iki mezhebe ayrılır: taiping taoizmi ve wu dou mi taoizmi. taiping taoizmin kurucusu; zhang jiaodır ve kutsal kitabı "taiping qingling shu"dur. wu dou mi taoizmin kurucusu; zhang daolingdir ve kutsal kitabı "lao tzu wu qian wen"dır.
Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
Taoizm, bugün hâlen yaşayan Çin dinlerinden biridir. M.Ö. VI. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu din, Çin dinlerinin genel özelliğini oluşturan “Tao” kavramı üzerine kurulmuştur.
Taoizm'in temel felsefesi, “hiçbir şey yapmamak, sükûnet” anlamına gelen Wou Wei (Vu Vey) prensibine dayanır. Lao-Tzu, bu özellikleri elde etmek için, Tao'yu örnek almıştır. Ona benzemeye çalışmak ve gayret sarf etmeksizin Tao'nun kanunlarına tabi olmak gerektiğini vurgulamıştır.
Dao Öğretisi'nin kurucu üstadları Laozi, Çuangzi ve Liezi'dir. Bu üstadların yazıları kozmogoni yani kainat ve onun doğuşu, kainatın yasa ve ilkeleri, insan ve doğanın kainat ile bağı, toplumsal yönetişim ilişkilerinin asıl doğası üzerine kuruludur.
İlgili 38 soru bulundu
Aynı süreç içerisinde Lao Tzu kutsallaştırılmış ve Tanrı konumuna yükseltilmiştir. Ancak MS 2. yüzyıla gelinceye kadar herhangi bir Taoist dinû oluşuma rastlanmamaktadır. Dinsel Taoizm'in MS 142 yılında Chang Tao Ling adında bir sağlıkçının Tanrı Lao Tzu'dan vahiy aldığını bildirmesiyle başladığı düşünülmektedir.
Lao Tzu, Çin'in en büyük iki geleneğinden birisi olan Taoizm'in kurucusu olarak kabul edilen filozoftur. Hakkında çok fazla şey söylenen Lao Tzu kimilerine göre bir efsane, kimilerine göre bir filozof, kimileri için bir din kurucusu, kimileri içinse bir Tanrıdır.
Yin Yang Sembolü
Tai Chi ismiyle de bilinen bu sembol ters şekilde duran bir “S” harfine benzer.
Evrende her şeyi yöneten evrensel bir yasanın olduğunu savunan bir anlayıştır Taoizm. Çin dini geleneğinde Lao Tzu'dan çok eskilere dayanmaktadır. Bu dönemde atalara tapınma ve her şeyde doğal Tao (yol, düzen,) yasası olduğunu kabul etmek şeklinde uygulanmıştır.
Taoizme göre insan ancak manevi yönüyle insandır. Bunun için Tao rehber olarak kabul edilmelidir. her şeyin iyi olmasını sağlamak” olarak özetlenebilir. -Bütün canlılara karşı merhametli olmak.
Taoculuk, günümüzde de etkilerini sürdüren, en kadim dinlerden biridir. Bazı kaynaklarda din yerine öğreti ve felsefi bir disiplin olarak geçer. Taoizme göre evrende 4 şey kutsaldır: Gök, Yer, Yol ve İnsan. Gök, yaratıcı simgeler.
Taoizm, bize dünya ile uyum içinde nasıl yaşayacağımızı öğreten bir felsefedir. Tao kelimesi var olan her şeyin düzeni ve özü anlamına gelir, ayrica "yol" anlamındadır. Lao Tzu aynı zamanda Taoizmin en kutsal metni olan Tao Te Ching'in yazarı olarak da bilinir.
Düşünmenin en iyi yolu da doğada inziva ile sağlanır görüşü hakimdir. Sanılanın aksine wu wei din değildir. Sadece Tao dini içerisinde yer alan felsefi bir öğretidir. İnsanlara sakin kalmanın, taşkınlık yapmamanın önemine vurgu yapar.
Yin ve Yang artı ve eksi değerlerin sembolleridir. Yang, güneşi, erkeği, açık renkleri temsil eder. Yin ise dişiyi, geceyi ve koyu renkleri sembolize etmektedir. Her ikisi de birbirini tamamlamaktadır ve biri olmadan ötekinin de var olabilmesi mümkün değildir.
Taoizm ve Konfüçyanizm, Şintoizm ve Chen Tao gibi dinlerle birlikte Taocu dinler veya Çin/Japon dinleri arasında yer alır.
Tao Vinyasa; Yin Yoga'nın öncüleri Paul ve Suzee Grilley tarafından yaratılan, klasik yoga pozlarının modern dans ve dövüş sanatları ile harmanlanmasından oluşturulan bir yoga stilidir.
Toplumlar arası ilişkilerde "Dao'nun terkedildiği yerde erdem, erdemin terkedildiği yerde adalet, adaletin terkedildiği yerde ahlak öne çıkar" diyerek evrenin ana akışını yakalamayı ve ona uymayı temel ilke olarak önerir.
Tao, âlemden önceki yaratıcı prensiptir. Her şeyi yaratan ve besleyen odur, tabiatın varlığı ve devamı ona bağlıdır. Tao-Yin ve Yang-Yin, Yang ve Nefes-Evren şeklin bir oluşum süreci vardır.
Yin Yang, doğadaki her şeyin evrensel bir prensibi olarak kabul edilir. Yin ve Yang, birbirini tamamlayan ancak birbirinden farklı iki zıt kavramdır. Yin; kadınsı, pasif, karanlık, soğuk ve yumuşak özellikleri temsil ederken Yang; eril, aktif, aydınlık, sıcak ve sert özellikleri temsil eder.
Lao Zi (老子, Çince, okunuşu Laotsı) kimi pinyin kullanılmayan eski kaynaklarda adı Lao Tzu, Lao Tse, Laotze diye geçer. Lao Çince 'yaşlı', Zi ise 'üstad', 'bilge' anlamına gelir. Tao Düşüncesi'nin kurucusu kabul edilen önemli bir Çin düşünürüdür.
Lao-Tzu'ya kulak verelim: “Memlekette ne kadar şey yasak edilirse, millet o kadar fakir olur.
İnsanlığın çıkarcılık merkezli bir halde olduklarının farkında olan Lao-Tzu insanların, yalnız bırakıldıklarında evrenin doğal ritmine bağlı kalarak her türlü ihtilafın üstesinden gelebileceklerini düşünmüştür ve şöyle yazmıştır; “Eğer kimseyle çatışmazsan, dünyadaki kimse seninle çatışamayacaktır.
Çoğu kişinin Taoizmin kurucusu olarak kabul ettigi Lao Tzu'nun Tao Te Ching adli eserinde geçerler. Bu organize din geleneği doğaya, barışa ve akışa olan derin bağları ile bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri