Tanzimat Dönemi özellikleri Toplum bilincini geliştirebilmek amacıyla edebiyattan destek alınmıştır. İlk yenilikçi ve Batılı eserler Tanzimat döneminde verilmiştir. Özgürlük, hak ve adalet kavramlarının ilk olarak kullanılmaya başlandığı dönemdir. Tanzimat döneminde sanatçılar, Devlet adamı olarak kabul edilmiştir.
Divan şiirinin nazım şekilleri aynen kullanılmıştır. Aruz vezninin yanı sıra hece ölçüsü çok az kullanılmıştır. Bu dönemde şiirin konusu değişmiş, aşk, hasret, ayrılık gibi kişisel konular bir yana bırakılmış; eşitlik, özgürlük, adalet, hukuk, medeniyet gibi toplumsal konulara önem verilmiştir.
Tanzimat dönemindeki eserlerde toplumcu bir anlayış vardır. Kölelik, esir ticareti, yanlış Batılılaşma, görücü usulü evlilik roman ve hikâyelerdeki başlıca konulardır. Servet-i Fünun döneminde ise romanlarda aşk, hayal-gerçek çatışması, karamsarlık gibi kişisel konular işlenmiştir.
Tanzimât, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1839 yılında Tanzimât Fermânı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Şerifi'nin okunmasıyla başlayan modernleşme ve yenileşme döneminin adıdır. Sözcük anlamı "düzenlemeler, reformlar" demektir. Batı dillerinde genellikle Osmanlı Reformu (İng: the Ottoman Reform) deyimi kullanılmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı önemi; batılılaşma hareketinin hız kazanmasından ileri gelmektedir. Osmanlı padişahının kendi isteğiyle yetkilerini kısıtlamış olması, insan hakları ve kanunların üstünlüğünün kabul edilmiş olması Osmanlı Devleti anayasa hareketinin temelini oluşturmaktadır.
Osmanlı Devleti'nde Hâriciye Nâzırı Mustafa Reşid Paşa'nın 3 Kasım 1839 tarihinde okuduğu “Gülhâne Hatt-ı Hümâyûnu” ile başladığı kabul edilen Tanzimat hareketi, görünen yüzüyle devlet işlerinde bozulan düzeni yeni baştan tesis etme amacındaydı.
Kısaca Osmanlıcılık denilen bu düşünce ile gayrimüslimlerin Osmanlı Devleti çatısı altında birleştirilmesi amaçlandı.Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, 1868 Vatandaşlık Kanunu ve ilk anayasa Kanun-ı Esasi-de Osmanlıcılık düşüncesinin izlerini görmek mümkündür.
- Tüm Osmanlı halkına yöneliktir. - Tanzimat fermanının özelliklerinin en önemlilerinden biri de yasa gücünün her gücün üstünde kabul edilmiş olmasıdır. - Osmanlı Devleti'nde, ilk kez batılı anlamda hukuk kuralları uygulanmaya başlanmıştır. - Yönetim, hukuk, eğitim, askeri ve mali alanda yenilikler getirmiştir.
Mahmud'un giriştiği yenilikler dizisinin devamı niteliğinde olan Tanzimat dönemi, bilindiği gibi 3 Kasım 1839'da ilan edilen Gülhane Hatt-ı Hümâyunu ile başlatılmaktadır.
Tanzimat dönemi batılılaşma olarak ön plana çıkmaktadır. Ülkede düzenin sağlanması için Tanzimat fermanı yayınlanmıştır. Tanzimat dönemi nedeniyle idari, askeri, hukuk ve eğitim gibi alanlarda çeşitli gelişmeler ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu dönemde sanat üzerinden de farklı çalışmalar ele alınmıştır.
- Tanzimat döneminde öykülerde işlenen konular tutsaklık, Batı uygarlığı ile Osmanlı arasında farklıların karşılaştırılması, zorunlu yapılan evlilikler, aşık olma temaları ve evlilik ağırlıklı konular işlenmiştir. - Tanzimat döneminin ilk zamanlarında romantizm akımının etkisinde kalınmıştır.
Tanzimat dönemi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1839 ile 1876 arasındaki 37 yıllık dönemi kapsamaktadır. Tanzimat dönemi padişahları, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz'dir.
Bu dönem edebiyatı 1.meşrutiyetin iptal edildiği tarih olan 1878 ile 1895 yılları arasını kapsar. İlk dönemde yer alan sanat toplum içindir anlayışı yerine “sanat için sanat” anlayışı benimsenir. Edebi eserlerde sosyal konuların yerine bu dönemde sanatçılar bireysel konulara ağırlık vermişlerdir.
Tanzimat dönemi padişahları ise, Sultan Abdülaziz ve Sultan Abdülmecid'dir. Bu dönemde yaşanan en önemli gelişme ise, Islahat Fermanı ve Tanzimat fermanıdır. Tanzimat dönemi, kendi içinde iki farklı dönem halinde incelenir. Birinci dönem 1860-1877, ikinci dönem ise, 1877 ile 1895 yıllarını kapsar.
Tanzimat Dönemi, Osmanlı Devleti'nde 3 Kasım 1839 tarihinde Abdülmecit'in padişahlığı sırasında Tanzimat Fermanı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Şerifi'nin okunması ile başlayan ve II. Abdülhamit'in 1876 yılında tahta çıkışıyla sona erdiği kabul edilen döneme verilen addır.
Acıklı ve duygusal konular ve tesadüfi aşklar ön plana çıkmıştır. Konular günlük yaşamdan ya da tarihten alınır. Yazılarda gözleme yer verilmiş ve daha çok gerçekçi bir bakış açısı sergilenmiştir. Bireyi eğitme ve toplumu düzeltme amacı taşır.
- Tanzimat Fermanı; Osmanlı Devleti'nde anayasacılığın başlangıcıdır. - Vatandaşın mülkiyet hakkı, devlet garantisi altına alınmıştır. - Tanzimat Fermanı'nı ilânı ile Osmanlı ülkesinde Avrupai tarz hukuk kuralları geçerli olmaya başlamıştır. - Askerlik vatan hizmetine dönüşmüştür.
Mekân: Tanzimat romanlarında olayların geçtiği mekân genellikle İstandul'dur. İstanbul'da Çamlıca ve Beyoğlu gibi eğlence mekânları öne çıkar, (İntibah, Araba Sevdası) Bu romanlar aile merkezli olduğu için mekân da aile çevresidir. (Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat, İntibah, Zehra, Felatun Bey'le Rakım Efendi, Müşahedât).
Cevap : Tanzimant 1. Dönem sanatçıları Klasisizm akımından etkilenmiştir. Tanzimant 2. Dönem sanatçıları ise Romantizm akımından etkilenmiştir.
Bu dönemde Yusuf Kamil Paşa'nın Fenelon'dan çevirdiği Telemak ilk çeviri romanımızdır. b) 1.Dönem Tanzimat Edebiyatı (1860-1877): 1860'ta Tercüman-ı Ahval gazetesinin yayımlanmasıyla başlar, 1877'ye kadar sürer. 1877'de II.Abdulhamit'in Meşrutiyet Meclisi'nin çalışmalarını durdurmasıyla sona erer.
Tanzimat fermanının en önemli ve tarihe yön veren özellikleri arasında müsadere sisteminin kaldırılması yer almaktadır. Bu ferman ile müsadere sistemi ortadan kaldırılarak, Osmanlı'da ilk olan özel mülkiyet sistemine geçilmiştir. Askerliğin vatan hizmetine dönüştürülmesi de fermanın özelliklerindendir.
TANZİMAT FERMANI NEDEN İLAN EDİLDİ? Tanzimat Fermanı başta meşrutî yönetim yanlısı aydınların baskılarını azaltmanın yanı sıra gayrimüslimleri devlete bağlamak, Fransız ihtilalinin milliyetçilik etkisini indirgemek ve Londra Boğazlar Sözleşmesi'nde Avrupa'nın desteğini almak için ilan edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri