Ancak tapuya kaydı yapılmamış bir gayrimenkul üzerine geçerli bir alım ya da satım sözleşmesi yapılmasında da herhangi bir engel yoktur.
Hukuk Dairesidir. Yargıtay, tapusuz satış vaadi sözleşmesinin gerçek bir gayrimenkul satış sözleşmesi olmadığı hükmüne varmıştır. Tapuda alınıp satılmayan tüm gayrimenkul satışları hukuken geçersiz satışlar olarak kabul edilir.
Yargıtayın almış olduğu pek çok kararda tapusuz taşınmazların devrinin menkul eşyalarda olduğu gibi zilyetliğin alacaklıya devri yolu ile gerçekleştirilir. Söz konusu tapusu olmayan taşınmazın devri resmi şekle bağlı değildir. Aynı zamanda taşınmazın devrine ilişkin gerçekleştirilecek ispat da bir şarta bağlı değildir.
Ev ve arsa gibi taşınmazlara ait alım satım işlemlerinde en önemli evrak tapudur. Resmi bir belge olan tapu, söz konusu taşınmaz üzerindeki hak sahipleri hakkında da bilgi verir.
Tapu dairelerinde fotokopi veya faks belge ile işlem yapmak veya yaptırma mümkün değildir.Her belgenin mutlaka aslı alınacaktır. Hukukta belgenin fotokopisinin veya faksının geçerli bir belge olarak kabul edilebileceğine dair hiç bir hüküm yoktur. Sadece ıslak imzalı belgeleri geçerlidir.
İlgili 26 soru bulundu
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgeleri de e-devlet üzerinden alınabilecek.
Tapu senedinin tarafınızca kaybedilmesi veya çalınması halinde bu senedin yenilenmesi oldukça kolay bir işlemdir. Tarafınızca, tapu müdürlüğüne nüfus cüzdanı ile başvurularak makul bir tapu harcı ödemesi karşılığında tapu senetleri yenilenerek taşınmaz sahibine verilmektedir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Tapu kayıt örneği için tapu müdürlüklerine gitmenize gerek yok! Taşınmaza ait detaylı bilgilerin yer aldığı resmi işlemlerinizde kullanabileceğiniz tapu kayıt örneğini e-Devlet Kapısı üzerinden web tapu sistemine giriş yaparak alabilirsiniz.
Tapu tahsis belgesi sahibi olan kişi sonrasında ilgili tapu tahsis belgesini farklı bir 3. kişiye satabilir ve son satın alan kişi gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra tapuyu kendi üstüne alabilir. Tapu tahsis belgesi mülkiyete ilişkin bir güvence değildir.
İlk Yapılması Gereken Tapu Müdürlüğüne Başvurmak
Küçük bir meblağ karşılığında kaybolan ya da çalınan tapu senedinin yenisi çıkarılabilir. Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir.
Miras taksim sözleşmesi tapusuz taşınmazlar için de yapılabilir. Tapusuz taşınmaza ilişkin taksim mirasbırakanın ölümünden sonra kadastrodan önce yapıldığı takdirde taksim sözleşmesinin yazılı olması gerektiği şartı aranmayacaktır.
Devlete ait tapusuz arazileri 20 yıl kullanan vatandaşlar bu arazileri satın almak için öncelik hakkı elde ederler. Ücreti karşılığında bu araziyi satın alıp tapu çıkarılabilir. Bu hakkın elde edilebilmesi için 20 yıldır kullanımının aynı kişi tarafından yapılıyor olması gerekir.
Her hissenin sahibi, kendi hissesini başkalarına satma hakkına sahiptir. Ancak, bu satış işlemi, diğer hissedarların bilgisi veya rızası olmadan gerçekleştirilebilir.
👉Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. 👉Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Vatandaşlar, bu belgeleri artık e-Devlet Kapısı'ndan temin edebiliyor. Tapu senedi, tapu müdürlüklerine başvurularak alınabilmekteyken artık tapu müdürlüklerine başvuruda bulunmadan e-Devlet Kapısı üzerinden alınabiliyor.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Muris Adına Tapu Bilgileri Sorgulama hizmeti e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler.
Tapunun alınması için taşınmazın bulunduğu bölgedeki Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulması gerekir.
Tapu belgesinin fotokopisini veya fotoğrafını paylaşmak; hak kaybına sebebiyet verebilecek bir sonuç doğurmaz. Bu sebeplerle tapu belgesinin kaybedilmesi, tapu belgesinin fotokopisinin veya fotoğrafının farklı birinin eline geçmesinin hukuken bir önemi bulunmamaktadır.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Ayrıca, https://www.turkiye.gov.tr/tkgm-tapu-kayit-belgesi linkini takip ederek de tapu bilgileri sorgulama bölümünden tescile konu olan taşınmazların detaylarını görüntüleyip sicil sorgulamasında bulunabilirsin. Gerekli belgeleri PDF olarak kolaylıkla indirebilirsin.
Son dönemlerde en merak edilen ve İnternetten araştırılan konulardan biri, başkasına ait tapu sorgulama işlemlerini yapılmasıdır. Ancak başkasına ait olan tapu işlemlerinin yapılması mümkün değildir. Bu işlem sadece kişinin kendi üzerine olan ve kayıtlı bulunan tapular üzerinden gerçekleşebilir.
E-devlet web tapu uygulaması ile emlak alım satımı yapacak olan kişilerin işlemlerini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Web tapu e-devlet sayesinde güvenli şekilde işlemlerin tamamlanmasını sağlıyor. “Web tapu giriş şifresi nasıl alınır?” sorusuna cevap olarak ise e-devlet şifresi işaret ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri