Tampon kullanmak ağrı yapar, can yakar mı? Tabii ki de hayır, eğer doğru şekilde yerleştirdiyseniz tamponun olduğunu bile unutursunuz. Zaten küçük boyutlarda olduğu için pek fazla hissetmezseniz.
Vajinal tamponlar doğru yerleştirildiğinde herhangi bir rahatsızlık oluşturmazlar. Kadınlar tamponun varlığını hissedemezler. Eğer bir şekilde rahatsızlık mevcutsa bu durum sıklıkla tamponu yeterince derine yerleştirilememesi ile ilgilidir. Çoğunlukla kadınlar tamponun derinlere kaçmasında çekinirler.
Tampon kullanan kadınlar adet dönemleri içinde çok daha rahat hareket edebiliyor. Tamponlarda sızıntı olasılığı pedlere göre çok daha düşük oluyor.
Tamponu doğru şekilde yerleştirdiğiniz taktirde vajinada herhangi bir rahatsızlık duymamanız ve tamponu hissedememeniz gerekir. Eğer rahatsızlık varsa bu durumda büyük olasılıkla tamponu yeterince derine yerleştiremediniz demektir.
Tamponun doğru şekilde kullanılması, takılması öncesinde ellerin yıkanması ve sıklıkla değiştirilmesi durumunda herhangi bir zararı bulunmuyor.
İlgili 43 soru bulundu
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle veya korunma amacıyla ilişki öncesi kesinlikle tampon kullanılmamalıdır.
Evet, tampon kullanarak denize girmek mümkündür. Tamponlar, regl dönemindeki kadınların kanı emerek sızıntıyı önlemek için kullandığı hijyenik ürünlerdir. Denize girmek için tampon kullanmak, regl sıvısının suya geçmesini engeller ve rahat bir deneyim sağlar.
Sağlıklı ve güvenli bir regl dönemi için tampon kullanım süresi oldukça önemlidir. Özellikle toksik şok ve enfeksiyonlardan korunmak için aynı tamponun 4-8 saatten fazla vücutta tutulmaması gerekir. Tamponun 8 saatten fazla vajinada kalması hayatı tehdit eden şoklara neden olabilir.
Bir aplikatör kullanılıyorsa; tampon aplikatörün içindeyken vajinaya itilmeli, iç tüp orta veya işaret parmağı kullanılarak daha uzağa itilirken dış tüp yerinde tutulmalıdır. Böylece tampon tüpün önünden vajinaya itilecektir. Tamponun tamamen vajinada olduğu hissedildiğinde yerleşme tamamlanmıştır.
Vajinal tamponlar, yanlış kullanımda hayati tehlike taşıyan hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedirler. Toksik şok sendromu vajinal tampon kullanan kadınlarda görülen ve ciddi seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.
Vajinal tampon kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, tamponu en fazla 4-6 saat içerisinde değiştirmektir. Gece uyurken tampon kullanmak (saatini bilmeden geçirmek), tampon varken ilişkiye girmeye çalışmak ve gereken zamanda değiştirmemek vücudunuzun tepki vermesine neden olabilir.
Tamponlar yüzmek için “sızdırmaz” yöntemlerden biridir. Genelde pamuktan veya sentetik liflerin bir karışımından yapılır ve vajinaya yerleştirilir. Tek kullanımlıktır ve 4-8 saat arası kanı tutar.
Haliyle tamponun ipi koptuğunda veya tampon ileriye gittiğinde, tamponu içeriden çıkartmak için vajina kaslarını gevşetmenin yollarını aramalısınız. Kendinizi rahat bırakarak, kasık bölgesine sıcak uygulama yaparak veya banyo yaparken, içeriye kaçan tamponu elinizle rahatça çıkarabilirsiniz.
Tamponlar alındıktan sonra ortalama 20 gün kadar burnunuzdan nefes alıp vermede zorlanabilirsiniz. Bu süreçte kesinlikle burnunuzu sümkürmeyiniz. Aksırmak, sümkürmek zorunda kaldığınız durumlarda, her iki burun deliğiniz açık şekilde bunu nazikçe yapın.
Spongostan, surgicel, gelfoam adlı tamponlar daha çok kulak burun boğaz hekimleri tarafından kullanılan tampon çeşitleridir. Bu tamponlar kanama esnasında yada operasyonlar sonrasında kanamanın miktarına gore uygulanır. Bu tamponlar uygulandıktan 2 yada 3 gün sonra kendiliğinden erirler.
Nadir olarak görülse de vajinal tampon kullanan kadınlarda tamponun uzun süre değiştirilmemesine bağlı olarak, bakteriler için oldukça iyi bir besiyeri oluşturan kan vajinada uzun süre bekler ve bu bakteriler hızla çoğalır, yaydıkları toksinler bireyin kanına geçer, toksik şok sendromu gelişir.
Kadınlar kendileri için en uygun tamponu deneyerek de seçebilirler. Kanamanın 3 – 4 saat çok yoğun geçmesi durumunda yüksek kapasiteli, 4 saatten fazla geçtiği halde tampon dolmuyorsa düşük kapasiteli tampon seçmek doğru olur.
Adetinizin hafiflediği günlerde ve gece pet kullanmayı tercih etmeniz uygun olacaktır. Adet dönemi içerisinde kanamanızın yoğun dönemlerinde pet kullanımının aksine birden fazla tampon kullanmazsınız. Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız.
Kullanabildiğiniz en düşük emici tamponu kullanın ve denize girdiyseniz tampon değiştirme süresini 2 saatin altına düşürün. Adetinizin çok hafif olduğu zamanlarsa tampon kullanmaktan kaçının; onun yerine günlük ped kullanmayı tercih edin.
Bu durumun ortak belirtileri; aniden ortaya çıkan ateş, düşük kan basıncı (hipotansiyon), baş ağrısı, kas ağrıları (miyalji), ishal, mide bulantısı, kusma, ciltte döküntü, göz-ağız-boğazda kızarıklık, bilinç bulanıklığı ve nöbetler halindedir.
Ancak bu zararlı kanların içeride hapsedilmesinden ziyade dışarı çıkmasının daha faydalı olduğu şüphesizdir. Dini açıdan tampon koyulması haram değildir.
Aslında, birçoğunun atletik çabaları sebebiyle düzenli dönemleri bile mevcut değildir. Bununlar birlikte, dönemlerinde olan yüzücülerin birçoğu, havuzun etrafında turlarken, kan akışlarını kontrol altında tutmak için tampon veya adet kupaları kullanmaktadırlar.
Adet dönemi içerisinde limon tüketilmesi ve sirke içilmesi kanın hızlı vücuttan atılmasını ve regl döneminin erken bitmesini sağlamaktadır. Doğal bitki çayları arasında yer alan adaçayı ve rezene çayı regl döneminin hızlı gelmesini ve erken bitmesini sağlayan içecekler arasındadır.
Tampon kullanmak, ped kullanmak istemeyen kadınlar için güvenilirdir. Örneğin ped alerjisi olanlarda aksine tampon kullanılmalıdır. Ancak tamponların en fazla 6 saatte bir değiştirilmesi önemlidir. Reglken duş alınabilir.
Ancak, örneğin suda iç çamaşırı ya da ped kullanamayacağınız için yüzerken tampon ya da menstrual cup tercih edebilirsiniz. Benzer şekilde çok fazla hareket ettiğiniz zamanlarda kayma riski olan ped yerine vajina içine yerleştirilen ürünleri tercih etmeniz daha güvenli bir seçenek olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri