Her ikisi de farklı semptomlara ve potansiyel sağlık risklerine neden olabilir. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve inme riskini artırabilirken, düşük tansiyon genellikle ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da bazı durumlarda tedavi gerektirebilir.
Orta derecede gelişen nispeten daha hafif düşük tansiyon türleri bile baş dönmesine, halsizliğe, bayılma ve düşme nedeniyle yaralanma riskine neden olabilir. Ciddi derecede gerçekleşen düşük tansiyon ise, vücudu normal işlevlerini yerine getirmek için yeterli oksijenden mahrum ederek kalbe ve beyne zarar verebilir.
Düşük tansiyon çoğu kişide belirti göstermeyebilir. Bazı kişilerde ise tansiyon düşüklüğü; sersemlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, bulanık görme ve bayılma gibi belirtilere neden olabilir. Yemek yedikten sonra, uzun süre ayakta kaldıktan sonra, uzun süreli yatak istirahati sonrası tansiyon düşebilir.
Az olursa tüm organlarımıza yeterli miktarda ulaşamaz, çok olursa da kanı ileten sisteme (damarlar), kanı pompalayan organa (kalp) ve yüksek basınca maruz kalan önemli organlarımıza (böbrek, göz, beyin) zarar verir.
Düşük tansiyon nedenleri nedir? Vücudun aşırı düzeyde susuz kalması, sağlıksız- dengesiz beslenme, alınan bazı tansiyon, kalp, idrar söktürücü ilaçları, uzun süre hareketsiz kalmak, uzun süre sıcakta kalmak, kalp yetmezliği, damar genişlemeleri de düşük tansiyon neden olur sorusunun yanıtlarından sayılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Düşük Tansiyon Nedir? Tansiyon değerinin 9/6 seviyesinin altına düşmesi düşük tansiyon olarak kabul edilmektedir. 9/6 değeri; kan basınç değerinin üst sayısının 90 milimetre civa, alt sayısınınsa 60 mm civa olduğunu göstermektedir.
Genellikle ileri yaştaki kişilerde olmakla birlikte tüm yaş gruplarında görülebilir. Dehidratasyon, hamilelik, uzun süreli yatak istirahati sonrası gibi durumlar sonucu ortaya çıkabilir. Postprandial ya da diğer adıyla yemek sonrası hipotansiyon, yemek yedikten sonra 1-2 saat içerisinde gelişen kan basıncı düşüşüdür.
Evet, düşük tansiyon bazı kişilerde uyku hali, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlara neden olabilir. Vücuttaki kan basıncı düşük olduğunda, beyne ve vücuda yeterli miktarda kan ve oksijen taşınmayabilir, bu da kişinin enerji düzeyini etkileyebilir ve uyku hali hissettirebilir.
Yüksek tansiyonun fiziksel etkileri, kan damarlarınız üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Temel olarak, 115 mmHg sistolik üzerindeki her 20 mmHg artış için kalp krizi, felç, kalp yetmezliği veya kronik böbrek hastalığı riski iki katına çıkıyor.
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
Hipotansiyon olarak tanımlanan tansiyon düşüklüğü çoğunlukla sakınca yaratmaz ve nadiren semptomatik bulguların ortaya çıkmasına neden olur. Ancak tansiyonun birden düşmesi, baş ağrısı ve hâlsizlik gibi belirtilere yol açabilir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Tansiyon, arterlerdeki kanın damarlara yaptığı basınçtır. Bir insanda olması gereken tansiyon oranı yaklaşık 120/80 mm Hg'dır. Ancak ölçümler, 90/60 mm Hg. dolaylarında ise kişinin kan basıncı(tansiyonu) düşük demektir ki bu hipotansiyonu işaret ediyor olabilir!
Düşük tansiyonun birkaç belirtisi vardır. Bunlar baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk, kafa karışıklığı, bayılma ve bulanık görme içerir. Düşük tansiyonu olan kişiler genellikle sersemlik veya baygınlık hissederler. Ayrıca kendilerini zayıf ve yorgun hissedebilirler.
Normal tansiyon değerleri ortalama olarak 120/80 mmHg civarındadır. Bu ölçüm 12'ye 8 şeklinde de ifade edilir. Doğru bir kan basıncı ölçümü elde etmek için en az üç ayrı zamanda ölçüm yapılır ve iki veya daha fazla kan basıncı ölçümünün ortalaması dikkate alınır. Kan basıncı ölçümünün kesinliği, teşhis için önemlidir.
Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.
İstirahat anında ölçülen normal diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon) 80 mmHg'nın altındadır. Bir bireyde yüksek tansiyon bulunması halinde ise ölçülen küçük tansiyon değeri genellikle bu değerin üstündedir. Küçük tansiyon değerinin 110 mmHg üzerinde olması tehlikeli kabul edilir.
Eğer vücudunuzda bir tansiyon düşüklüğü söz konusuysa bunun en yaygın belirtilerinden biri bulanık görmeye başlama olacaktır. Eminiz siz de çevrenizdeki en az bir kişiden "Aniden gözüm karardı" gibi sözler duymuşsunuzdur.
Çünkü hipertansiyona sebep olan en önemli etkenlerden biri strestir. Bu nedenle hastanın ruhsal durumu toparlanmadıkça hipertansiyon, kalp sorunları, kalpte ritm bozuklukları ve hatta başka sistem hastalıkları düzgün bir şekilde tedavi edilemez.
Tansiyon ölçümünde sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) kan basınçlarına bakılır. Tansiyon yüksekliğine hipertansiyon denir. İdeal tansiyon, kişiden kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir.
Sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 120 mmHg ve diyastolik kan basıncının (küçük tansiyon) 80 mmHg olması en uygun tansiyon değeridir. Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri