İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Kuzu Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır? Kuş başı doğradığımız etimizi ocağa alıp suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyoruz. Piştikten sonra yemeklik doğranmış soğanı biberleri ve baharatını ekleyip iyice soteliyoruz, tuzunu en son atıyoruz.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
Üretimi: Mersin Tantunisi dana etinin yağlı kaburga kısmından seçilip sinir ve zarlarından ayıklanarak elde edilen etin kuşbaşı olarak doğranıp, sabit ateşte haşlanıp tantuni tepsisinde etin serilmesi, içine pamuk yağı ve diğer malzemelerin ilavesi ile birlikte kızartılarak ve su serpilerek ustalıkla pişirilmesi ...
İlgili 42 soru bulundu
Tantuni hem Mersin hem de Antakya'da meşhur bir yiyecektir. Bu iki şehrinde birbirinden farklı pişirme ve sunma tekniği vardır. Mersin Tantunisi daha ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken Antakya Tantunisi ise satır kıymasından yapılmaktadır.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Çiğ et pişerken takriben ağırlığının üçte birini kaybettiğini düşünürsek dürüm başına 90 gram olur. Bu durumda 1 kilo etten kac tane tantuni çıkar? 11 tantuni çıkar.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Tantuni lavaş ve ekmeği de oldukça önemlidir. Et ya da tavuk sumaklı ve maydanozlu soğan piyazı, çeşitli baharatlar ve domates ile ekmek arası ya da dürüm olarak tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ya da lavaştır.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Güzel şehrimiz Mersin'den çıkıp tüm şehirlerde kolaylıkla bulabileceğimiz, bir adeti ile asla tadına doyamayacağımız, nefis bir yiyecek tantuni. Etli ve tavuk etli olarak yapılan tantunide, etler küçük küçük kesilir, tercihe göre biber soğan domates ve baharatları eklenir.
Mersin'in yöresel lezzeti olan tavuk tantuni, en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. İnce lavaşa sarılarak satılan tantuni, genellikle kırmızı et ya da tavuk ile yapılmaktadır. Daha pratik versiyon olarak kıyma da kullanılabilir. Tantuninin en önemli özelliği kullanılan etin küçük parçalar halinde doğranmasıdır.
Hem dürüm hem de sandviç olarak tercih edilebilir. Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
sade tantuni yoktur içine soğan yeşillik ve domates koyarlar genelde sevmediğiniz nesneyi önceden söylemeniz tavsiye olunur..
Bu arada haşlanan etlerimizi kenara alalım. Sacımızın içine 1 çay bardağı sıvı yağ koyuyoruz. 1 su bardağı da suyumuzu koyalım. Ardından haşlanan erlerimizi koyup göz kararı tatlı toz biberimizi atalım.
Mersin yöresine has et yemeği olan Tantuni tüm Türkiye'de tüketiliyor. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. a son dönemlerde yoğurtlu tantuni de tantuni dükkanlarında satışa sunulmaktadır.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
YAPILIŞI: Etimizin önce yarısını iyice kızdırılmış wok tavada suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. suyun yarısını ve 1 yemek kaşığı sirkeyi ekleyerek yine yüksek ateşte suyunu tekrar çekene kadar soteliyoruz. Bunu bir kaba alıp daha sonra etin kalan kısmı için de aynı işlemi kalan su ve sirke ile tekrarlıyoruz.
Tantunici ustasının 1 tanesi 15 kilo akciğere 1 kilo karaciğer konur diyerekte bir tüyo vermişti. Bu şekilde ciğerin ağır kokusu ve baskın tadı ortadan kalkıyor. Umarım tariften memnun kalırsınız. Akciğerleri avuç içi büyüklüğünde doğrayıp suya koyalım yarım saat bekletelim su kanlandıkça suyunu değiştirelim.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Tantuni 100 gramı yaklaşık olarak 168 kaloridir. Bir porsiyon tantuni ise genel olarak 226 gramdır ve bu da 380 kaloridir. Tantuni aynı zamanda kaliteli ve doğal malzemelerle hazırlandığında zekâ gelişimine, sindirim sistemine, tansiyonun düşmesine, kolesterolün düşmesine gibi birçok yararlı da beraberinde getirir.
1- Ağız sulandıran tantuni
Mersin denilince akla ilk olarak tantuni geliyor. Etler pişerken yağına bandırılmış lavaş, ince ince doğranmış etle buluşunca oraya harika bir lezzet çıkıyor. Adettendir tantuni yerken üzerine limon sıkılır, bir de yanında acı biber turşusu olması şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri