Betimsel araştırmanın bazı ayırt edici özellikleri şunlardır: Nicel araştırma: Tanımlayıcı araştırma, popülasyon örnekleminin istatistiksel analizi için ölçülebilir bilgi toplamaya çalışan nicel bir araştırma yöntemidir.
Nitel Araştırma kullanıcı deneyimlerini, kalitatif yöntemler kullanarak metin tabanlı incelerken; nicel araştırma sayısal veriler kullanır ve istatistiksel analiz yapar. Nitel Araştırma daha ayrıntılı veriler elde etmek için, nicel araştırma daha genel eğilimleri ölçmek için kullanılır.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Sosyal bilimler alanında çalışılan bir konu, insan ilişkilerinde yer alan değişkenler arasındaki farklara, ilişkilere veya etkilere odaklanıyorsa nicel araştırma desenlerinden (tarama, nedensel karşılaştırma, korelasyonel ve deneysel) birini seçmesi gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Tanımlayıcı araştırma nedir? Keşifsel araştırmanın aksine, doğası gereği daha kesin sonuçlar içerir. Yani tanımlayıcı araştırma, hedef kitleniz üzerinde istatistiksel çıkarım yapmak için kullanabileceğiniz ölçülebilir bilgileri veri analizi yoluyla toplar.
Nicel Araştırmada Örneklem. Başlı amaç, evreni temsil etme kapasitesi olan bir örneklem seçmektir. Evrenin bütünü yerine onun bir bölümünü inceleyerek genellemeler üretilebilir. Örneklem seçimi kısa zamanda daha az maliyetli araştırmalar yapmayı olanaklı kılar.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
¡ Betimsel araştırma, var olan bir olayı nicel (sayıları kullanarak) ya da nitel (bir birey ya da grubun özelliklerini ortaya koyarak) yönden betimleyen bir araştırma türüdür (McMillan and Schumacher, 1984, s. 26).
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Mülakat, veri toplamak için soru sormaya dayanan nitel bir araştırma yöntemidir. Mülakatlar, biri soruları soran mülakatçı olmak üzere iki veya daha fazla kişiyi içerir.
Nicel veriler (ne):
Kapalı uçlu sorular ile davranışları, görüşleri ve trendleri ölçmenizi sağlar. Kalıpları, ortalamaları ve korelasyonları analiz etmek için sayısal ve istatistiksel veriler sunar. Geniş çaplı örnek boyutlarından veri toplayarak bulguların genellenmesini mümkün kılar.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
KARMA ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
Günümüz araştırma dünyasında nitel ve nicel yöntemlerin, araştırmada beraber kullanılmasını yöntem edinen, 'karma araştırma yöntemi' (mixed methods) halen olgunlaşmakta olan bir paradigmadır.
Genellikle değişkenleri ölçmeye ve nicelleştirmeye çalışan nicel araştırma sorularından farklı olarak, nitel araştırma soruları insan deneyimlerinin ve sosyal olayların zenginliğini ve karmaşıklığını anlamaya çalışır. Nitel araştırma sorularının çoğu açık uçludur ve derinlemesine çalışmaya olanak tanır.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Nicel araştırma yönteminde yüzeysel ve sayısal verilere dayanarak sonuçlar çıkartılır. Bu yöntemin sayılara dayanması sebebi ile olayı veya olguyu temsil eden örneklemin, eksiksiz olarak tespitin yapılması ve doğru soruların sorulabilmesi gerekmektedir. Nicel araştırmayı üstün kılan özelliği objektif olmasıdır.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Nitel veriler anketler, görüşmeler ve deneyler gibi pek çok yöntemle toplanabilmekle birlikte yüksek lisans ve doktora tezlerinde özellikle görüşmeler sıklıkla kullanılır. Nicel analiz ise, sayısal veriler üzerinden gerçekleştirilen analizlerdir.
Nitel araştırmalarda büyük gruplar yerine, araştırmanın amaçlarını karşılayan, detaylı veri sunabilecek örneklemlerin belirlenmesi gereklidir (Coyne, 1997). Az sayıda örneklemden sağlanan verilerin derinliği, bir ölçüde araştırmacının tecrübesini gerektirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri