Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz. Şu kadar ki, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, vereceği kesin süre içinde vekâletnamesini getirmek koşuluyla avukatın dava açmasına veya usul işlemlerini yapmasına izin verebilir.
Avukatlardan başka kişiler, borçlar hukukuna göre vekil tayin edilebilirse de vekaletnamelerinde dava açmak ve takip etmek için açık bir yetki bulunsa bile vekil sıfatıyla dava açamazlar ve takip edemezler. Davada vekil olamayacak bu kişilerin davaya vekalet ehliyeti yoktur.
Vekâletnamelerin farklı çeşitleri vardır. Genel vekâletname haricinde veraset ve intikal işlemleri, tapuda yapılacak işlemler, gayrimenkul alım satım işlemleri, tanıma ve tenfiz işlemleri, ipotek kurma işlemleri, şirketlerde hisse devri işlemleri, dava işlemleri için verilen farklı vekâletname çeşitleri vardır.
Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamaz, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.
Bu durumda vekaleti alan avukat sadece vekaletnamede yazılı iş ve işlemler yönünden müvekkilini temsil edebilecek olup başka iş ve işlemleri yürütemez. Bununla birlikte genel dava vekaletnamesinde ise avukat müvekkilinin açmış olduğu veya açacağı yada müvekkiline karşı açılmış bütün davaları takip edebilecektir.
İlgili 41 soru bulundu
Vekil, vekâlet sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği, ya da vekâleti kasten vekil edenin zararına, kendisinin veya başka birinin yararına kullandığı takdirde vekâlet görevinin kötüye kullanılması söz konusu olur.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
Vekâlet sözleşmesinin kendine özgü sona erme sebepleri, tek taraflı sona erdirme (azil ve istifa), ölüm, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Ka- nunu'nun 512 ve 513. maddelerinde düzenleme altına alınmıştır.
Vekalet; bir kişinin başka bir kişiye kendi adına iş yapabilmesi için verdiği yetkidir. Kişinin kendi rızasıyla başkasını kendi yerine koyması olarak da adlandırılır. Vekil olarak atanan kişinin yetkileri, vekaletin içeriğine göre değişiklik gösterir.
Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
Vekâlet, bir kişinin başka bir kişiyi kendi adına bir vekil olarak hareket etmesi için atadığı ve böylece vekile, müvekkil adına belirli eylemleri veya işlemleri yerine getirmesi için yetki verilmesiyle, vekil ile asıl arasında oluşan karşılıklı ilişki bütünüdür.
Vekil (avukat) aracılığıyla takip edilen davalarda geçerli bir vekaletname (temsil belgesi) bulunması ve bunun mahkemeye sunulması “dava şartı”dır.20 Bu sebeple mahkeme vekilin (avukatın) vekaletnamesinin (temsil yetkisinin) bulunup bulun- madığını resen araştırır ve vekilden vekaletnamesinin aslını isteyebilir.
Kural olarak tarafların vekalet verdiği bir avukat varsa, tarafların duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur.
Şahsınız ve şirketiniz adınıza iş yapabilmemiz, dava ve takiplerde sizi temsil edebilmemiz için bize VEKALET vermeniz gerekmektedir. Vekaletname, bir kimsenin başka bir kimseyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiğine dair yazılı bir belgedir.
Herhangi bir kişiyi süresiz olarak vekil tayin etmek çok risklidir zira aradan yıllar geçse bile vekil, vekalet verenin haberi dahi olmaksızın onun adına işlemler yapabilecektir.
Vekâlet bir sözleşmedir. Temsil yetkisinin verilmesi ise tek taraflı bir hukuki işlemdir. Vekâlette vekâlet veren ile vekil tayin edilenin karşılıklı iradelerinin birbirine uygun olması gerekir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
6. Vekalet veren kişinin talebi: Vekalet veren kişi, herhangi bir sebep olmaksızın vekaletnameyi iptal edebilir. Ancak bu durumda, vekalet verilen kişiye bildirim yapılması gerekir.
Türk Dil Kurumu tarafından yapılmış olan tanıma göre vekaletname; bir kimsenin birinin vekili olduğunu bildiren ve noter tarafından onaylanmış belgedir. Vekaletname yetkisine sahip olan birey, vekil tayin eden birey için resmi kurumlarda işlem yapabilme hakkına sahiptir.
TBK m. 513/f. I'e göre, “Sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça sözleşme, vekilin veya vekalet verenin ölümü….ile kendiliğinden sona ermiş olur”. Ölüm halinde tarafların açık bir irade beyanına gerek olmaksızın, vekâlet sözleşmesi kendiliğinden sona ermektedir.
Borçlar kanununa göre vekaletname iki taraflı bir sözleşmedir.
Vekaletname noter onaylı olmak zorundadır. Boş bir kağıt doldurulup imzalanarak vekaletname gücü kazandırılamaz. HMK 76 bu durumu açıkça düzenlemiştir. uygun örneğini, dava yahut takip dosyasına konulmak üzere ibraz etmek zorundadır.
Gayrimenkulü alan, satan ya da kiralayan taraflardan her biri vekaletname ile işlem gerçekleştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri