Hemşirelik tanısı; ölçülebilen sonuçlara ulaşmayı hedefleyen, hemşirelik girişimlerine temel oluşturan, birey / aile / toplumun gerçek ve olası sağlık problemlerine verdikleri yanıtlarla ilgili gelişmeler konusunda hemşirenin verdiği kararlardır.
Tıbbi tanı, tanı ve tedaviye yetkili hekim tarafından bireyin probleminin belirlenmesi ve tedavi edilmesidir. Hemşirelik tanısı ise bakım vermeye yetkili hemşire tarafından bireyin sağlığını geliştirme, koruma ve hastalık halinde iyileştirme amacı ile belirlenmiş, hasta problemleridir.
Tanıların Öncelik Sırası
Tanılar belirlendikten sonra, hemşire öncelikleri belirlemek için, tanıları gözden geçirmelidir. Tanıların öncelikleri yüksek, orta ve düşük olarak sınıflandırılabilir.
Sübjektif veriler sadece bireyin kendisinden elde edilebilir. Ağrı, kaşıntı, üzgün ya da endişeli olduğunu söyleme sübjektif verilere örnek olarak verilebilir. Objektif veriler ise görülebilir, duyulabilir, hissedilebilir, koklanabilir veya gözlem ve fiziksel muayene ile elde edilebilir verilerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Herhangi bir şahıs aynı şartlarda aynı ölçümü yapsaydı aynı sonuçları elde edecekti. Bu itibarla olaylar ve onlar arasındaki ilişkiler subjektif ve objektif olmak üzere iki gruba ayrılır. Subjektif, insanın kendi benliğinde tattığı, zevkine vardığı ve varlığı da ancak o insan ile süren izafi bir gerçektir.
1973 yılında NANDA, ortak bir dil oluşturmak ve hemşirelik tanılarını sınıflandırmak amacıyla ilk toplantısını gerçekleştirmiş ve 86 hemşirelik tanısı belirlemiştir (13).
NANDA International (NANDA-I) North American Nursing Diagnosis Association Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği.
Belirli bir durum ya da olaydan dolayı tahmin edilen bir grup mevcut olan ya da görülme riski olan hemşirelik tanılarıdır. hemşirelik bakımı verileceğine karar verme aşamasıdır. bakımın hedefleri belirlenir.
Tanılama İlkeleri
a)Erkenlik ilkesi; tanılama mümkün olduğunca erken yaşta yapılır. b)Bütünlük ilkesi; tanılama çok yönlü, bireyin tüm gelişim öyküsü değerlendirilerek yapılır. c)Çeşitlilik ilkesi; tanılama sürecinde uygulanan tekniklerde, yöntemlerde, disiplinlerde çeşitlilik esastır.
Tanı, teşhis veya diyagnoz (Dx ya da DS olarak kısaltılabilir), bir kişinin sahip olduğu semptom ve bulgulara dayanarak kişinin hastalık ya da durumunun belirlenmesini içeren tıbbi işlem. Tanı için gerekli bilgiler genellikle tıbbi bakım isteyen kişinin anamnez ve fizik muayenesinden toplanır.
Tıbbi Tanılama; tıbbi verilerin ve psikometrik ölçümlerin esas alındığı bir tanılama şeklidir. Bu tür tanılamada yetersizlik saptanmakta, bireyde oluşan zedelenmenin yeri, derecesi, oluş zamanı, zedelenmeye yol açan nedenler, sürekliliği gibi özellikler belirlenmektedir.
Tanılama; özel eğitim gerektiren bireylerin yeterli ve yetersiz yönleri ile bireysel özelliklerini, ilgilerini belirlemek amacıyla tıbbî, psiko-sosyal, eğitim alanlarında yapılan değerlendirme sürecidir.
Bu dersin amacı; öğrenciye, sağlıklı ve hasta erişkin bireyin sağlık tanılamasına ilişkin kapsamlı teorik bilgi vermek, objektif ve subjektif veri toplama becerisini kazandırmaktır. Dersin içeriği; tanılama yöntemleri, sistemlerin tanılanması, yaşam evrelerine göre tanılamada hemşirenin sorumlukları ve uygulamalarıdır.
* Bakım planı süreci 'hemşirelik süreci' olarak hemşireler tarafından kullanılır; ✓ sağlıklı/hasta bireyin mevcut durumunun tanımlanması, ✓ bakımla ilgili gereksinimlerinin belirlenmesi, ✓ tanımlanan gereksinimler doğrultusunda uygun girişimlerin planlanması ve uygulanması, ✓ sonuçların değerlendirilmesini içerir.
Hiperkapni, hipoksemi, dispne, ortopne gibi belirti ve bulgularının görüldüğü “gaz alışverişinde bozulma” önemli bir hemşirelik tanısıdır.
Hemşirelik Sonuçlarının Sınıflandırması (NOC} ise, hemşirelik girişimlerinin etkilerini değerlendirmek için geliştirilmiş, hasta/birey sonuçlarının standardize edilmiş, kapsamlı bir sınıflandırmasıdır.
Tanım: Tüm dünya ülkelerindeki Ulusal Hemşirelik Dernekleri Federasyonudur.
NANDA'nın amacı profesyonel hemşirelerin kullanımı için tanı terminolojisini belirlemek, sadeleştirmek ve geliştirmektir. 2012-2014 yılında tanı listesi yeniden düzenlenmiş 11 tanı revize edilmiş, 16 yeni tanı eklenmiştir. NANDA tanıları Gordon'nun Fonksiyonel Sağlık Örüntülerine göre sınıflandırılmıştır.
Hipertansif hastalarda başlıca hemşirelik tanıları; tedavi rejimi ve hastalığın kontrol süreci ile ilişkili bilgi eksikliği, reçete edilen tedavinin yan etkileri ile ilişkili olarak tedaviye uyumsuzluk, diüretik kullanımına bağlı sıvı volüm eksikliği ve doku perfüzyonunda değişiklik olarak sıralanabilir.
Genel açıdan tanımına ele almak gerekirse; 'Birikerek artması yani verilerin birikmesi suretiyle üst üste toplanması' anlamına geldiğini söylemek mümkün. Elde bulunan herhangi bir verinin birikmesi üzerinden toplanması ile ortaya çıkan durum şeklinde de ifade edilmektedir.
Kümülatif kelimesi, birikerek artması yani verilerin birikerek üst üste toplanması anlamına geliyor. Kümülasyon kelimesinin anlamı 'kümelenme' şeklinde de tabir edilebilmekte. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında Türk kelimesine karşılık olarak, 'kümeli' sözcüğü karşılık geliyor.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri