmasıyla zayıflamaya yardımcı oluyor; içinde bulundurduğu karbonhidrat, protein ve yağa ek olarak kalsiyum açısından da çok zengin olması sebebiyle sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı oluyor.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Ancak buna rağmen gece yeşil veya siyah zeytin tüketmek, kilo alımına neden olabilir. Zeytinin içeriğinde yer alan düşük kalori, normalde kilo alımına neden olmazken, gece tüketilmesi durumunda kilo alımına neden olabilir.
İnek peynirine göre daha az kaloriye sahip olan keçi peyniri sadece 60 kaloridir. D vitamini açısından oldukça zengin içeriğiyle bilinen keçi peyniri, yapıldığı sütün laktoz değerinin düşük olması ve protein değerinin yüksek olması sporcular tarafından kullanılması için uygun olduğunu gösterir.
Peynir ve üzüm: Peynirin küçük bir parçası yaklaşık 100 kaloridir. Ancak içinde bulunan triptofan ve süt proteini kazein daha mutlu olmanızı sağlar. Özellikle yatmadan önce peynir tüketmek kas sağlığını korur. Yanında ise melatonin bakımından zengin olan birkaç üzüm yiyerek, uykunuzu daha verimli kılabilirsiniz.
Merak edenler için tam yağlı beyaz peynir için işte cevaplar: 1 orta dilim (30 gr) beyaz peynir 93 kcal. 1 orta porsiyon (150 gr) beyaz peynir 464 kcal.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır. Gece ekmek yemeniz kilo almanıza neden olabilir.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Cici Bebe kalorisi yüksek bir besindir. Özellikle de çocuklarda kilo artışı için tercih edilmektedir. Kilo alma problemi yaşayan kişilerin de süt ile tükettiği bilinmektedir. Lif ve nişasta içerdiği için kilo alımına neden olur.
Uzmanlar yetişkinlerin gün içinde 60 ile 80 gram arasında bal tüketmesini önermektedir. Bu miktarın fazlası sağlık için tehlikeli olup kilo alımına neden olabilir.
Bugün özellikle fast food zincilerinin kızartmalarıyla çok yaygın tüketilen ve ekonomik fiyatlarıyla kolay ulaşılabilir olan patates, özünde kilo aldıran ve şişmanlatan bir sebze değil. Öyle ki, domates ve portakaldan sonra C vitamini içeriği en yüksek gıdalardan biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri