Tampon herhangi bir sızma yapmadığı için gönül rahatlığı ile denize veya havuza girebilirsiniz.
Tampon kullanan kadınlar adet dönemleri içinde çok daha rahat hareket edebiliyor. Tamponlarda sızıntı olasılığı pedlere göre çok daha düşük oluyor.
Ancak, tamponlarda bazen sızıntılar yaşanabiliyor. Özellikle içinizde unuttuğunuz zamanlarda dolan tamponlar, iç çamaşırlarınızın kan olmasına sebebiyet veriyor. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız ped kullanımını tercih edebilirsiniz.
Tamponu, baş ve orta parmağınızla ucundan tutarak rahat hissettiğiniz bir pozisyondayken yerleştirmeniz gerekir. Aplikatörü, parmaklarınız vücudunuza değene kadar vajina girişinden içeri itmelisiniz.
Tamponlar yüzmek için “sızdırmaz” yöntemlerden biridir. Genelde pamuktan veya sentetik liflerin bir karışımından yapılır ve vajinaya yerleştirilir. Tek kullanımlıktır ve 4-8 saat arası kanı tutar. Tamponlar bir miktar su emebileceğinden, yüzmeyi bitirir bitirmez tamponunuzu değiştirdiğinizden emin olun.
İlgili 34 soru bulundu
Tamponu içinizde unutabilir, biraz fazla itebilir ya da bir şekilde ipini koparabilirsiniz.
Vajinal tampon uygulaması tuvalete gidilmesine engel midir? Hayır değildir. Vajinaya yerleştirilen tampon idrar çıkış deliğini ve anüsü etkilememektedir. Bu nedenle vajinada bulunan tampon tuvalate gidilmesine engel değildir.
Haliyle tamponun ipi koptuğunda veya tampon ileriye gittiğinde, tamponu içeriden çıkartmak için vajina kaslarını gevşetmenin yollarını aramalısınız. Kendinizi rahat bırakarak, kasık bölgesine sıcak uygulama yaparak veya banyo yaparken, içeriye kaçan tamponu elinizle rahatça çıkarabilirsiniz.
Tamponun tamamı vajinaya yerleştikten sonra,ip sarkan ucuna işaret parmağı değdirilir ve yukarı doğru itebildiğiniz kadar tampon itilir. Vajinal tamponlar her 4 saatte bir mutlaka değiştirilmeli. 6-8 saatten fazla kalması riskli olabilir.
Tamponun ne kadar kalacağı türüne göre değişir. Ameliyat sonrası sünger tampon kullanılmışsa en fazla 3 gün sonra çıkarılmalıdır. Silikon tampon enfeksiyona neden olmayacağı için 1 haftaya kadar burunda kalabilir ancak 5 gün sonra çıkarılır.
Çok derine inmemiş olan tampon sürtme izleri Netfer pasta cila ürünleriyle giderilebilir. Araç tamponları genelde plastik üzeri boyalı kompozit alaşımdan üretilir. Bu yüzden tampon sürtmesi nasıl giderilir sorusunun cevabı niteliğindeki yöntem, kaporta çiziklerinin giderilmesi yöntemi ile farklılık gösterebilir.
Tampon ipi ıslanırsa, enfeksiyonların vajinaya girmesi kolaylaşır. Tuvalete gittiğinizde ise, dışkı bakterileri vajinaya girebilir. Bu da, büyük bir enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle, her tuvalete ve banyoya girdiğinizde tamponu değiştirmeniz gerekir.
Emici yapıya sahip malzemelerden üretildiği için kan ve diğer sıvıları içine çekerek şişer. Her ürünün belli bir emme kapasitesi vardır ve bunun dışına çıkıldığında taşma yapabilir. Vajina içerisine doğru şekilde yerleştirilerek kullanılır ve değiştirme saati geldiğinde çıkarılır.
Sudan çıkar çıkmaz hem ıslak kıyafetlerin hem de hijyenik tamponun çıkarılması gerekir. Çünkü özel bölgenin nemli kalmaması sağlık açısından daha iyidir.
Cinsel ilişki sırasında penisin yarattığı ya da tampon kullanım sırasında sırasında rahim ağzında oluşan travmalardan dolayı da rahim ağzında yara oluşmaktadır. Bazı kadınlarda ise altta yatan bir risk faktörü bulunamayabilir.
Tampon kullanılmadan önce dış genital bölgenin temizliği sağlanmalıdır. Tampon 4-6 saatte değiştirilmelidir. 6 saati aşan tampon uygulamaları toksik şok sendromuna zemin hazırlar.
Tamponların kullanımı, sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmaz.
Evet, bakire biri olarak regl kabı kullanabilirsiniz. Regl görmeye başladıktan itibaren regl kabı kullanmanızda bir sakınca yok. Bu konuyla ilgili bir yaş sınırı yoktur.
Ancak bu zararlı kanların içeride hapsedilmesinden ziyade dışarı çıkmasının daha faydalı olduğu şüphesizdir. Dini açıdan tampon koyulması haram değildir.
Ancak, bir tampon vajina içerisinde çok uzun süre kaldığında toksik şok sendromu olarak bilinen tehlikeli bir enfeksiyona yol açabilir. Uzun süre çıkarılmamış tamponlar, vajinada farklı bakteri türlerinin üremesine neden olacaktır.
Bu önlemlerden en önemlisi tamponu 4-8 saatten daha fazla vajinada tutmamaktır. İdeal olan hijyenik ped yerine tampon tercih etmemek, çok gerekli olmadıkça kullanmamak ve kullanıldığında en fazla 6 saat vajinada tutmaktır.
Soru 7: Tampon vajinada unutulursa ne olur? Tamponu rahatça çekip çıkarmak için uzun bir ipi vardır, eğer bu ip koparsa veya bir şekilde tampon vajina içinde kalırsa sakın elinizi sokup çıkarmaya çalışmayın. Eğer tampon vajina çıkışına yakınsa, ıkınarak tamponu çıkarabilirsiniz.
Burun tamponu çıkarma işlemi çok kısa sürdüğünden, acı hissedilmediğinden ve hemen ardından çok rahat, dolu dolu bir nefes alma gerçekleştiği için de ekstra bir rahatlama olur.
Kadınlar kendileri için en uygun tamponu deneyerek de seçebilirler. Kanamanın 3 – 4 saat çok yoğun geçmesi durumunda yüksek kapasiteli, 4 saatten fazla geçtiği halde tampon dolmuyorsa düşük kapasiteli tampon seçmek doğru olur.
Her 4 saatte bir mutlaka değiştirilmeli. 6-8 saatten fazla kalması riskli olabilir. Tampon kullanan kişilerde kesinlikle vajinal bir enfeksiyon olmamalı. Aksi takdirde ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri