Abart Egzoz Muayeneden Geçer Mi? Ülkemizde gürültülü egzoz taktırmak bir suç çeşidi olduğu için abart egzoz taktıran araçlar muayeneden geçemezler.
TR distribütör faturalı, EC/ECE sertifikalı, model damgalı slip-on egzozlar, katalitik iptal edilmeden no-map (ayar gerektirmeden) yasal olarak kullanılabiliyor. Tüm bu belgeler ile muayeneden geçmesi gerekiyor.
Montajı yapılan ürün üzerinde CE ve/veya ilgili regülasyona ait numaralandırma mevcutsa (son zamanlarda konuşulan otocamlarındaki 43R gibi), monte edilen parça araçta tadilat sınıfına girmiyorsa, parça üzerinde değişiklik yapılmamışsa muayeneden geçer.
Yasaktır. Zaten gürültüyle milleti rahatsız etmenin lüzmu yok.
Motosikletler için egzoz muayenesi yapılmaz. Bu araçlar genel olarak egzoz muayenesinden muaf tutulan araçlardır.
İlgili 41 soru bulundu
Off road use only yazar üstlerinde. Yani egzozu pistte kullanırsan sana kimse ceza yazmaz. Ama trafiğe çıkarsan aldığın risktir.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz.
Araç ve motosikletlerde kullanılan bu gürültülü egzoz trafikte yasaktır. O yüzden trafik ekiplerince seyir halinde yakalanma durumu olduğunda zaman ciddi cezalar ile karşı karşıya kalınabilir.
Hiçbir zararı olmaz, bilende yazıyor bilmeyende, katalizörlü susturucuyu kesip açık susturucu tüp takarsanız hava yakıt ayarı değişeceğinden uzun süreli sonrası için sorun olur çünkü motor fakir çalışmaya başlar.
Evet, gürültülü egzoz sisteminden ceza alınması durumunda araç, 1.002 TL idari para cezasına ek olarak trafikten men ediliyor. Ceza alan araç çekiciye yükleniyor.
Egzoz muayenesi, 2019 yılından önce “ağır kusur” olarak nitelendirilirken, 2019 yılından itibaren, “hafif kusur” statüsüne alınmıştır.
Aracın tadilatının, bu onaylı projeye uygun yapılması şarttır. Proje tarihi 01.01.2018 dahil ve sonrası yapılan tüm tadilatlar için egzoz muayenesi tarihi geçerli süresi olsa dahi proje tarihinden sonra yapılmış geçerli bir egzoz emsiyon muayenesi olmalıdır.
Yapılan ölçüm sonrasında “Kusurlu” bulunan aracın ölçüm tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz olarak yaptırılabilir. Ölçüm tekrarı yapılmış olan veya bir ay içinde ölçüm tekrarına gelmeyen araçlardan ölçüm ücreti tam olarak alınır.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Evet geçer bu sadece görüntü ses felan yok.
Hiçbir sorun teşkil edilmiyor..
Sistemde yer alan susturucular ise tüm bu süreç sırasında aracın sesini azaltır. Ancak kullanım süresi arttıkça susturucular ve katalizör eskimeye başlar. Eksoz tıkanması da işte tam bu noktada yaşanır. Zamanla eskiyip dağılan parçalar egzozdan atılmaya çalışır.
Egzoz Susturucusu Arıza Belirtileri
Motoru çalıştırırken yüksek, tıkırtı ve titreşimli seslerin yanı sıra belirgin bir hırıltı veya kükreme fark edebilirsiniz. Susturucuda hasar olduğunda, işini yapamaz – bu da motordan egzoz boruları yoluyla taşınan sesi boğar.
1.emisyon testinde değerler çok yüksek çıkar veya test başarısız olur. 2.araç çekişten çok düşer. 3.alt devirler çok cansız olur 1500-3000 arası(dikkat edin şehiriçinde en çok kullanılan devir aralığıdır.) 4.yakıt tüketimi artar, rampa çıkmak eziyete dönüşür.
Ceza ile birlikte, gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu idari ceza, gelir idaresi başkanlığına ödenir. Ceza ödendikten sonra ise ödendiğine dair belge ile araç tekrar teslim alınabilir.
Buna ceza yazılamaz. Yazılsa da iptal edilebilir. Kurallar basittir. Ses kirliliği yapmayacak, Egzozun ucu tampondan taşmayacak.
Bunun için de mutlaka egzoz ölçümünün geçerli süre içinde yapılmış olması gerekir. Bununla birlikte muayeneye girmeden önce de egzoz emisyon ölçümü yaptırılabilir.
Egzoz emisyonu, fren, emniyet kemeri, ön cam çatlağı, silecek suyu pompası, lastikler, lamba, kalorifer sistemi gibi yaklaşık aracın 100 noktasını kontrol ettiklerini anlatan Alan, "Araçlar, genellikle fren kusurları, şase ve kaporta çürükler, elektrik aksamı ve kalorifer sistemi arızaları nedeniyle muayeneden ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri