Genel olarak bir taşınmaz ortaksız ise yani hisse oranı 1/1 ise müstakil tapulu demektir. Ancak bazen toplumda kat mülkiyetli tapular içinde müstakil tapu ifadesini işaret edenler olabiliyor. Bu anlamda düşünlürse müstakil tapu iskanlı, kat mülkiyetli tapu demektir.
Hisse bir gayrimenkulün, birden fazla kişiye ait olduğunu bildirmektedir. Bu durumdaki tapular, hisseli tapu olarak bilinir. Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Müşterek tapu sahipleri, taşınmazın belirli bir bölümünde pay sahibi olabilirler, ancak tapu kaydı üzerinde her bir sahibin payı ayrı olarak belirtilir. Yani, müşterek tapu bölünmez, ancak tapu kaydında her bir sahibin payı ayrı olarak belirtilir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahiplerine dağıtılır.
İlgili 17 soru bulundu
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; her türlü gayrimenkulün hak sahipliği tapu belgeleri aracılığı ile belirlenir. Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Eğer pay ve payda eşit olur ise o vakit bileşik kesir ortaya çıkar. Yani bu doğrultuda basit kesir içerisinde her daim pay paydadan küçüktür.
Hisseli tapu, taşınmaz bir mal ve gayrimenkul üzerinde hak sahibi olan bireylerin isimlerinin ve kaç kişi olduklarını belirten sayının bulunduğu tapu türü anlamına gelmektedir. Bir taşınmaz (gayrimenkul) yalnızca tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabilmektedir.
Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış-satış fiyatları üzerinden işlem yapmak gerekir. Hesaplama kapsamında hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2'si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç öder.
Arsa Payı Nereden Öğrenilir? Arsa payınızı hesaplamak yerine, bunu kolaylıkla tapu dairesinden isteyebilirsiniz. Buradan arsa payının kanunlara uyacak şekilde dağıtılıp dağıtılmadığını da görebilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise pay sahibi olarak mahkemeye başvurabilirsiniz.
Toplu mülkiyette pay oranları 1/3, 1/6 gibi kesirli bir şekilde tapuda yazılı ise buna paylı (müşterek) mülkiyet, paylar tapuda yazılı değilse buna elbirliği (iştirak) halinde mülkiyet denir. Taşınmaz alacakların müstakil mülkiyete konu yer almalarında her zaman yarar vardır.
Kredi ile İpotekli Ev Satmak
Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Ortak tapu, taşınmaza ait tapuda birden fazla kişinin hak sahibi olmasıdır. Ortak tapuda kişilerin payları eşit olabilir yahut farklıda olabilir. Ortak tapuda her ortağın hissesini devretme, haczettirme gibi hakları söz konusu olur. Taşınmaz üzerinde tasarruf yapabilmek için diğer ortakların onayına ihtiyacı yoktur.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Bir başka deyişle eşin ölümü halinde geride çocukları ile eşi bulunuyorsa mirasın dörtte üçü çocukların, dörtte biri ise sağ kalan eşe ait olacaktır.
Anne ve babanın miras pay oranları için ¼'ü saklı paydır. Gene ölen kişi bu miras paylarını aşacak şekilde tasarrufta bulunamaz. Ölen kişinin eşi 1. ve 2. zümre ile birlikte mirasçı ise miras hakkının tamamı, 3. zümre ile birlikte mirasçı ise ¾'ü oranında saklı pay hakkına sahiptir.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri