Mahkeme, kanundaki şartlar altında hükümde eksik bırakılmış bir husus olduğunu tespit ederse, tamamlama talebinin kabulüne karar verir. Hükmün tamamlanması talebinin mahkemece kabul edilmesi üzerine “tamamlayıcı hüküm” verilir.
Tamamlayıcı hukuk kuralları, taraflar arasındaki hukuki ilişkide düzenlenmemiş veya gereği gibi düzenlenmemiş konularda doğacak uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek kurallardır.
Bir hukuksal kavramın veya bir hukuksal kurumun hangi anlama geldigini açıklayan kurallara, tanımlayıcı hukuk kuralları denir.
Tamamlayıcı parça; mahalli örf ve adete göre, bir nesnenin esaslı unsuru olan, o nesne yok edilmedikçe veya parçalanmadıkça yahut niteliği bozulmadıkça ondan ayrılması mümkün olmayan parçalar, o nesnenin tamamlayıcı parçasıdır.
Bir hukuki kavramın, bir müessesenin hangi anlama geldiğini açıklayan kurallardır. Örnek: Yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir hukuki işlemde kullanılan ve ne anlama geldiği açıklanmayan bir hususta kanunda bir hüküm öngörülmüş ise bu yorumlayıcı hukuk kuralıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Hükümlerinin mahiyeti itibariyle herkese veya her olaya uygulanması mümkün olan kanunlara genel kanun denilmektedir. Buna mukabil belli kişilere veya belli olaylara uygulanan kanunlara ise özel kanun denmektedir.
Özetle, derleyici kaynak programı bir defa çevirir, yorumlayıcı ise programın bir satırında hata varsa çalışırken hatalı satıra gelice durur ve hata mesajı verir. Hata düzeltildikten sonra yeniden ilk satırından başlayarak kodu çevirir.
Geçerli olan bir hukuki işlemin arzu edilen hukuki sonucu meydana getirebilmesi ise bazen birtakım unsurlarla tamamlanmasına bağlı olabilmektedir. Bu unsurlar hukuki işlemin tamamlayıcı unsurları olup, gerçekleşmedikleri müddetçe işlem noksan kalmakta yani hukuken hüküm ifade etmemektedir.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
Nispî emredici hüküm (relativ zwingend), sadece taraflardan birini -genellikle sosyal veya ekonomik açıdan daha güçsüz olan sözleşme tarafını- korumak gayesiyle tesis edilmiş olan ve bu sebeple sadece o tarafın aleyhine olacak şekilde kendisinden sapılamayan emredici hükümdür(621).…
bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Emredici Hüküm Nedir? Bir hukuksal ilişkinin taraflarca aksinin kararlaştırılmasına hukuk düzeninin izin vermediği kurallardır. Emredici hükümler kanun metninden anlaşılır. Kamu düzenine, genel ahlaka, kişiliğin korunmasına ilişkin hükümler emredici hükümlere örnek olarak gösterilebilir.
kanunlaştırmalarla Türk Hukuku tamamıyla “Kara Avrupası” hukuk sistemine dahil olmuştur. ➢Modern Türk hukukunun İslam hukukuyla bir ilgisi yoktur. hukuk sisteminin tüm özelliklerini taşımaktadır.
İki durum arasında şâriin kurduğu bağı ifade eden vaz'î hüküm, kendi içinde sebep, şart ve mâni' şeklinde üçe ayrılır.
“Taraflardan her biri, nihai kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde, yargılamada ileri sürülmesine veya kendiliğinden hükme geçirilmesi gerekli olmasına rağmen hakkında tamamen veya kısmen karar verilmeyen hususlarda, ek karar verilmesini isteyebilir. Bu karara karşı kanun yoluna başvurulabilir.”
Tavzih ve tashih kararlarına karşı istinaf ve temyiz yoluna başvurulabilir. Bir hüküm hakkında tashih ya da tavzih yoluna başvurulması, istinaf ya da temyiz kanun yoluna başvurma sürelerini durdurmaz. Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay kararlarına karşı tavzih yoluna başvurulabilir.
ASKIDA HÜKÜMSÜZLÜK
Kurucu unsurları ve geçerlilik unsurları mevcut olan bir işlemin hukuki sonucunu doğurması için tamamlayıcı bir işlemin sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır. ÖRNEK; Ayırt etme gücü olmayan bir kişinin yaptığı sözleşme butlan yaptırımına tabidir.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Kurucu unsurları var olduğu için bir hukuki işlem yapılmış ise de, muteberlik şartlarının gerçekleşmemiş olması halinde hukuki işlem mutlak butlan ile batıldır yani kesin olarak hükümsüzdür.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Sözleşmenin tamamlanmasının iki şartı vardır. Bunlardan birincisi, sözleşmenin kurulmuş olması, ikincisi ise, sözleşmede boşluk bulunmasıdır. Borçlar Kanunu boşluğun nasıl doldurulacağını gösteren genel bir tamamlama hükmüne yer vermemiştir. Kanundan sadece, tamamlamaya ilişkin bazı araçlar ve ipuçları çıkmaktadır.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Hukukta ölüm, insan hayatının tamamen tükenmesi olan ölümle hukuki şahsiyet (kişilik) sona erer. Ölen kimse herhangi bir borç altına giremez ve hak sahibi olamaz. Ölen kimseye karşı veya onun adına dava açılamaz.
Örneğin C dilinde yazılan bir programı PASCAL diline çeviren programlara derleyici adı verilebilir. Derleyicinin diğer bir tanımı ise daha üst seviye bir dilden daha alt seviyeli bir dile tercüme olarak kabul edilebilir.
Compiler (Derleyici), geliştiricilerin herhangi bir programlama dilini kullanarak yazdığı kaynak kodu bilgisayarın anlayabileceği makine diline yani 0 ve 1'lere çeviren aracı yazılımdır. Derleyici sayesinde geliştiriciler farklı programlama dillerini kullanarak aynı işlevi yerine getiren yazılımlar üretebilirler.
Interpreter. Interpreters ve compilers birbirine oldukça benzer yapıdadırlar. Aralarındaki temel fark Interpreter kaynak programlama dili ile yazılan komutları doğrudan işlerken, Compiler da o komutları makina diline çevirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri