Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni evlilikleri teşvik etmek üzere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verileceğini açıklamıştı.
SGK'dan dul ve yetim aylığı alırken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus aylıkların 12 ya da 24 katı ikramiye ödeniyor. YARARLANMA ŞARTLARI NELER? Anne, babası vefat eden ve yetim aylığı alan kadınlar yararlanıyor. Aynı durumdaki erkeklerin ikramiye hakkı bulunmuyor.
Aile ve Gençlik Bankası'nın doğalgaz gelirleri dahil çeşitli kamu gelirleriyle finanse edileceği söylenmişti. Yeni evlenenlere bu banka aracılığıyla iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verileceği açıklanmıştı.
Sandığımız, siz değerli üyelerine sunmuş olduğu hizmetlerden EVLİLİK yardımı başvurularını e-Devlet, Mebbis ve üye bilgi sistemi üzerinden Genel Müdürlüğümüze evrak gönderimine gerek kalmadan SMS onayı ile gerçekleştirebilirsiniz.
27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Evlenme yardımından nasıl yararlanabilirim? Evlenme yardımı alabilmeniz için, evlenme tarihinden önceki son bir yılda en az 120 günlük, toplamda ise en az 720 günlük sigorta priminizin yatırılmış olması gerekmektedir.
Evlenme ödeneğinin miktarı, 4-a (SSK) ve 4-b (Bağ-Kur) sigortalılarının hak sahipleri için Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan en son gelir veya aylığın 24 katı, 4-c (Emekli Sandığı) sigortalılarının hak sahipleri içinse Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan en son gelir veya aylığın 12 katı kadardır.
Çeyiz Parası Nedir? Halk arasında devlet evlilik yardımı ya da çeyiz parası olarak bilinen evlenme ödeneği, annesi veya babası vefat etmiş ve ölüm geliri ya da aylığı alan kız çocuklarına verilen bir nakdî yardımdır. Hak sahipleri çeyiz parasını evlilik öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak alabiliyor.
Ölüm geliri veya aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya özgü olmak üzere, evlenme tarihindeki gelir veya aylığının iki yıllık tutarı olarak ödenen ölüm yardımıdır.
Evlenme ödeneğinin yatırılma süresi, farklılık gösterir. Başvuru yoğunluğuna bağlı olarak müracaat yapmış olan vatandaşlara süresi, 1 ay ile 3 ay arasında değişebilir. Bu sebepten ötürü da bireylerin alabilecekleri çeyiz ücretlerinin net bir tarihi sahip olunan değildir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, nisan ayında yaptığı açıklamada, yeni evlenen çiftlere 2 yıl geri ödemesiz 150 bin lira faizsiz aile kredisi vereceklerini söylemişti.
Çeyiz hesabı bulunan, yeni evli kişiler 6 ay içinde bankalarına evlilik cüzdanı ile başvurarak devlet katkısını alabilir. Bu katkının onaylanma süresi 10 iş günüdür.
Devlet kurumları ile çeşitli vakıfların iş kurmak isteyen ev hanımlarını desteklemesi dışında, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK'ya) kayıtlı olarak çalışılmadığı sürece birkaç istisnai durumun haricinde ev hanımlarının bankalardan kredi kullanma şansı yok.
Başvurular, Alo 153 Çözüm Merkezi ve İstanbul Senin mobil uygulaması üzerinden alınacak. Çiftlerin gelir ve ihtiyaç durumuna bakılacak. Şartları taşıyan 10 binin üzerindeki çifte, tek seferlik karşılıksız ödeme yapılacak. Destek kadının hesabına yatırılacak.
Nasıl faydalanabilirim? Evlilik kredisinden yararlanmak isteyen müşterilerin belediyeden alınan nikâh tarihli belgeyi ibraz etmeleri gerekmektedir. Kredi başvuru işlemleri sadece Şubelerimiz aracılığıyla yapılabilmektedir.
150 bin TL evlilik kredisi iki yıl geri ödemesiz olarak yeni evlenecek çiftlere verilmesi bekleniyor. Gençleri teşvik etmek ve evlenecek çiftlere kolaylık sağlamak amacıyla faizsiz kredi 48 ayda geri ödenecek. 48 ay (4 yıl) vadeli evlilik kredisi kurulacak Aile Ve Gençlik Bankası'ndan sağlanıyor olacak.
Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
Bu yardım, evlenme hazırlığı yapan çalışanlara ihtiyaçlarını karşılaması için destek sağlar. Nakit para ya da altın gibi hediyeler verilebilir. İş yeri evlilik yardımının giyim ve barınma desteğiyle ayni olarak gerçekleştirilmesi de mümkündür.
2023 Ocak'ta en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 TL'ydi. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı bilgileri haberimizde. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda ise yüzde 38,21 olarak gerçekleşti.
MEMUR YAKININA 12 MAAŞ İKRAMİYE
Evlenme ikramiyesi adı altında 12 aylık tutarında ödeme yapılırken, dul eş için de ödeme imkanı bulunuyor. Kız çocuklarının yanı sıra dul memur eşe de evlenmesi halinde 12 aylık çeyiz ikramiyesi ödeniyor.
Çeyiz parası, yetim aylığının iki yıllık tutarı olduğu için süre bitimine kadar beklemek gerekir. Evlilik parası, tek seferlik yapılan bir ödemedir. Kız çocukları eğer ilk evliliklerinde çeyiz parası alırlarsa ikinci evliliklerinde alma şansları olmaz.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama butonuna çeyiz parası yazarak şahıs ödeme durumları başlığına girin. Şahıs ödeme durumları içerisinde farklı borçlanma ve yardım sorgulamaları da yapıldığı için yardım yapılıp yapılmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.
Halk arasında “çeyiz parası” olarak anılan evlenme ödeneği yardımı, evlilik öncesinde kız çocuklarına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanıyor. 2022 yılında en düşük 21 bin TL olan çeyiz parası ödemesi 2023 yılında en az 33 bin TL olacak.
TOPLU VE PEŞİN ÖDEME
Bu yolla, kesilen maaşın 2 yıllık tutarı (24 maaş), kız çocuğuna evlendiğinde toplu olarak peşin ödeniyor. Evlilik yardımında herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor.
Emekli ikramiyesine ilişkin detay bilgilere www.sgk.gov.tr adresinden veya 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezinden ulaşabilir, ayrıca bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri