Tansiyon Düşüklüğü (Hipotansiyon) Belirtileri Hipotansiyon, çoğunlukla belirti vermese de bazı durumlarda baş dönmesi, bulantı, kusma, hâlsizlik, nefes darlığı, aşırı terleme, depresyon, vücut ısısının düşmesi, bayılma ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açabilir.
Düşük tansiyon, tıbbi adıyla hipotansiyon, kan basıncının 90/60 mmHg değerinin altına düşmesi olarak tanımlanır. Düşük tansiyon çoğu kişide belirti göstermeyebilir. Bazı kişilerde ise tansiyon düşüklüğü; sersemlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, bulanık görme ve bayılma gibi belirtilere neden olabilir.
Sinsi bir hastalık olduğu düşünülen yüksek tansiyonun aslında ense kökünden başlayan baş ağrısı, baş dönmesi, çift ya da bulanık görme, burun kanaması, kulaklarda uğultu ve çınlama nefes darlığı, terleme, çarpıntı,sık idrara çıkma, düzensiz kalp atışı gibi pek çok belirtisi bulunur.
Orta derecede gelişen nispeten daha hafif düşük tansiyon türleri bile baş dönmesine, halsizliğe, bayılma ve düşme nedeniyle yaralanma riskine neden olabilir. Ciddi derecede gerçekleşen düşük tansiyon ise, vücudu normal işlevlerini yerine getirmek için yeterli oksijenden mahrum ederek kalbe ve beyne zarar verebilir.
Bunun nedeni ise yazın terlemeye ve damar genişlemesine bağlı olarak su ve vücut için yaşamsal öneme sahip sodyum ile potasyum gibi tuzların kaybedilmesi. Bunun sonucunda da damarlar gevşiyor ve kan basıncı düşüyor.
İlgili 24 soru bulundu
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Çünkü hipertansiyon, vücudumuzdaki kan basıncının ani değişimler yaşamasına neden oluyor, bu duruma adapte olmaya çalışan vücut tepkisini terleme olarak da gösterebiliyor.
Düşük tansiyon nedenleri nedir? Vücudun aşırı düzeyde susuz kalması, sağlıksız- dengesiz beslenme, alınan bazı tansiyon, kalp, idrar söktürücü ilaçları, uzun süre hareketsiz kalmak, uzun süre sıcakta kalmak, kalp yetmezliği, damar genişlemeleri de düşük tansiyon neden olur sorusunun yanıtlarından sayılabilir.
Tansiyon değerinin 9/6 seviyesinin altına düşmesi düşük tansiyon olarak kabul edilmektedir. 9/6 değeri; kan basınç değerinin üst sayısının 90 milimetre civa, alt sayısınınsa 60 mm civa olduğunu göstermektedir. Söz konusu olan değerler kalbin atardamarlar aracılığıyla oluşturduğu basınçtır.
Kahve, çikolata, yeşil çay, kola, siyah çay vb. içeceklerde bulunan kafein, tüketildikten kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Siyah çay, ülkemizde en sevilen ve en çok tüketilen içecek. Sabah kahvaltısından uyku saatine kadar günün her saatinde tüketiliyor.
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
Hipertansiyon, tansiyonun çok yüksek seyretmesi anlamına gelmektedir. Hiper tansiyon hastalarında hastalığın semptomlarından birisi de ayak üşümesi olarak bildirilmiştir.
Evet, düşük tansiyon bazı kişilerde uyku hali, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlara neden olabilir. Vücuttaki kan basıncı düşük olduğunda, beyne ve vücuda yeterli miktarda kan ve oksijen taşınmayabilir, bu da kişinin enerji düzeyini etkileyebilir ve uyku hali hissettirebilir.
Tuzlu ayran, turşu, zeytin, tuzlu peynir gibi gıdaların tüketilmesi düşük tansiyonun yükselmesini sağlar. Yeterli sıvı tüketimi: Vücudun gün içerisinde kaybettiği sıvının yerine konulması için kaybedilen sıvı kadar ya da daha fazla içeceğin tüketilmesi gerekir.
Limonlu su ve ayran için
Limon suyunda bulunan potasyum aynı zamanda tuzun kan basıncı üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olarak tansiyonu düşürmeye yardım eder. Bununla birlikte ayrandaki potasyum da kan basıncını düşürme konusunda etkilidir.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Terleme, insanların derilerinde bulunan ter bezlerinden bir miktar su ile birlikte çözünmüş katıların salgılanmasıdır. Terlemenin temel amacı vücudun sıcaklık dengesini korumak ve düzenlemektir. Karaciğer ve böbreğin yanı sıra vücuttaki atıkların atılma yollarından biridir.
Yüzün aşırı terlemesi, aşırı terlemenin bir işaretidir. Kendine güven kaybı, başkalarından çekinme ve izolasyon gibi ciddi psikolojik sonuçları olabilir. Stres terlemeyi tetiklediği için, böylece gerçek bir kısır döngü başlar.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Sıcak basmaları ve terleme, hormonal dalgalanmalar, çevresel faktörler, stres, diyet, sigara içme, ilaçlar ve temel tıbbi durumlar gibi çeşitli faktörler nedeniyle tetiklenebilir.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösteren yüksek tansiyon, kalpte damar tıkanıklığına, kalp kasında kalınlaşmaya ve kalp krizine; beyinde ise damar tıkanıklığı ve beyin kanamasına yol açabiliyor.
Tansiyonu genellikle 14'e 9'un üstünde çıkan yüksek tansiyon hastalarında orta veya şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı, kaygı, bulanık veya çift görme ve yorgunluk belirtileri görülür. Bu belirtilere ayrıca sık idrara çıkma, kulak çınlaması, burun kanaması gibi semptomlar da eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri