Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Tarla ise; Tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor. Arsa; İmar uygulaması olan ve üstüne bina yapılabilen, tarım yapılmayan, parsellenmiş, belediye sınırları içinde kalan toprak parçası olarak ifade ediliyor.
Tarlanın arsa cinsinin değişikliği işleminde; 1/1000 ölçekli bir imar planının olması gerekir, İmar yapılmaya müsait bir alana sahip olması gerekir. Bu şartlar altında tabuda yer alan tarla arsaya dönüşebilmektedir.
Arsa tapu harcı hesaplama işlemi için alıcı ve satıcının paylarının toplamı olan satış bedelinin %4'lük oranı baz alınıyor. Sonuç olarak arsa tapulu daire satın almak birçok bakımdan riskler barındırdığından uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
İlgili 36 soru bulundu
Tarla arazilerine izin olmadan ve belli kurallara uyulmadan ev yapmanın yasak olmasının bir sebebi, tarım işleyişinin ülke genelinde verimini sürdürmesidir. Eğer tarım arazileri, daha çok gelir getirebilecek evler ile dolarsa tarım faaliyetleri ilerlemeyecektir.
Tarlaya yapılacak inşaat 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor. Aksi takdirde verilen yüzde 5 lik dilimi üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
TARLANIZ EN AZ 5 BİN METREKARE OLMALI
Ev inşa edebilmeniz için arazinin en az bir tarafından yol geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda arazinin yola olan cephesinin en az 25 metre olması gerekiyor. Bir diğer şart ise tarlaya yapılacak her türlü evin parsel bitiminden beş, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor. Bu işlem https://www.turkiye.gov.tr/tapu-harc-sorgulama adresinden online bir şekilde yapılabiliyor.
Tapuda maalesef ortaklik olmuyor araziden kasit imarli ise tapuda hisseler ayrilabiliyor ancak tarim arazisi ( tarla, mera, cayir ) niteliginde ise maalesef bolmenin yasal bir yolu yok.
Bu durum tarım arazisinin değerini arttırır. Ancak 1/1000 Uygulama imarı çıkmamış olduğundan, henüz yapılaşma izni yoktur. 1/1000 Uygulama İmar Planı çıkmış bir tarlanın arsaya dönüşebilmesi için max.parselin %40'ı oranında bir alanın Belediyeye bedelsiz terki şarttır.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
Söz konusu araziler için gerekli olan tarım dışı amaçlı kullanım izinleri alındıktan sonra 2 yıl içinde imar planları hazırlanarak ilgili kurum tarafından onaylanır ve böylece tarlaya imarın izin süreci tamamlanır.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Tarlanızın imar uygulama alanına girip girmediğini, tarlanızın bağlı bulunduğu belediye imar müdürlüğüne bir dilekçe ile baş vurun ve yazılı yanıtlanmasını isteyin. Belediye size gerçek durumu hakkında yazılı bigi verecektir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama seçeneklerinden adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz. Sorgulama ekranında bulunan katmanlar tercihi ile farklı görüntüleme sistemleri ile haritanın görünümünü değiştirmeniz de mümkün.
Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya ortak yararlanmasına terk edilen mera zapt edilerek ev yapılması halinde faile 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecektir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
1) Bağ evi yapılırken projenin valilik onayının alınması ve bunun ilgili muhtarlığa bildirilmesi gerekir. Yapılmak istenen bağ evleri ruhsat alınarak inşa edilebilir. 2) Öncelikle tarlanın imara açık hale getirilmesi gerekir.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
Dönüm, 1.000 m2 alana eşit olan bir ölçü birimidir. 1945 yılında çıkan yasa öncesindeki, eski kullanım şeklinde ise 30,31 m boyu, 30,3 m eni olan bir alan olan 918,393 m2 için kullanılırdı.
Tarla ve bölünmemiş araziler üzerinde işlem yaparak, araziyi parsel şekline getirme işlemine parselasyon adı verilmektedir. Bu işlem imar parselleri oluşturmak amacı ile yapılmaktadır. Bu işlem ile birlikte plan sınırları oluşturulmuş olur. Ancak halende arazinin bir takım düzenlemelere ihtiyacı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri