Aşırı basıncın zamanla kan damarları içinde artmasıyla, damar basıncı yüksek miktara tahammül edemez düzeye geldiğinde, damarın bir noktadan yırtılması eğilimi de artar. Bu durumda, burun boşluğunun üst kısmında mevcut olan ince damar yapı kan basıncı yükselmesi sebebiyle burun kanaması oluşturur.
Burun kanaması olasılığı, alerjik rinit, kronik sinüzit, hipertansiyon, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, kanla ilişkili kanserler gibi hastalıkları bulunanlarda artmaktadır. Araştırmacılar ayrıca yaşlılık ve soğuk havayla ilişkili olarak artmış burun kanama riski olduğunu bildirmektedir.
Yüksek tansiyon bir taraftan atardamarları tahriş ederek daha kolay kanayabilecekleri bir ortam oluştururken diğer taraftan damarların emboli olmasına yani tıkanmasına neden olabilecek koşulları hazırlar. Yani yüksek tansiyon beyin kanaması yapabilir.
Stres: Aşırı stres ve anksiyete bozukluğu günümüzde kişileri olumsuz etkileyen durumların başında gelir. Stres vücut içi dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek damarlara hasar verebilir, aşırı strese maruz kalan kişilerde burun kanaması yaşanabilir.
En sık burun kanamasına neden olan kalp damar hastalıkları yüksek tansiyon ve kalp-dmar kireçlenme-yağlanmalarıdır. Diğerleri kalp yetmezliği, mitral stenoz, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, mediasten tümörü gibi hastalıklar, anevrizmalar ve Osler Weber Rendu Hastalığı sayılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Burun Kanaması Ne Zaman Tehlikelidir? Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa, 38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Aşırı basıncın zamanla kan damarları içinde artmasıyla, damar basıncı yüksek miktara tahammül edemez düzeye geldiğinde, damarın bir noktadan yırtılması eğilimi de artar. Bu durumda, burun boşluğunun üst kısmında mevcut olan ince damar yapı kan basıncı yükselmesi sebebiyle burun kanaması oluşturur.
Burun içindeki damarlar son derece narin ve yüzeyseldir. Bu nedenle vücudun en kolay kanayan bölgesidir. Tansiyon yani damarlardaki kan basıncı yükseldiğinde tıpkı bir düdüklü tencerenin içindeki basınçlı havanın dışarı çıkmak istediği gibi kan da damar dışına çıkıp kanamaya neden olabilir.
Burun Kanaması Stresten Olur mu? Stres, burun kanamasında temel olarak tanımlanabilen nedenler arasında değildir. Fakat burun kanamasının tetiklenmesinde önemli bir rolü olabilir.
Demir eksikliğine bağlı anemi
Demir eksikliğine bağlı anemilerin neredeyse çok önemli kısmı bazı kronik kanamaların sonucunda meydana gelir. Örneğin; burun kanamaları, basur, mide ya da bağırsak ülseri, polip, gastroenterital kanser ve aşırı adet kanamaları gibi…
Tansiyon 17 10 olursa ne olur? Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Tansiyon Yükselmesi (Hipertansiyon) Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
Burun kanamaları tek taraflı olabileceği gibi burnun ön ya da arka tarafında da meydana gelebilir. Ön tarafta meydana gelen kanamalar genellikle kısa sürer ve enfeksiyon, nezle ya da tahriş olma gibi durumlara bağlı olarak gelişir.
Genellikle burnun arkasında yer alan bir atardamarla ilişkili olabilmektedir. Bu tür kanamalar çoğunlukla detaylı bir KBB muayenesini ve hekimin gerekli görmesi halinde hastane yatışını zorunlu kılabilmektedir.
Beyin tümörlerinde burun kanaması görülmez. Ancak sinüslerde görülen tümörler burun kanamasına neden olabilmektedir.
Kuru havanın neden olduğu kurumuş burun zarları uykuda burun kanaması nedenlerinden biridir. Diğer yandan alerjiler ve burnunuzu kaplayan hassas burun zarına zarar veren üst solunum yolu enfeksiyonları da uykuda burun kanamasının başlıca nedenleri arasındadır.
Eğer burun kanaması sorunuyla karşılaştıysanız ilk olarak başınızı öne doğru eğmelisiniz. (Yukarı kaldırmak doğru değildir.) Eğdikten sonra burnun ön kısmına parmakla 5-10 dakika kadar baskı yapmalısınız. Ardından buz uygulamasıyla damaların kasılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Burunda veya sinüslerde kanserli lenfoid dokunun artması yakın kan damarlarına girerek burun kanamalarına neden olabilir. Daha az sıklıkla, ileri evre Hodgkin hastalığı veya NHL'nin vücutta yer alan kemik iliği tutulumu, trombosit üretiminin azalmasına bağlı olarak burun kanamasına yol açabilir.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmeleri, sigarayı bırakmaları, egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekmektedir.
Beyin dokusu içine kanamanın en önemli sebebi yüksek tansiyondur. Özellikle kronik olarak yüksek tansiyonu olan bireylerde, ateroskleroza (damar sertliğine) bağlı hasarlanmış küçük çaplı distal damarlarda yırtılma sonucunda (özellikle ani tansiyon yükselmesi ile tetiklenebilir) beyin dokusu içine kanama ortaya çıkar.
Daha sakin hissetmenize yardımcı olması için papatya çayı, melisa çayı gibi bitkisel çaylar tüketebilirsiniz. Tansiyonunuz yükseldiğinde kahve, çay gibi içeceklerden uzak durmaya dikkat edin. Hafif esneme hareketleri, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler kan basıncının geçici olarak düşmesine yardımcı olabilir.
Burun kanamalarının genellikle hafif atlatıldığını ancak şiddetli ve sık tekrarlayan kanamalarda mutlaka doktora gitmek gerektiğini belirten KBB Uzmanı Doç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri