TCK madde 272/1 kapmasında; hukuka aykırı bir fiil nedeniyle olan soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi ya da kurul önünde gerçeğe aykırı beyanda bulunursa dört aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
İstisnai durumlar haricinde tanıklık yapılması zorunludur. Tanıklık yapan kişilerin sicilinde bu konuda herhangi bir işlem yapılmaz. Ancak yalancı tanıklık ve şahitlik etmek ve bu durumun tespit edilmesi halinde bu durum sicile işleyecektir. Özetle yalancı şahitlik yapılmadığı takdirde tanıklığınız sicile işlemez.
Öncelikle yalan tanıklık nedeniyle hakkında gözaltına alma veya tutukluluk kararı verilmesi halinde mağdur olan kişi Devlete karşı ağır ceza mahkemesinde dava açabilme hakkına sahiptir.
Yalan Tanıklık Suçunun Cezası
Yalan tanıklık suçunun temel halinin cezası; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Üç yıldan fazla hapis cezasını gerektirir bir suçun soruşturması veya kovuşturmasına başlanılmışsa ve bu kapsamda yalan tanıklık yapan kişiye iki yıldan dört yıla hapis cezası verilir.
Tanık, sadece görgüsü ve bilgisi olduğu hususlar hakkında tanıklık yapabilir. Kural olarak tanık ihtiyari bir delildir. Yani mahkemenin tanığın beyanına göre hüküm tesis etme zorunluluğu yoktur. Ancak iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda, boşanma davalarında vb. tanık beyanı davanın kaderini belirleyebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Olayın tek tanığı varsa ve sadece bu tanığın ifadesine dayanılarak hüküm kurulacaksa, bu tanık mutlaka duruşmada dinlenmeli, sanık ve müdafii tarafından sorgulanmalıdır. Tanığın, sanık ve müdafii tarafından sorgulamadığı bir süreçte eski ifadesine dayanılarak mahkumiyet kararı verilemez.
Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur. İkinci bir tanık listesi verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi gereğince yasaktır. Tanık gösterilmeyen kişiler mahkemede dinlenilemez. Bu kural kamu düzeninden olup, davanın hakimi tarafından kendiliğinden dikkate alınır.
MADDE 247- (1) Kanunda açıkça belirtilmiş olan hâllerde, tanık olarak çağrılmış bulunan kimse, tanıklık yapmaktan çekinebilir. (2) Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme sebeplerinin varlığı hâlinde, hâkim tanık olarak çağrılmış kimsenin çekinme hakkı bulunduğunu önceden hatırlatır.
MADDE 253- (1) Tanık, kanuni bir sebep göstermeden tanıklıktan çekinir, yemin etmez veya göstermiş olduğu sebep mahkemece kabul edilmemesine rağmen tanıklık yapmaktan çekinirse beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına ve bu yüzden doğan giderleri ödemesine hükmedilerek, yeniden ...
Gitmezsem Ne Olur? Tanıklık için adliyeye gitmezseniz polis ya da jandarma zoruyla götürülebilir ve gitmemeniz halinde bundan doğan masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Hakim, usul ve esaslara uygun davranmak şartıyla, sanığın hukuka aykırı olarak ilgili suçu işlediğine vicdani olarak kanaat getirdiğinde, tek başına tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.
MADDE 4- (1) Tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak günlük 40,00 ilâ 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir. MADDE 5- (1) Tanık hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa yol giderleriyle tanıklığa çağrıldığı yerdeki ikamet ve beslenme giderleri de karşılanır.
(1) Tanıklar davaya bakan mahkemede dinlenir. (2) Mahkeme, gerçeğin ortaya çıkması için gerekliyse, tanığın olayın gerçekleştiği veya şeyin bulunduğu yerde dinlenilmesine karar verebilir. (3) Mahkeme, hasta veya engelli olmasından dolayı gelemeyen tanığı bulunduğu yerde dinler.
Hapis cezaları ile alakalı olarak tüm işlenen suçlar ilk olarak adli sicil kaydına otomatik olarak eklenmektedir. Aynı zamanda hapisten sonra koşullu salıverilme ve tahliye durumlarında da yine bu bilgiler adli sicil kaydında tutulan bilgilerden olarak bilinir.
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
Bununla beraber tanık deliline dayanan taraf süresi içerisinde tanık listesi sunmamış olsa dahi dinlenme gününün belirlendiği hallerde mahkeme, duruşma salonu dışında hazır bulunan tanıkları da dinlemek zorundadır.
Davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir. Tanık gösteren taraf mahkemeye tanık listesi sunar. Tanık listesi, tanıkların adı ve soyadı ile tebliğe elverişli adreslerini içeren listedir. Tanık listesinde gösterilmemiş olan kişiler tanık olarak dinlenemez.
1) Aşağıdaki kimseler yeminsiz dinlenir: a) Dinlenme sırasında on beş yaşını doldurmamış olanlar. b) Ayırt etme gücüne sahip olmamaları nedeniyle yeminin niteliği ve önemini kavrayamayanlar.
Özet: Davacı taraf 2 haftalık kesin süre içinde tanık listesini mahkemeye sunmamış olsa da duruşma sırasında hazır bulundurulan tanıkların emredici hüküm olan HMK 243/1 Maddesi uyarınca dinlenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
E-Devlet şifresi, mobil imza ya da Elektronik İmza ile sisteme giriş yapılabiliyor. e-Devlet şifresi ile giriş yapanlar UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebiliyor.
Bu maddeden de anlaşılacağı üzere tanık soruşturma aşamasında da kovuşturma aşamasında da tanıklıktan çekinebilir. Ayrıca tanıklar dinlenmeden önce çekinme hakları bulunmaktaysa bu haklarını kullanıp kullanmayacakları sorulmalı ve tutanağa geçirilmelidir. Tanıklıktan çekinme hakkının tanığa hatırlatılması zorunludur.
CMK'nın 208. maddesi gereğince, “Tanıklar, dinlendikten sonra ancak mahkeme başkanı veya hakimin izniyle duruşma salonundan ayrılabilir.”
Öncelikle belirtmek gerekir ki; tanıkların her biri davaya bakan mahkeme tarafından dinlenir. Ayrıca eklemek gerekir ki; gerçeğin ortaya çıkması için mahkeme tarafından gerekli görülürse tanığın olayın gerçekleştiği ya da şeyin bulunduğu yerde dinlenilmesi kararı da verilebilir.
CMK m.148/4'e göre, “Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hakim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz”. Kanun koyucu, benzer açıklıkta bir hükme tanığın dinlenmesinde yer vermemiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesi
Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince dava açılırken mahkeme veznesine yatırılacak gider avansı ise davacı için taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için 150 lira toplamını avans olarak ödemesi şeklinde belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri