Genel bir ifadeyle beyan, gayrimenkulün fiili ve hukuki durumuna ilişkin bazı hususların aleni hale getirilmesi işlemidir. Beyan işleminin amacı, söz konusu hususu açıklamak; gayrimenkul sahibinin veya üçüncü kişilerin sonradan beyanlar sütununa yazılan bir hususu bilmediklerini ileri sürmelerinin önüne geçmektir.
Emlak Beyannamesi Nedir? Kişi ve kuruluşların sahip oldukları taşınmazları, belediyelerin ilgili birimlerine bildirmesi işlemine emlak beyannamesi ya da emlak beyanı denir. Emlak beyannameleri, taşınmaz mallar üzerinden elde edilen kira vb. kazançlarla ilgili bildirileri kapsar.
Uygulamada “davalıdır şerhi” olarak bilinen bu beyan, gayrimenkulün bir davaya konu edildiğini ve davanın devam etmekte olduğunu gösterir. Beyan sütununa yazılan bu ifade, aslında Medeni Kanun m.1010 uyarınca çekişmeli hakların korunmasına ilişkin bir şerh niteliğindedir.
Tapu kütüğünün "beyanlar" hanesinde bulunan (duvarın yola tecavüzlü olduğu yolundaki) belirtimin kaldırılmasını istiyorsanız bunu teknik olarak belgelemeniz gerekir. O da aplikasyon işlemi ile olur.
Taşınmaz sahibinin tasarruf (egenim) hakkının kısıtlanmasına ya da kişisel hakların güçlendirilmesine yönelik olarak, tapu kütüğündeki özel bölümüne işlenen, üçüncü kişileri uyarıcı nitelikteki açıklamalardır.
İlgili 29 soru bulundu
Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır. Ancak burada kritik olan şudur. Aile ile şerhi olduğunda veya satılamaz açıklaması bulunduğunda devri ya da satışı kesinlikle gerçekleştirilemez.
Tapuya şerh koymak; taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenir. Bu uygulama, taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının bulunduğunu gösterir.
Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır.
Aynı zamanda evin değerinin eksik beyanı sebebi ile tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir. Evin değerini tapuda eksik gösteren kişi, pişmanlık ile başvuruda bulunursa ve bu durum daha önce tespit edilmemişse, %25 oranında ceza talep edilmez.
“Tapu beyannamesi nedir?” sorusunun cevabı, bir taşınmazın (gayrimenkulün) mülkiyetinin veya üzerindeki hakların değiştiği durumlarda, bu değişikliği resmi olarak kayıt altına almak amacıyla düzenlenen bir belge anlamına gelir.
Yeni bir bina, arsa veya arazi aldıysanız, satın aldığınız tarihten itibaren 3 ay içerisinde beyanınızı vermeniz gerekmektedir. Süresinde beyan vermeyen mükellefe cezai işlem uygulanır. 3. Süresinde beyanname vermeyen mükellef ceza indiriminden nasıl faydalanır? Vergi Usul Kanunu'nun 376.
Tapu şerhi yaptırıldığı zaman, şerhin kalan süresini, durumunu öğrenmek için tapu şerh sorgulama yapılmaktadır. Bu sorgulama Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Tapu Bilgileri Sorgulama Sistemi'nden online bir şekilde yapılabilmektedir.
Satış işlemi rayiç bedel üzerinden değil gerçek bedel üzerinden yapılır ve gerçek bedelin beyan edilmesi zorunludur. Ancak tapu işlemleri rayiç bedelin altında gerçekleştirilemez. Tapu işlemleri gerçekleştirilirken satış bedelinin binde 20'si tapu harcı olarak alınır.
Kişiler ve kuruluşlar sahip oldukları ev, bina arazi ve arsa gibi taşınmaz malları bağlı bulundukları belediyelere bildirmekle yükümlüdürler. Tapu beyannamesi, söz konusu taşınmazın kime ait olduğunu ispat eden bir belgedir. Bu belgenin ilgili kuruma sunulabilmesi için tapunun alınmış olması gerekir.
Emlak Beyan değeri, emlak vergisi dahilinde belediyelere beyan edilmiş olan beyannameleri ifade eder. Beyan değeri, kayıtlı değer olarak da bilinir. Emlak beyannamesi bir değeri ifade eder ve bununla beraber kayıt değer şeklinde de ifade edilir.
Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir. Belediyeye giderken mülk tapusunu da götürmek gerekir. Bildirim yaparken bir belge doldurulduğu için tapu belgesi üzerindeki bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Mal Beyanında Bulunmama Cezası Nedir
İlgili kanun maddesi uyarınca borçlu yasal süresi içerisinde beyanda bulunmazsa tazyik hapsi ile cezalandırılır. Bu ceza İcra Ceza Mahkemesi tarafından verilmekte olup borçlunun beyanda bulunmasıyla sadece bu cezası ortadan kalkar. İcra takibi devam eder.
Taşınmaz üzerinde beyan olarak bulunması hukuken satışa engel değildir ve taşınmazın satış kabiliyetini olumsuz yönde etkilemez. Şerhli taşınmaz satışı hukuki bir sorun yaratmayacaktır.
Vergi beyannamelerinin verilmemiş olması re'sen takdir sebebi olup usulsüzlük cezası iki kat olarak kesilir. (VUK, 352) Vergi beyannamesi süresinde verilmezse mükellefe hem usulsüzlük cezası hem de verilmesi gereken beyannamede ödenecek vergi varsa mükellefe hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezası kesilir.
E-Devlet aile konutu şerhi işlemi yapmak mümkündür. E Devlet'ten şerh bildirimi için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bölümüne giriş yapılmalıdır. Ardından web tapu işlemleri kısmı açılmalıdır.
Sözleşmeden doğan şufa hakkının gerçekleştirilebilmesi için noter aracılığıyla tapuya şufa şerhinin konulması gerekir.
Çünkü tapuya şerh koydurmak için taşınmazın tapuya kayıtlı olması ve aile konutu olarak işlenmesi gereklidir. Şerhin geçerli olması için diğer bir şart ise evliliğin devam ediyor olmasıdır. Eşler arasında evlilik bağı devam ettiği müddetçe rızası olmayan eş, aile konutuna şerh koydurma hakkına sahip olur.
Aile konutu şerhinin nasıl koyulacağı hususu gibi bu şerhin nasıl kaldırılacağı hususu da önemlidir. Aile konutu şerhi tapu dairesine başvurarak konulmaktadır. Şerhin kaldırılması da yine aynı yöntemle, ilgili tapu dairesine başvuru ile gerçekleşir.
2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6.83 olarak belirlenmiştir. Tapu ve kadastroya yapılacak ödemeler, Resmi Gazete'de belirlenen oranlar üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir.
Aile konutu olarak kullanıldığının belgelenmesi şartıyla paylı (hisseli) taşınmaz üzerine de aile konutu şerhi konulabilir. Elbette tapu dairesi şerhi sadece diğer eşe ait olan pay üzerine koyacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri