Bazı grup tansiyon düşürücü ilaçların en önemli yan etkisi gece uyutmayan boğazda gıcık hissi ve kronik öksürüktür. Bu hastaların tansiyon ilaçlarının bir başka grup tansiyon ilacı ile değiştirilmesi sorunu çözecektir.
Başta hipertansiyonun tedavisi olmak üzere pek çok hastalık grubunda yaygın bir kullanımı olan ADE-İ'ler (lisinopril, kaptopril, ramipril gibi), bu ilacı kullanan hastaların yaklaşık olarak beşte bi- rinde yan etki olarak öksürüğe neden olurlar.
Tansiyon ilaçları (Anjiyotensin dönüştürücü enzim engelleyici ilaçlar), ilaca bağlı öksürük olgularının çoğundan sorumludur. Artmış olan bradikinin ve taşikininlerin öksürük refleksini uyarması ile ilaçlara bağlı öksürük gelişebilir.
Yani genel olarak oldukça emin ilaçlardır. Belli başlı yan etkileri, baş ağrısı, halsizlik, öksürük, bacaklarda şişme ve nadiren kaşıntı yapmalarıdır. Bunların önemli bir kısmı ilacı kullandıkça hafifler veya geçer.
Yan etkisi olmayan ilaç yoktur; her ilacın yan etkisi olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bazı grup tansiyon düşürücü ilaçların en önemli yan etkisi gece uyutmayan boğazda gıcık hissi ve kronik öksürüktür. Bu hastaların tansiyon ilaçlarının bir başka grup tansiyon ilacı ile değiştirilmesi sorunu çözecektir.
Bazı hastalarda bazı ilaç tipleri daha ön planda kullanılır. Bazı hastalardaysa bazı tansiyon ilaçları tercih edilmez. Ayrıca, ağrı kesiciler (NSAID'ler), oral kontraseptifler ve nazal dekonjestanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar kan basıncı kontrolünü bozabilir.
İlaçlara karşı alerjik reaksiyonlar geliştiği süreye bağlı olarak iki gruba ayrılabilir. Erken gelişen reaksiyonlarda bulgular genellikle aşağıdaki gibidir. Solunum sistemi problemleri (nefes darlığı, öksürük, göğüs sıkışması) görülebilir.
İlaçlardan bazı şeker ilaçları (metformin), bazı tansiyon ilaçları ( ACE inhibitörleri), bazı romatizmal ilaçlar (kinin), bazı psikiyatri ilaçları (seratonin geri alım inhibitörleri ) ve aspirin başlıca kaşıntıya neden olabilecek ilaçlardır.
Örneğin tansiyon böbrek damarında daralmaya bağlı ise darlığın giderilmesinden sonra tansiyon ilacına gerek kalmayabilir. Bu nedenle tansiyonun nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Şimdi de evet. Yaşam düzeni değişikliklerine dikkat etmezseniz ve doktorunuz size ilaç önermişse çoğu kez ilaç tedavisi ömür boyu sürer.
Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır. Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır. Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan öksürük astıma işaret etmektedir.
Adaçayı tüketilmesi hem boğaza iyi gelecek hem de ağız sağlığını koruyacaktır. Aynı zamanda adaçayı ile gargara yapmak da boğazdaki gıcık hissini geçirir. Bal, Tarçın ve Zencefil (1) tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 Çay kaşığı zencefil karıştırılıp günde 2 kez emilerek, yavaşyavaş tüketilir.
Öksürük esnasında kan basıncı yükselir.
Doğru: Tam tersine tansiyon ilacı kullanılmazsa böbrekler hasarlanıyor. Böbrek yetersizliğinin en önemli nedenlerinden biri hipertansiyondur.
Hastanın tansiyonu 120/80'in üstünde ise sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi süreci başlıyor. Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor. İlaç tedavisinin amacı tansiyonu 140/90 değerlerinden daha aşağıda tutmak.
Antihipertansifler, kan damarlarını genişleterek başka deyişle daralmasını, büzülmesini önleyerek veya kalbin iş yükünü azaltarak kan basıncını düşürürler.
Yüksek tansiyon şikayeti olanların özellikle yağlı ve yağda kızartılmış besinler, hamur işleri, hamur tatlıları, kırmızı et ve sakatatlardan uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca kahve, çikolata, şekerli gazlı içeceklerle tuz, margarinler ve aşırı çay tüketimi de tansiyonu yükselten yiyecekler listesinde bulunmaktadır."
Yanlış: İlaç verilmişse, kendinizi iyi hissetseniz ve tansiyonunuz normale dönse bile ilacınızı mutlaka düzenli ve kesintisiz olarak kullanınız. Unutmayınız ki ilacı azalttığınız veya bıraktığınız zaman, tansiyonunuz tekrar yükselecektir.
Hafif belirtiler ve şiddetli olabilecek belirtiler arasında şunlar vardır; kaşıntılı gözler, şişlik, kızarıklık, kurdeşen, mide bulantısı, kusma ve nefes almada zorluk, kaşıntı. Bu belirtiler bağışıklık sisteminizin verdiği cevaba bağlı olarak, alerjen tüketildikten dakikalar veya saatler sonra ortaya çıkabilir.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Alerjik öksürükler sıklıkla kuru öksürük şeklindedir. Eşlik eden balgam çıkarma durumu varsa mutlaka bir çocuk hekimi tarafından enfeksiyon kaynaklı bir öksürük olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bazen burun tıkanıklığı ve burun akıntısı alerjik öksürük ataklarına eşlik edebilir.
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar.
Yüksek tansiyon durumunda sol tarafa yatılması önerilir. Kanı kalbe döndüren kan damarları üzerindeki baskıyı hafiflettiği için yüksek tansiyon için en iyi uyku pozisyonu olarak kabul edilir. Bu damarlar vücudun sağ tarafında bulunur ve eğer sağ tarafa dönerseniz dolaşımı yavaşlatarak sıkışabilir.
Tansiyon ilacını her gün alın.
Tansiyon ilaçları sadece alındıkları gün etkilidir. O nedenle ilacınızı almayı unutursanız tansiyonunuz hemen yükselecektir. Tansiyon ilaçları gün aşırı alınamaz! İlacınızı aksatmamaya çalışın.
Yüksek tansiyon tedavisi sırasında yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir. Tüm tedavilere dirençli hipertansiyon durumunda ise böbrek atardamarlarına işlem yapılarak kan basıncı kontrol altına alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri