Sonuç olarak tapu harçları, emlak komisyonları, emlak alım vergilerini mükellefler dilerlerse doğrudan gider yazabilecekleri gibi dilerlerse de gayrimenkullerin maliyetine intikal ettirerek aktifleştirmek suretiyle gider yazabileceklerdir.
Kiraya verilen taşınmazın alımı sırasında ödenen tapu harcı, kira gelirinden indirilebilecek bir gider unsuru değildir. Ancak taşınmazın maliyetine eklenebilir ve üzerinden ayrılan amortisman kira gelirinin tespitinde dikkate alınabilir.
Yine GVK 40. maddesi 6'ncı bendine göre; “İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar” safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebilir.
Bu hükümlere göre, şirket adına satın alınan taşınmaz için alıcı şirket tarafından satıcı adına ödenen ve ödeme belgeleri satıcı adına düzenlenen tapu masrafı ve alım satım vergisi tutarlarının safi kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.
Harçlar fiyatlar ve vergiler arasında yer alan bir kamu geliridir.
İlgili 43 soru bulundu
Harcın matrahı olarak sayılan söz konusu tutarlar katma değer vergisini içermemektedir.
Gelir vergisi olarak kabul edilen değer artış kazancı vergisi, söz konusu olan gayrimenkul alınırken ya da alındıktan sonraki süreçte yapılan tapu harcı gibi giderler oranında da indirime tabidir.
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
Kimler İade Alabilir
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan ev ve işyerlerini ilk defa alan veya satan kişiler ödedikleri tapu harç ve vergilerini iade alabilirler. Bu kapsamda müteahhitler ve müteahhitlerden satın alan tüketiciler ödedikleri harçları ve vergileri iade alabilirler.
Tapu harcı ödemelerinde vatandaşların o noktayı gözden kaçırdıysa parası yandı demektir. Ev alırken emlak vergisi ödeyenler, tapu harcı verenler, binleri aşan ekspertiz ücreti yatıranlara bazı vatandaşlar için güzel haber geldi. Bu ücretlerden muaf olduğunu bilmeden ödeyen kişiler 5 yıl içinde ücretini geri alabilir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Aynı prensip ithalatta da geçerli olup, KDV Kanunu'nun 21/b maddesinde belirtildiği gibi, ithalat nedeniyle ortaya çıkan her türlü vergi, resim, harç ve paylar ithalde ödenecek KDV matrahına dahildir.
Tapu harcı alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmektedir. Tapu harcı oranı her iki taraf için de satış bedelinin %2'si olmak üzere toplam %4 olarak uygulanmaktadır. Tapu harcı, harcı ödeyecek kişi tarafından vergi dairesine ödenir ve karşılığında ödendiğine dair makbuz alınır.
Bu itibarla, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre tapu harcından muaf tutulmanız mümkün bulunmamaktadır.
Ev Satışında 5 Yıl Muafiyeti Kalktı mı? Ev satışında 5 yıl muafiyeti hâlâ devam ediyor. Edinme tarihinden sonra 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerin kazançları değer artış kazancı vergisine tabiidir.
Tapu harcı ödendikten sonra tapu harç dekontları ilgili memura veriliyor. Akabinde Akit Odası'nda tapu kayıtları imzalanıyor. Son olarak müdürün imzasından sonra devir işlemi tamamlanıyor ve tapu belgesi teslim ediliyor.
25.07.2014 ve 29.11.2018 tarihinden sonra yasal düzenlemeye aykırı olarak Tapu Müdürlükleri tarafından yapılan tapu harcı ve döner sermaye ücretleri tahsilatlarının Vergi Mahkemesi'nde açılacak dava ile ilk taşınmaz satışında geçerli olmak üzere iadesi mümkündür.
Tapu belgesi, taşınmazların satışında kullanılan bir belgedir ve söz konusu işlemin makul ve yasal bir zemine oturtulmasını sağlar. Tapu belgesinde gayrimenkule ait bilgiler, alıcı ve satıcı bilgileri ve toplam tutar yer alır. Tapu işlemlerinin yapılabilmesi için 'tapu harcı' adı verilen bir ücretin ödenmesi gerekir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Bedelsiz bağışlarda 2023 yılı için öngörülen tapu harcı, işleme konu mülk değerinin %6,831'idir.
Satış işlemi rayiç bedel üzerinden değil gerçek bedel üzerinden yapılır ve gerçek bedelin beyan edilmesi zorunludur. Ancak tapu işlemleri rayiç bedelin altında gerçekleştirilemez. Tapu işlemleri gerçekleştirilirken satış bedelinin binde 20'si tapu harcı olarak alınır.
Edinim tarihi tapuya tescil edildiği tarihtir. 5 yıl geçtikten sonra yapılacak olan satışlardan elde edilen kazançlar ise; Değer Artış Kazancından yani Gelir Vergisinden istisna olacaktır.
Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, Ödenen vergi ve harçlar.
Satın alınan mülk, demirbaş olarak değerlendirileceğinden; amortisman gideri gösterilerek şirket karından indirim yapılabilir. Evde ikamet eden şirket çalışanı var ise, masraflar şirket gideri olarak gösterilebilir. Bu giderler boya, tadilat gibi kalemleri içerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri