Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Herhangi bir eczanede çalışmak için ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. Tabi ki sadece lise mezunu olmak yeterli değil, aynı zamanda eczacı kalfası kurslarından yararlanarak belge almanız gerekir.
Eczacı olmak için üniversitelerin beş yıllık eğitim veren Eczacılık Fakültelerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı aranmaktadır.
Fen liselerinden mezun olan öğrenciler çoğunlukla Tıp, Mühendislik, Eczacılık, Mimarlık gibi sayısal bölümleri tercih etmektedirler.
Sonuç olarak, eczacı olmak için öncelikle Eczacılık bölümünü tamamlamak gerekiyor. Eczacılık mesleğini icra etmek için gereken diğer koşullar hakkında ise, meslek kanununu incelemeniz faydalı olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
MEB onaylı eczane yardımcılığı veya eczane hizmetleri kurslarına gitmek ve sertifika sahibi olmak da yeterlidir. Bu eğitimi alan ya da kurslara giderek sertifika sahibi olan kişiler eczane elemanı olarak çalışabilirler. Eczanelerde staj yaparak iş tecrübesi edinmek de mümkündür.
Bunlar; Eczacı Hizmetleri Meslek Yüksekokulu mezunu olmak, eczane kalfalığı için açılan kurslara katılmak veya eczanede usta çırak ilişkisi ile işi öğrenmektir.
2021 ECZACILIK İÇİN KAÇ NET GEREKİR TYT – AYT? Ortaöğretim başarı puanının 2021-YKS SAY puanına etkisi 56,4 olan bir öğrencinin eczacılık fakültelerini kazanabilmek için sayısal alanda ortalama 350-460 arası bir puan alması gerekiyor.
Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, eğitim programını Ulusal Eczacılık Çekirdek Eğitim Programı ile uyumlu hâle getiren ve “Modüler Eğitim Programı” adı altında uygulayan ilk eczacılık fakültesidir.
Meslek, sağlık meslek liselerinde eczacılık diye bir bölüm asla yoktur. Eczacılık seçimi yapmanız için, önce bir üniversite sınavına girip yeterli puan, sıralama elde ettikten sonra tercihlerinizde eczacılık çıkarsa bu fakültede okuma şansınız oluyor.
Eczacı olmak isteyenler 5 yıllık eczacılık lisans programından mezun olmaları ve zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. 6 aylık zorunlu stajlarını yapmayanlar mezun olsalar dahi eczane açamaz ve hastanelerde eczane teknisyeni olarak çalışamazlar. Bir diğer seçenek ise UES sınavına girmektir.
Eczacılık fakültesi mezunları artık istedikleri yerde eczane açamayacak. 1 yıl yardımcı eczacı olarak çalıştıktan sonra, mezuniyet ve tecrübe puanlarına göre belirlenen yerlerde eczane açabilecekler.
👉Eczacı Olma Şartları
Eczane sahibi olabilmek için gerekli görülmüş olan okul diploması, Eczacılık bölümlerinden alınan diplomadır. Güncel olarak eczane açmak için kişilerden diploma talep edilir.
Eczane hizmetleri bölümü, sağlık meslek yüksekokulu bünyesinde yer alan 2 yıllık bir önlisans programıdır.
Yardımcı eczacı olmak için lise ve dengi okul mezunu olmanız yeterlidir. Bunun yanında eczacılık kurslarına giderek verilen eğitimlerde başarılı olmak gerekir. Bu eğitimlerin sonucunda yardımcı eczacı sertifikası sahibi olunur. Bu sertifika sayesinde herhangi bir eczanede yardımcı olarak çalışmak mümkündür.
Eczane Hizmetleri bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Eczane Hizmetleri bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden elde edilen sonuca göre tercih edilir.
Yaz Stajları eğitim-öğretim dönemi içerisinde yapılamaz. Toplam staj süresi 130 (yüz otuz) iş günüdür. Stajlar; Staj I, Staj II, Staj III ve Staj IV olmak üzere dört (4) dönemden oluşur.
Eczacılık bölümü eğer iyi bir üniversitede okumak isteniyorsa alınacak olan puan 400 puanın üzerinde olmalıdır. Bununla beraber puana bağlı şekilde sıralamanın da ilk 35 binin içerisinde olması gerekmektedir.
Fakültede ağırlıklı olarak kimya bilimi ile alakalı dersler görülmektedir. Uygulama gerektiren bir alan olduğu için laboratuvar ortamında derslere yer verilir. Eğitim programının 8 dönemini tamamlayan eczacı kalfası ardından 8 hafta süren stajdan sonra diploma almaya hak kazanır.
Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir. eczane çalışanı /eczane teknisyeni bu aralardan feragat edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri