Aile hekimine düşen hasta sayısı 3 ile 4 bin - Sağlık Haberleri.
Günlük poliklinik sayısının çok olmaması ve hekimin hastasına zaman ayırması gerekiyor ki aile hekimliği bakış açısıyla vatandaşa hizmet verilsin. Aile hekimleri günde 60-70 poliklinik sayısına ulaşabiliyor. Türkiye'de aile hekimine düşen hasta sayısı 3 bin 500-4 bin, gelişmiş batı ülkelerinde bin 500-2 bin arasında.
Sağlık hizmet sunum kalitesinden taviz verilmek duru- munda kalındığına vurgu yapılmıştır. Sahada çalışan aile hekimi başına düşen nüfus sayısının 3500-4000'lerden 2000- 3000'lere düşmesi gerektiği ve bunun sonucu olarak da aile hekimlerinin her hastasına daha fazla zaman ayıra- bileceği belirtilmiştir.
Resmi Gazete'de yayımlanan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre aile hekimliği birim sayısı 2022 sonuna kadar 30 bin 680'e yükseltilecek. Aile hekimi başına düşen nüfus ise 2 bin 800 kişiye düşürülecek.
eleman.net verilerine göre, Aile Hekimi 2023 yılında ortalama 35.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Aile Hekimi , Ocak 2023 yılında ortalama 32.000 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 30.096 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Hastalıkları teşhis edip, ön tanı koyarak ve gerektiği takdirde hastayı uzman doktora yönlendirmekle sorumlu olan aile hekimlerinin maaşı en düşük 10.410 TL'dir. Aile hekimlerinin maaşları kıdemleri ve mesailerine göre 17.070 TL'ye kadar çıkmaktadır. En yüksek aile hekimi maaşı ise 25.170 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Doktor 2023 yılında ortalama 72.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Doktor , Ocak 2023 yılında ortalama 61.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 38.016 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Zorunlu haller dışında aile hekimi üç aydan önce değiştirilememektedir.
Aile Hekimliği Anabilim Dalı bulunan üniversitelerden biri de Dokuz Eylül Üniversitesi'dir. Aile hekimliği eğitimi 3 yıl sürer. Bunun haricinde Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen TUS ile farklı bir branşta uzmanlık kazanmak isteyenler ayrıca sınava girmelidir.
Emekli hekimler aile hekimliğine başvurabilir mi? Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olmuş hekimler kamu görevlisi olmayan tabip yerleştirmeleri usulüne göre müracaat edebilirler.
MADDE 22 – (1) Aile sağlığı merkezi, Kurum tarafından öngörülen nüfus kriterleri esas alınmak suretiyle sözleşme yapmış bir ya da daha fazla aile hekimi tarafından açılabilir.
"Aile hekimlerinden kaç gün rapor alınabilir?" sorusunun yanıtına gelirsek aile hekimleri 10 gün rapor verebilir. Bu süre, bir aile hekiminin tek seferde verebileceği en uzun rapor günüdür. 10 günlük süre tamamlandıktan sonra kontrol için doktora gittiğinizde aile hekimi size tekrar bir 10 günlük rapor yazabilir.
Aile hekimliği, zor ve sorumluluğu ağır bir meslek olmasının yanında son derece saygı ve sevgi duyulan bir meslek olarak tercih ediliyor. Pek çok gencin kariyer hedeflerinde yer alan aile hekimliği çok çalışma ile ulaşılabilecek kutsal bir meslek.
Hastalar ilk üç ay için Sağlık Müdürlüğü tarafından kendileri için belirlenen Aile Hekimine gitmek zorundadırlar. Eğer hasta başka Aile Hekimine muayene için giderse o hekim, kendi bakmakla yükümlü olduğu nüfus içinde olmayan, bu hastaya istemezse bakmayabilir veya isterse misafir hasta olarak bakabilir.
Aile hekimi, yakınma, belirti ve hastalıkların erken dönemi ile karşılaşır; bu nedenle aile hekimliğinde belirtileri temel alan, özgül olmayan ve çok sayıda tanı konulabilir.
Aile Hekimlerinin 5258 Sayılı Kanun gereği Aile Sağlığı Merkezi (ASM) kurma ve işletme görevleri vardır. Tüm ASM giderlerini (kira, elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon, kırtasiye vb. ) kendileri karşılamaktadır.
Aile hekimleri genellikle hafta içi mesai saatlerinde çalışır, yaklaşık olarak 8 saat süren bir iş gününe sahiptirler.
Genellikle aile hekimleri, haftanın altı günü, günün erken saatlerinden geç saatlere kadar çalışabilirler. Bazı aile hekimleri, sabah saatlerinde kliniklerinde hastalarını kabul ederler ve sonra öğle arası vererek biraz dinlenirler.
Aile Hekimliği uzmanı, hizmet verdiği kişilerin fiziksel, ruhsal ve sosyal durumunu yakından bilen ve bu açılardan sağlıklı hallerinin devamlılığı ve geliştirilmesi için çalışan uzman hekimdir. Ülkemizde bu donanımı kazanmak için uzmanlık eğitimi süresi 3 yıldır.
Aile hekimi izinli olduğunda, yerine aynı sağlık kurumunda görev yapan diğer aile hekimleri hastalara bakabilir. Ancak, bu durumda uygun bir alternatif aile hekimi bulunmuyorsa, toplum sağlığı merkezinde görev yapan bir hekim görevlendirilir.
Özetle Aile Hekimliği uygulamasında yer alan sağlık personelinin özel bir konumda ücretsiz izinli olması 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulama Kanunu ile sağlanmaktadır.
Eğer kişiler eski adreslerine yakın başka bir ilçeye veya mahalleye taşınmış ise aile hekimini değiştirme zorunluluğu bulunmamaktadır. İkamet değiştiğinde Sağlık Bakanlığı tarafından sistem üzerinde otomatik olarak aile hekimi değiştirilmemektedir.
Profesör Doktor maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Profesör Doktor maaşları 53550 TL'dir. En düşük Profesör Doktor maaşı 42840 TL iken, en yüksek Profesör Doktor maaşı 105400 TL'dir.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Tıp alanında en yüksek maaşı cerrahlar alırlar. 2023 verilerine göre en düşük cerrah maaşı yaklaşık 18.850 TL'dir. Cerrah maaşları özel sektörde 80.000 TL'ye ve ek ödeneklerle gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri