Öncelikli olarak imar barışı kapsamında tapusu olmayan bir gayrimenkule tapu almak mümkün olmakla birlikte bu her gayrimenkul için geçerli bir durum değildir.
Mülkiyet hakkına sahip olan tapusuz taşınmazların satış sözleşmesinin resmi olarak yapılması gerekir. Aksi durumda mülkiyet hakkı değil zilyetlik hakkı geçebilir. Tapusuz taşınmazlar satış ve devir bakımında taşınır mal hükmünde kabul edilir.
Dolayısıyla tapusuz gayrimenkuller Yargıtay'ın gözünde taşınır gibi kabul edilip taşınırlar gibi alım satımı gerçekleştirilebileceğini söylemektedir. Sonuç olarak; Tapusuz gayrimenkuller satış-devir bakımından taşınır hükmünde kabul edilmiştir.
Öte yandan “tapu sicilinde kayıtlı olmayan taşınmazlar mirastan kaçırılmaz” diye bir kural yoktur ve hayat içerisinde tapusuz taşınmazlar da pekala muvazaalı işlemlere konu olabilmektedir.
Kanunlarla zorunlu tutulan DASK, kapsam dahilindeki binalara yapılmadığı durumlarda bu binalar kamu tarafından sağlanan elektrik, su, doğal gaz gibi hizmetlerden faydalanamıyor. Bu hizmetlerden yararlanamadığı gibi DASK poliçesi olmayan binaların satış ve kiralama işlemleri de yapılamıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Öncelikli olarak imar barışı kapsamında tapusu olmayan bir gayrimenkule tapu almak mümkün olmakla birlikte bu her gayrimenkul için geçerli bir durum değildir. Hangi yapıların imar barışından faydalanamayacağına dair bilgi almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili genelgelerini inceleyebilirsiniz.
Tapusu olmayan eve DASK yapılmaz, çünkü herhangi bir taşınmaza deprem sigortası yapılabilmesi için mutlaka tapusunun bulunması gerekir. Aynı soru iskansız yapılar için de geçerlidir yani “İskanı olmayan eve dask yapılır mı?” sorusuna da vereceğimiz cevap da değişmez yani iskansız evlere DASK yapılması mümkün değildir.
Tapusuz taşınmazların devri, ortada herhangi bir tapu belgesi bulunmadığı için tapulu taşınmazların devrinden farklı olarak gerçekleşmektedir. Buna göre tapusuz taşınmazların devri ana kuraldan farklı olarak herhangi bir şekle bağlanmamış ve taşınır malların devri usulü ile aynı usulün geçerli olacağı kabul edilmiştir.
Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir. Bunun dışında farklı bir işleme ihtiyaç duyulmaz.
TMK.m.713 'ün aradığı şart "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." şeklindedir.
Tapusuz taşınmazın haczi bunlarla sınırlı olup, icra dairesince başkaca herhangi bir işlem yapılmayacaktır. Haciz tutanağı düzenlenip ilgililerce imzalandıktan sonra ise; borçlu haciz sırasında bulunmuyorsa alacaklı tarafından borçluya 103 davetiyesi gönderilmesi talep edilecektir.
Hiç Tapu Almayanlar
İnşaat firmasının bina inşaatı devam ederken ev alanlara, arsa tapusunun verilmemesi durumunda arsanın maliki kim ise emlak vergisini o ödeyecektir.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
Tapusuz gayrimenkul satışında, alıcı ve satıcı arasında karşılıklı olarak noter ya da tapu sicil memuru huzurunda, satıcının mülke ilişkin belli bir bedel belirtmesi kaydıyla, imzalanan bu sözleşmenin geçerli olabilmesinin ön koşulu ise söz konusu gayrimenkulün belirlenebilir olmasıdır.
13) Aynı ilde farklı ilçelerde 2 konutu da ağır hasarlı olan bir afetzede 2 konuttan da hak sahibi olabilir mi ? Aynı ilçede olsun farklı ilçede olsun fark etmeksizin kaç tane ağır hasarlı konutu olursa olsun AFAD tarafından hak sahibi olmak kaydıyla yalnızca bir tane konut yapılmaktadır.
Muhtar senediyle yapılan satışlar, satış tarihinde kadastro görmüş ve tapu almış yerler açısından geçerli değildir. Yani böyle bir senede dayanılarak tapu alınamayacağı gibi, tapu iptali veya tescili amacıyla da dava açılamayacaktır.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Tapunun alınması için taşınmazın bulunduğu bölgedeki Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulması gerekir. Tapunun alınması için Tapu Sicil Müdürlüğü'ne giderken yanınızda mutlaka nüfus cüzdanınız bulunması gerekir. Çünkü Tapu Sicil Müdürlüklerinde sadece resmi kimlik belgeleri ile işlem yapılabilmektedir.
Soru: Köyden kadastro geçmesi neticesinde araziler vatandaşlar üzerine tapu edilmiş.Tapu numaraları var. Köydeki bu arazisinin haritasını tapudan alması mümkün müdür? Cevap: Konu ile ilgili olarak Kimlik belgeniz ile birlikte Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz.
Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan alınan zorunlu bir masraf kalemi. Arsa tapu harcı oranı ile diğer gayrimenkuller için uygulanan tapu harcı oranı aynıdır. Her iki taraftan da satış bedelinin %2'si, toplamda satış bedelinin %4'ü oranında tapu harcı alınmaktadır.
Tapu için gerekli evraklar arasında, kimlik belgesi, ikametgah belgesi, tapu harcı dekontu, satış vaadi sözleşmesi, tapu senedi veya tapu kaydı, gayrimenkulün değerini gösteren ekspertiz raporu ve emlak vergisi borcu gibi belgeler yer alır.
Köy Evlerine DASK Yapılır mı? Ruhsatı olmayan binalar DASK kapsamında yer almaz. Buna köyde tarım ve hayvancılık amacıyla yapılan yapılar da dahildir, köy insanının kendi için yaptığı binalar da. DASK, tapu kaydı ve ruhsatı olmayan binalarda geçerli değildir, köy ya da şehir göz etmeksizin.
Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.
Yıkılmasına karar verilmiş, metruk ve bakımsız binalar, 27 Aralık 1999 tarihinden sonra mesken olarak inşa edilmiş ancak inşaat ruhsatı bulunmayan binalar, Tapuya kaydı bulunmayan, özel mülkiyet kullanım alanı olmayan binalar Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri