Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Gib.gov.tr'deki internet vergi dairesine girdikten sonra tapu harcı ödemeleri menüsünden tapudan verilen referans numarasını girerek ödeme ekranına yönlendirildikten sonra kart bilgisi girerek veya kart bilgilerinizi girmeden GarantiPay ile hızlı ve kolay bir şekilde tapu harcınızın bedelini ödeyebilirsiniz.
Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüğüTapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye Ödeme. Bu hizmet Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Bu işlem için yaklaşık 2 dakikanızı ayırmalısınız.
ve Kredi Kartı veya Banka Hesabınız ile Tapu/Kadastro Harcı ve Döner Sermaye ödemelerini yapabilirsiniz.
Tapuya gitmeden önce konutun bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek rayiç bedel alınması gerekir. Bu süreçte alıcının yasal bir yetkisi olmadığı için belediyeye satıcının gitmesi daha uygun olur.
İlgili 22 soru bulundu
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Yeni eklenen Emlak Vergisi Bildirim Sureti / Rayiç Bedel Sorgulama hizmeti ile artık e-Devlet Kapısı üzerinden alınabilecek Barkodlu Emlak Rayiç Değeri Belgesi ile belediyeye gelmeye gerek kalmadan tüm resmi kurumlarda işlemler hızlı ve zaman kaybı yaşamadan yapılabilecek.
Tapu harcı ödeme butonuna tıkladıktan sonra ise sizden TC / Vergi kimlik numarası ve e-tahsilat seri numarası isteyecek. Bu bilgileri doldurduktan sonra karşısına çıkan ödeme sayfası üzerinden kart bilgilerini girerek ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Tapu dairesi, devir teslim işleminin gerçekleşeceği tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirir.
Tapu Harcının Ödenebileceği Bankalar
Tapu harcı, PTT, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankaları hariç olmak üzere tüm bankaların kredi kartları ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden ödenebilir.
Tapu harcının ödemesinin 4 farklı yol var. Bunlardan ilk yol tapu dairesinin size gönderdiği SMS'te de belirttiği gibi ATMlerden yatırabilirsiniz. Bankalar gişeden tapu harcı ödemesinin yapmadığını da ayrıca belirteyim.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Tapu işlemlerinin hazırlanmasının ardından, tapu müdürlüğü, BAŞVURU SIRASINDA BELİRTİLEN CEP TELEFONU NUMARASINA işlemlerin hazır olacağı zamana dair bir mesaj gönderir.
E-devlet üzerinden, tapu takas sistemine giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girerek, alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girerek, Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Tapu harcı, hem alıcı hem de satıcı farklı bir karar vermediği sürece, ortak olarak eşit miktarlarda ödenmesi gerekmektedir. Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir.
Tapu harcı, diğer adı ile tapu masrafı, mal için beyan edilen satış bedelinin %4'ü üzerinden hesaplanan bir masraftır. Tapu harcı ödemesini gayrimenkul alım satım işlemi sırasında bir defa ödemeniz gerekir.
Randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde bulunulması önerilir. Randevu almanın 2 farklı yolu vardır. E devletten tapu işlemleri ile ilgili bilgi sorgulama, harç ve döner sermaye ödemesi yapma gibi işlemler gerçekleştirilebilir fakat randevu alınamaz.
1) Alım satım işlemi yapıldıktan sonra 30 günlük süre içerisinde ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurup ödeme dekontu, tapu fotokopisi ,riskli yapı muafiyet yazısı, riskli yapı belgesi ve sözleşme (arsa payı karşılığı veya diğer modellerle yapılmışsa o sözleşme) ekleyerek düzeltme talebinde bulunulmalıdır.
Randevu alındıktan sonra belirlenen gün ve saatte alıcı ve satıcı yanında bulundurması gereken evraklarla Tapu Müdürlüğü'ne gitmesi gerekiyor. Evraklar eksiksiz ise ve tapu harcı ile tapu döner sermaye bedeli de ödendi ise tapu devir işlemi kısa sürede hallediliyor.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Tapu harcı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4'ü olarak hesaplanan bir harçtır. Konutun tapu harcı ödenirken, tüketiciden talep edilen ve tapu harcına dahil olmayan bazı döner sermaye masrafları bulunmaktadır. Bu masraflar toplamda 1298,5 TL'dir.
Satıcı ve alıcılar tapu harçlarıyla ilgili bir anlaşma yaptıysa, kişiler kendi isteği üzerine tapu harçlarını yatırabilir. Herhangi bir anlaşma bulunmaması durumunda, hem alıcı hem de satıcı ortak olarak tapu harcı bedelini ödemelidir.
Ödediği tapu harcına ek olarak 4.000 TL (100.000 TL*%2) daha ödemek istememesinden dolayı, fazladan 33.000 TL (40.000 TL-7.000 TL) bir değer artış vergisi ödemesi yapmış oldu. Sonuç olarak, ev alımı yapacak olan kişiler kesinlikle evi hangi tutar üzerinden alıyorsa, rayiç bedeli o tutar üzerinden göstermelidir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düşük beyan tespiti yapılırsa, tapuda evin değerinin düşük gösterilmesinin cezası hem satıcı hem alıcıdan gecikme faizi ile talep edilir. Aynı zamanda evin değerinin eksik beyanı sebebi ile tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir.
“Beyan değeri”, “belediye rayici”, “emlak vergisi matrahı”, “emlak vergisi değeri” tanımlamalarının Türkiye'de “gerçek değer”, “piyasa değeri”, “pazar değeri”, “piyasa rayici”, “rayiç değer”, “rayiç bedel”, “sürüm değeri” ya da “satış değeri” gibi kavramlarla bir ilgisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri