Bağımsız tapusu olmayan meskenlerin sigortası, sigorta ettirenin beyanı esas alınarak, arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabilir.
Tapusuz Eve DASK Yapılır mı? Kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunan, tapuda mesken şeklinde geçen bütün konutlara DASK sigortası yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmayan, arsa tapulu olan ruhsatsız olan, tapuda mesken olarak geçen konutlara da DASK sigortası düzenlenebilmektedir.
Mesken olarak kullanılmayan yıkım kararı alınmış, bakımsız ve metruk binalar, Herhangi bir mühendislik hizmeti görmeden tamamlanmış binalar, Proje kapsamı dışında çalınarak inşa edilen yapılar DASK kapsamı dışında kalır.
9- Hisseli tapularda DASK nasıl işler? Hisseli tapuda zorunlu deprem sigortası sadece bir kişinin TCKN'si ile yapılabilir. Her bir hissedar için ayrı DASK poliçesi oluşturulmaz, bir kişinin DASK yaptırması tüm hissedarlar için güvence sağlar. Hasar sonucu tazminat, hisseler oranında hak sahiplerinin tümüne ödenir.
Satış amaçlı tapu işlemleri sırasında gerekli belgeler arasında DASK poliçesi de yer almaktadır. DASK poliçesi olmadan tapu devri işlemleri geri çevrilecektir. Tapu devir teslim işlemlerinde vakit kaybetmemek için bu sigortanın yapılması gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Tapu gibi devirler için ise bazı işlemler gerekli olur. Miras intikalinin gerçekleşmesi için mirasçılardan birinin ilgili Tapu müdürlüğüne, tapu intikal başvurusunda bulunması şartı aranır. İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir.
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.
Poliçesi olmayan yapıların çok kısa bir sürede sigorta acentesinden ya da bankalardan yaptırılabileceği unutulmamalıdır. Poliçesi bulunan yapıların satışında veya kiralanmasında ise poliçenin ilgili kişiye bildirmesi gerekir. DASK'ı tapuda hak sahibi olan kişi yaptırmaktadır.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
Afet Sigortaları Kanunu'na göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu konut kredisi ve depremde binanın zarar görmesi durumunda yapılan yardımdan yararlanamaz. Ayrıca evine elektrik, su ve doğal gaz da bağlatamaz.
DASK, evi deprem döneminde DASK poliçesi ile teminat altına alınan konut ve işyerleri için ödemeler yapmaktadır. DASK ödeme yaparken, konutun Bakanlık tarafından az hasarlı mı yoksa hasarsız mı olduğu ile ilgilenmez.
E-devlet üzerinden DASK poliçe sorgulaması yapabilmek için ilk olarak www.turkiye.gov.tr sitesini ziyaret etmelisiniz. Ardından giriş yapabilmek için gerekli olan T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girmelisiniz. Siteye giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Poliçe Sorgulama” yazmalısınız.
Evinizin tapu kaydı nda " arsa " olarak görünmesi, genellikle teknik ve yasal nedenlerle oluşan bir durumdur. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda, tapu sicil müdürlüğüne başvurarak, tapu kayıtlarınızı güncellemek veya düzeltmek için adımlar atabilirsiniz.
Arsa tapulu bir konut satın alırsanız, aslında daire değil binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış olursunuz. Arsa tapulu daireler, tapu kayıtlarında bulunmaz. Bunun yerine, herkes arsa hissedarı olarak kaydedilir. Bu durum, binanın kat irtifakı ve iskanının alınmasına kadar devam eder.
İskanı alınmamış ve kat irtifakı bulunmayan yapılardan daire aldığınızda hisseli tapu çeşitleri almış oluyorsunuz. Halk arasında “arsa tapulu” olarak da bilinen bu binalar tapu kayıtlarında gözükmezler. Eğer, arsa tapulu bir binadan daire alıyorsanız, binanın yapıldığı arsadan pay almış oluyorsunuz.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Eğer kasko poliçesinde deprem teminatı var ve muafiyetsizse hasar masrafları %100 şekilde karşılanır. Kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde ise hasar ödemesinde kesinti yapılır.
Zorunlu deprem sigortası yenilenmezse, daha önceki DASK ödemeleri herhangi bir teminat sağlamıyor. DASK poliçesi yokken deprem olması ve konutta hasar oluşması durumunda ise tüm masrafların ev sahibi tarafından ödenmesi kaçınılmaz hâle geliyor.
Poliçelerinizi her yıl farklı sigorta şirketinden yenileyebilirsiniz. DASK başvurusunda bulunmak için 0212 368 0 800 numaralı DASK Çağrı Merkezi'ni arayarak ya da DASK web sitesini ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.
DASK yaptırmak için gerekli belgeler şunlardır: Sigortalının adı, adresi, ev ve cep telefon numarası, T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için). Sigortalanacak binanın açık adresi, tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu.
Zorunlu Deprem Sigortası, diğer adıyla DASK ev sahiplerinin kendi adına yaptırabileceği bir sigorta türüdür. Kiracı kendi adına Zorunlu Deprem Sigortası yaptıramamaktadır. Yalnızca “Sigorta Ettiren” olarak ev sahibi adına yaptırabilmektedir. Ev sahibine ait TCKN poliçede belirtilir ve “Sigortalı” olarak yer alır.
DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL'dir. Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınır.
Sigorta bedelinin tespitinde, sigorta edilen meskenin yapı tarzı için Hazine Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan "Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı"nda belirlenen metrekare bedeli ile aynı meskenin brüt yüzölçümünün (veya yaklaşık yüzölçümünün) çarpılması sonucu bulunan tutar esas alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri