Kapatma kararının bir başka gerekçesi; Psikologların “ruhsatsız faaliyette bulunmasıdır”. Eğer sucuk imalathanesi açacaksanız ruhsat almanız gerekir. Bunu nereden ve nasıl alacağınız da bellidir. Psikologların faaliyetlerini düzenleyen bir mevzuat, yasa veya yönetmelik olmadığından, ruhsatı da yoktur.
Ülkemizde çalışanına değer veren vizyoner işletmeler “işyeri psikoloğu”yla çalışmaktadır. Fakat bunun artık yasal bir yükümlülük haline gelmesi gerekmektedir. Ruh sağlığı hizmetleri bir ayrıcalık değil zorunluluktur.
0.00.00.01- 3584 sayılı yazısında psikologların tek başlarına muayenehane açıp psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavi sürecinde yer alamayacakları açıkça belirtilmektedir(Ek-1).
Psikolog kendi ofisini açabilir mi sorusunun yanıtı bu durumda “evet, açabilir” demektir.
Danışmanlık merkezi açmak için gerekli evraklar şunlardır; İlk olarak psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisans diplomasını evraklar arasına eklemelisiniz. Yüksek lisans yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Sadece PDR lisans diploması psikolojik danışmanlık merkezi açmak için yeterli değildir.
İlgili 22 soru bulundu
İlgili üniversitelerin Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programından mezun olan kişiler danışmanlık merkezlerini açabilirler.
Psikoloji bölümü mezunları herhangi bir alt alanda uzmanlaşmadan da çok farklı alanlarda çalışabilirler. İnsan kaynakları ve halkla ilişkiler, Pazar ve piyasa araştırmaları, bilişim, finans, reklamcılık, eğitim sektörleri bu alanlara bazı örneklerdir.
Bunu nereden ve nasıl alacağınız da bellidir. Psikologların faaliyetlerini düzenleyen bir mevzuat, yasa veya yönetmelik olmadığından, ruhsatı da yoktur.
Serbest meslek icra edecek psikologların, serbest meslek icra edecekleri alanda en az bir yüksek lisans programını tamamlayarak Uzman Psikolog ünvanını kazanmış ve Psikologlar Odası'na kayıtlı olmaları gerekir.
Psikoloji Mezunları Devlet Kurumlarında Çalışabilir mi? Evet psikologlar lisans eğitiminin ardından devlet kurumlarında çalışabilmektedirler. Ancak devlet kurumlarında çalışma koşulları her yıl resmi kurumlar tarafından açıklanmaktadır.
Psikolog ve danışan gizliliği açısından psikoloğunuz, bilgilerinizi korumakla yükümlüdür. Hiçbir şekilde paylaşmaz. Psikoloğa gitmek aynı zamanda sicile de işlemez çünkü bir suç ya da kayıt altına alınması gereken kötü bir durum değildir.
Dr. Üstün Dökmen, Armağan Çağlayan'ın programına konuk oldu ve “Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olamaz. Olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar” ifadeleri nedeniyle bir kez daha gündemde.
Mesleğe yeni adım atan psikolog maaşı 13 bin TL ile 14 bin TL arasında maaş alırken uzmanlık ve derecesine göre bu oran 17 bin TL ile 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Psikolog şahıs serbest meslek mükellefi. Tek ortaklı limited şirket kurabilir mi acaba fatura keserken KDV oranı %18 mi olmalıdır? Vergi kanunlarına göre Şirket kurabilir. Ancak mesleki mevzautlarında bir engel olup olmadığı konusunda Sağlık Müdürlüğünden bilgi alınız.
Endüstriyel Psikolog olabilmek için öncelikle dört yıllık Psikoloji lisans programını tamamlamak ve Psikolog unvanını almak gerekir. Psikologlar, daha sonra da Endüstri ve Örgüt Psikolojisi yüksek lisans programını tamamlar ve endüstriyel psikolog unvanını elde eder.
Endüstri/örgüt psikologları, ticarette, endüstride, kamu kurumlarında ve üniversitelerde çalışabilirler ve firmalara danışmanlık yapabilirler.
6- Özel klinik açmak için ne yapmalıyım? Psikolog olarak özel yer açmak için son çıkan yasa ile birlikte bu yetki sadece Klinik Psikologlara verilmiştir. Yani Lisans üzerine yüksek lisans şartı getirilmiştir ki bu yurtdışında da böyledir.
Psikolog olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Psikolog maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.200 TL civarındadır.
Hastaneye atanma süreci ise KPSS puanı alındıktan sonra Sağlık Bakanlığı'nın boş kadroları açıklamasıyla başlıyor. Ardından puana, sıralamaya göre ÖSYM'den il tercihi yapılıyor. Hastaneye atanma P3 KPSS puanı baz alınarak yapılıyor, yani sadece puan almak yeterli. Bu yüzden mülakat aşaması da yok.
Psikoterapi yapabilmek için, psikiyatri uzmanlarının, hekimlerin, psikologların, psikolojik rehber danışmanların (PDR) kabul edilmiş bir psikoterapi eğitimini tamamlamış olması ve süpervizyon alması yeterlidir.
Psikolojik danışmanlık merkezi açmak için gereken ilk şart yani klinik psikoloji alanında yüksek lisans tamamlandıktan sonra kişiler klinik psikolog unvanını alırlar ve danışmanlık merkezi açmak için harekete geçebilirler.
Dört yıllık psikoloji bölümünü bitiren psikolog, “bilim doktoru” da değildir. Bilim doktoru olabilmesi için önce yüksek lisans yapmalı, ardından da doktora eğitimi almalıdır. Yani normal bir psikolog doktor değildir ancak doktora eğitimi almış bir psikolog, bilim doktorudur.
Psikolojik Danışmanlık Merkezi açmanın maliyeti ortalama 35.000 TL civarındadır. Maliyet olarak da düşündüğünüzde eğer aylık yaptığınız görüşmeler 80 seanstan az ise oda kiralamak sizin için daha uygun olacaktır.
Psikoloji mezunları başta kamu/özel kurum ve kuruluşlarında olmak üzere geniş bir çalışma alanına sahiptir ve iş alanları günden güne artmaktadır. Psikologlar yüksek lisans yaparak klinik, gelişim, sosyal, adli, deneysel ve endüstri gibi çeşitli alt dallarda uzmanlaşma imkânı bulmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Klinik Psikolog 2023 yılında ortalama 28.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Klinik Psikolog , Temmuz 2023 yılında ortalama 29.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.880 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri