Ekonomi Bölümü mezunları, aynı zamanda bir bilim dalı mezunu oldukları için uygulama alanları oldukça geniştir. Tarihçe olarak baktığımızda ülkemizde pek de eski bir bölüm olmayan ekonomi bölümü, üniversiteden üniversiteye bulunduğu fakülteler itibarıyla belli konularda değişkenlik gösterebilir.
İktisat mezunları, birçok farklı alanda çalışabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, muhasebe, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
Bölümü zor kılan ileri derecede matematik ve istatistik görmek. Bölüm genel olarak istatistiksel ve veri analizlerinin yoğun olduğu bir bölümdür. Matematik alanının etkisiyle beraber ilerler. Genelde zorlayıcı gibi gelir bu bölümü isteyerek okumak istemeyen kişilere.
İktisat bölümü mezunlarının vergi daireleri, devlet bankaları ve devletin ekonomi ile ilgili her alanında iş bulma imkanı vardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında, denetçi, denetmen ya da müfettiş olmaları da mümkündür. Ayrıca bu kişiler TBMM yasama uzmanı ya da gümrük müfettişi olma hakkına da sahiptir.
Ekonomi bölümü mezunları, ticaret ve alışveriş ilişkisinin var olduğu her sektörde kendilerine iş bulabilir. Öte yandan ekonomistler, lisans eğitimleri süresince edinmiş oldukları deneyimle içinde bulunmak istedikleri çalışma biçimine karar verebilirler.
İlgili 17 soru bulundu
İpucunu ben vereyim, bir farkı yok. Kelime olarak anlam farklılıklarına sahip olsalar da TDK Sözlük, iktisat ve ekonominin aynı anlama geldiğini söyler. Üniversitelerde de ismen farklılık olsa da isme dayalı bir içerik farklılığı yoktur.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Ekonomist maaşı aylık ortalama 46.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Ekonomist maaşı 36.800 TL iken, en yüksek ise 118.800 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Bölüm sayısal ağırlıklı ve araştırmacı bilgiye aç öğrenme isteği olan ekonomiye ilgi duyan insanlar için uygundur. İktisat bölümünde daha çok teorik dersler alıyoruz. Bu bölümü tercih edecek kişinin analitik düşünme becerisi olmalı ve sayılarla arasının iyi olması gerekir.
Ekonomistlerin çalışma alanları arasında akademi, devlet kurumları ve özel sektör yer almaktadır. Bunlara ek olarak ekonomistler; bankacılık, finans, muhasebe, ticaret, pazarlama, işletme, lobicilik sektörlerinde görev alabilmektedirler.
İktisat eğitimi de bireye ekonominin yanında kendi toplumunun kültürünü ve tarihi bilme öğrenme yolunu açmaktadır. Eleştirel düşünme ile dünyanın mevcut durumunu bilip buna karşı kendi tarihinden ve kültüründen kendine ait bir ekonominin inşasını ortaya çıkarabilecek bireyler yetişmesine olanak sağlamaktadır.
Örneğin, bankacılık, sigortacılık, yatırım danışmanlığı, mali analiz, sermaye piyasaları, uluslararası finans, hazine, kamu maliyesi, danışmanlık, özel sektör veya kamu sektöründe ekonomi politikaları oluşturma, araştırma ve analiz yapma, stratejik planlama, proje yönetimi gibi alanlarda çalışabilirler.
Ekonomi mi iktisat mı? Bu sorunun pratikteki kısa yanıtı: Bir fark yok! Bazı üniversiteler Ekonomi Bölümü diyor, bazıları İktisat! Aynı akademik disiplin için kullanılan iki farklı kelime demek yanlış olmayacak.
Çalışacakları alan olarak akla ilk olarak finans sektörü gelse de, ekonomi bölümü mezunu her sektörde çalışma imkanına sahiptir. Hem özel sektörde, hem kamuda çalışma imkanları vardır. Uzmanlık, denetçilik, dış ticaret, pazarlama, yöneticilik, ekonomi yönetimi gibi pek çok alanda çalışabilirler.
Finans ve Bankacılık bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
İş imkanları nelerdir? İstediği her alanda çalışabilir. Bu bir banka ya da uluslararası bir şirket olabilir.
O zamana kadar Makina Mühendisliği bünyesinde yer alan Endüstri Mühendisliği Bölümü de fakülteye eklenmiştir. İşletme Fakültesi' nde; İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği (Çift Diploma), Ekonomi, Ekonomi (Çift Diploma) ve İşletme (Çift Diploma) olmak üzere 6 program bulunmaktadır.
İktisat bölümü mezunu aslında çok kapsamlı bir çalışma pozisyonuna sahip. Çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda birçok çalışma imkanı var. Bankacı, analist, satış-pazarlama , ekonomist, muhasebeci, danışman, finans-muhasebe, reklamcı, yönetici gibi farklı birçok departmanda çalışmak mümkün.
Matematiği sevmeyenlerin iktisat bölümünü okurken başarısız olacağı yaygın bir yanlış algıdır. İktisat bölümünde alınan dersler lise matematiğine benzememekte, bu yüzden lise veya öncesinde oluşan "matematiği sevmeme" durumu üniversite yıllarında devam etmemektedir. Biz iktisatçılar için matematik yalnızca bir araçtır.
Ekonomi ve Finans, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan, sadece Eşit Ağırlık puan türüyle tercih edilebilen bir 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümde amaç gerek kurumsal, gerekse küresel bazda ekonomik gelişmelere karşı doğru hamleleri gerçekleştirebilecek profesyonellerin eğitilmesidir.
eleman.net verilerine göre, Banka Personeli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Banka Personeli, 2024 yılında en düşük 21.600 TL alırken, en yüksek 39.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Banka Personeli, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
OLASI SEKTÖR & KURUMLAR. Burada adı geçen sektör ve kurumlar Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunlarının halihazırda çalıştıkları ve çalışabilecekleri kurumları belirtmektedir.
Üniversitelerin dört yıllık ya da iki yıllık eğitim veren iktisat ya da işletme fakültelerinden mezun olan öğrenciler ekonomist olarak çalışabilmektedirler. Ekonomistler işletme ve kuruluşların ekonomik süreçlerini yönetir, para işlemlerini idare eder ve kâr/zarar analizinde etkin rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri