Yasal olarak belirlenen haftalık tam çalışma süresi 45 saat iken, kısmi süreli çalışanlarda bu durum haftada en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir.
Tam zamanlı ve kısmi zamanlı çalışanların haftalık ortalama çalışma süresi (2022) Tam zamanlı çalışanlarda haftalık çalışma süresinin en düşük olduğu ülke ise 37,4 saat ile Finlandiya. Kısmi zamanlı istihdam edilenlerin haftalık ortalama çalışma süresi AB genelinde 21,8 saat; Türkiye'de ise 17,4 saat.
Tam zamanlı çalışma 4857 sayılı iş kanuna göre haftalık olarak 45 saat çalışma saatine sahiptir. Yine iş kanununa göre ise bu durum günlük olarak 7,5 saate denk gelir. Tam zamanlı çalışanlar günlük 7,5 saat olmak üzere 6 gün boyunca 45 saat çalışırlar. Tam zamanlı çalışmada 1 ya da 2 gün izin olabilir.
Part time çalışma sistemini tam olarak anlayabilmek için öncelikle tam zamanlı çalışma modelini öğrenmemiz gerekir. Tam zamanlı çalışma süresi haftalık 45 saat ile sınırlıdır ve 6 gün çalışmış olan personele 1 gün haftalık izin verilmesi zorunludur.
İlgili 22 soru bulundu
Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz.
Türkiye'de 4857 sayılı çalışma kanununun 63'üncü maddesine göre, haftalık çalışma süresi 45 saat. Buna göre, haftanın beş günü çalışılan bir iş yerinde, mesai günde dokuz saatten fazla olamıyor. Mola süreleri de düşüldüğünde günlük çalışma süresinin yedi buçuk saatten fazla olamayacağı hesap ediliyor.
Bir işçi yılda en fazla 270 saat fazla çalışma yapabilir. İşçiye haftalık 45 saati aşan çalışmaları için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.
İşveren, çalışma saatlerini istediği gibi belirleyebilir, ancak haftalık çalışma süresini 45 saati aşmamak koşuluyla sınırlıdır. Örneğin, işveren haftada 5 gün çalışma ve günde 9 saat çalışma şeklini tercih ederek haftalık 45 saati tamamlayabilir.
Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Yönetmeliğin 4/3.maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saatten fazla olamaz. Buna göre haftada 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak adlandırılacak ve buna göre ücret ödemesi hesaplanacaktır.
Asgari ücret/çalışma saati. Son yapılan zamlarla birlikte güncel asgari ücret brüt olarak 10 bin 8 TL'dir. Asgari ücretli birinin aylık çalışma saati ise 225'tir (Günlük çalışma 9 saat, çalışanın aylık ortalama çalışma süresi 25 gün). O halde asgari ücretle çalışan birinin saatlik brüt maaşı 10.008/225= 44.48 TL'dir.
Örneğin 2023 Temmuz ayında asgari ücret saatlik brüt 59.62 TL, net 50.68 TL olduğundan part-time çalışan maaşı en az 6.081,23 TL olur. Part-time işlerde maaş asgari ücretin artışı ve işveren inisiyatifine göre değişir.
Tam Zamanlı Çalışma nedir
Ara dinlenmeler ve haftalık tatil günleri bu süreyi kapsamamaktadır. İş kanununun 4857 sayılı kanununda belirtilen haftalık çalışma saati eğer tam olarak yani 45 saat olarak çalıştırılacaksa, bu günlük olarak en fazla 7,5 saat çalışma anlamına gelmektedir.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
Yani 2023 yılı için saatlik asgari brüt ücret 59,62 TL'dir. Aynı çalışanın 2023 fazla mesai ücreti ise 89,43 TL'dir. Ancak bu tutar sadece asgari ücret için geçerlidir. Brüt maaşı daha yüksek olan bir çalışanın, maaşıyla doğru orantılı olarak fazla mesai ücreti artış gösterir.
Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamış- sa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.
İşçinin hafta tatiline hak kazanabilmesi için haftalık 45 saat çalışma zorunluluğu bulunmamaktadır. 45 saat aşılmasa dahi işçinin 24 saat dinlenme süresi olmalıdır. Fakat işçinin hafta tatili ve bu kapsamdaki ücrete hak kazanabilmesi için İş Kanunu kapsamındaki işte çalışması ve işçi kabul edilmiş olması gerekmektedir.
Yukarıdaki mevzuat yorumundan hareketle, Cumartesi gününün çalışma günleri arasında sayılmaması suretiyle sözleşme dışında tutulabilmesi mümkündür. İş Kanunu'nda tam süreli işçilerin haftanın her günü çalıştırılması gerektiğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Gece çalışmaları yönünden, haftalık kırkbeş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde yedibuçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir.
Fazla mesaisini alamayan işçi işvereni şikayet edebilir, İş Mahkemesi'nde dava açabilir. İş Kanunu'na göre Türkiye'de haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. Bu süre, günde 11 saati aşmamak koşulu ile işyerinde haftanın çalışılan günlerine farklı bir şekilde dağıtılabilir.
Fazla Çalışma Ücreti Nedir? Çalışma süresi İş Kanunu kapsamında haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yani 6 gün çalışma yapılıyorsa 45/6= 7.5 saat .
Yüksek Mahkeme cumartesi günleri mesai kararını, işverenin yönetim hakkı olarak değerlendirdi ve fazla mesai sayılamayacağına karar verdi. Kararda, iş ya da toplu sözleşmede aksi belirtilmedikçe cumartesi günlerinin iş günü olarak kabul edilebileceğine dikkat çekildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri