Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
Tantuni hem Mersin hem de Antakya'da meşhur bir yiyecektir. Bu iki şehrinde birbirinden farklı pişirme ve sunma tekniği vardır. Mersin Tantunisi daha ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken Antakya Tantunisi ise satır kıymasından yapılmaktadır.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Tantuni ufak ufak doğranmış dana etinin yağlı kaburga kısmının soğan, domates, maydanoz ve bazen sivri biberle birlikte pamuk yağı ile sacda pişirilmesi şeklindeki bir tür sac kavurmadır.
İlgili 22 soru bulundu
500gramtavuk göğsü(yaklaşık 4 adet)
Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Kuzu Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır? Kuş başı doğradığımız etimizi ocağa alıp suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyoruz. Piştikten sonra yemeklik doğranmış soğanı biberleri ve baharatını ekleyip iyice soteliyoruz, tuzunu en son atıyoruz.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Mersin yöresine özgün bir yemek olan tantuni, genellikle biftek ile hazırlanır.
Bu arada haşlanan etlerimizi kenara alalım. Sacımızın içine 1 çay bardağı sıvı yağ koyuyoruz. 1 su bardağı da suyumuzu koyalım. Ardından haşlanan erlerimizi koyup göz kararı tatlı toz biberimizi atalım.
Çiğ et pişerken takriben ağırlığının üçte birini kaybettiğini düşünürsek dürüm başına 90 gram olur. Bu durumda 1 kilo etten kac tane tantuni çıkar? 11 tantuni çıkar.
Lavaşlarımızı pişmiş olan tavadaki kıymanın üzerine sırasıyla koyup yağını emdiriyoruz. Lavaşlarımıza eşit miktarda olmak üzere sırasıyla kıyma, domates, soğan salatası, maydanoz, tuz koyup dürüm haline getiriyoruz. Tantunimiz hazır. Afiyet olsun.
Tantunici ustasının 1 tanesi 15 kilo akciğere 1 kilo karaciğer konur diyerekte bir tüyo vermişti. Bu şekilde ciğerin ağır kokusu ve baskın tadı ortadan kalkıyor. Umarım tariften memnun kalırsınız. Akciğerleri avuç içi büyüklüğünde doğrayıp suya koyalım yarım saat bekletelim su kanlandıkça suyunu değiştirelim.
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır. Ayrıca servisinde salataya sos olarak limon ve/veya turunç suyu, içecek olarak ayran veya şalgam ile birlikte sunumunun yapılmasıdır.
1,5tatlı kaşığıkırmızı toz biber. 1tatlı kaşığıkekik. 1tatlı kaşığıtuz. 1çay kaşığıpul biber.
Hem dürüm hem de sandviç olarak tercih edilebilir. Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Tantuni 100 gramı yaklaşık olarak 168 kaloridir. Bir porsiyon tantuni ise genel olarak 226 gramdır ve bu da 380 kaloridir. Tantuni aynı zamanda kaliteli ve doğal malzemelerle hazırlandığında zekâ gelişimine, sindirim sistemine, tansiyonun düşmesine, kolesterolün düşmesine gibi birçok yararlı da beraberinde getirir.
Öncelikle hindi eti minik minik doğranır. Tuzu, karabiberi eklenerek, az suda haşlanmaya bırakılır. Suyunu çekince; üzerine bol sıvı yağ ve pul biber de eklenerek, orta ateşte kavrulur ve ekmeğe sarmaya hazır hale getirilir. Hindi eti, sumaklı soğan, maydanoz ve sivri biber ile sarılan lavaşlar sunuma hazır hale gelir.
Türkmenlerden ve yörük geleneğinden geldiği iddia edilen “tantuni” Mersin ilimizle özdeşleşmiş ve ülke genelinde yaygınlaşmış bir dürüm çeşididir. Antakya ve Mersin'de farklı usüllerle yapılır.
Biftek: Biftek aynı zamanda sırt bölümünde yer alan rostoluk kısmın alt tarafından da de elde edilir. Yağsız ve sinirsiz bir et olduğu için kızartma, soslu tencere yemekleri ve fırın için uygundur. Kontrfile: Yağsız ve bifteklik bir parça olan kontrfile, bonfileye göre biraz daha sıkı yapıda ve serttir.
yanında ayran ve şalgam deneyin. söylediğiniz lavaş önünüze geldiğinde, dürümü şöyle 3 parmak açıp içine biraz kimyon serpin, bolca da limon sıkın. sonra geri sarıp yanında minik acı biber turşusu ve acılı şalgam eşliğinde afiyetle yiyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri