Tarator, Osmanlı mutfağında bulunan bir çeşit mezedir. Günümüzde ise tarator, toroto veya taratuar; bazı Balkan ülkelerinde ve Kıbrıs Adası'nda yapılan ve cacıktan esinlenmiş, ona benzeyen soğuk yemek olarak bilinir. Kıbrıs'ta talatur olarak tanınır.
i. (Yun. tarachton) [Kelime Türkçe'den Arapça'ya da geçmiştir] Deniz ürünleri ve bâzı sebzelerle yenen, ceviz, ekmek içi, sarmısak, zeytin yağı ve sirke ile yapılan bir nevi sos: Kızartmalarından, taratorlu semiz otu salatalarından kaşık kaşık yiyorlardı (Refik H. Karay).
Bu sözcük Farsça şōr شور “1. tuzlu, 2. karışık, bulama” ve Farsça bā با “aş” sözcüklerinin bileşiğidir. Türkçe bulamac sözcüğünün karşılığıdır.
Yunanca láχano λάχανο “kelem, lahana” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “kazmak, toprağı sürmek” fiilinin fiilden türetilmiş ismidir.
İlgili 26 soru bulundu
Farsça kōfte کوفته “(havanda) dövülmüş, çiğnenmiş” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça kōftan, kūs کوفتن, کوس “dövmek, vurmak” fiilinin +a ekiyle geçmiş zaman fiil sıfatıdır. Bu fiil Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *(s)kop- “vurmak, kesmek” biçiminden evrilmiştir.
İtalyanca salsa "her çeşit sos" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Latince salsa "tuzlu şeyler" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince salsus "tuzlu" sözcüğünün nötr hal çoğuludur.
Turşu. Hepimizin sevgilisi olan turşu kelimesinin kökeni de Farsçaya dayanmaktadır.
Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapusta kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir. Rus ve Slav mutfaklarındaki hazırlanışı Türk mutfağındaki kapuskadan biraz farklıdır.
Lahana ve et ile yapılan kapuska, aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapuska kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir. Rus ve Slav mutfaklarındaki hazırlanışı Türk mutfağındaki kapuskadan biraz farklıdır. Etli ve etsiz seçenekleri bulunur.
Türk. ve halk ağzı. Lahana: Kelem yaprağıdır her bir kulağı / Uyuz şalgam gibi başı kabağı (Letâif – T. S.).
Pumpum Çorbası (Bartın) Bartın yöresi ile özdeşleştirilen pumpum çorbası, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Ana malzemesi kavurma ve mısır unu olan bu besin, bazı yörelerde nişasta ile yapılmaktadır. İçerisinde kullanılan kavurma, protein ve demir bakımından bir hayli zengindir.
Baklava sözcüğü Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçer.
pide - Nişanyan Sözlük. Yunanca píta πίτα “yassı hamur ekmeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice pītā פִּיתָּא “ekmek parçası, lokma” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İbranice aynı anlama gelen pat פת sözcüğü ile eş kökenlidir.
Nefis bir dip sos olan tarator sosu hazırlanmasında değişik malzemelerle farklı lezzetlere ulaşılabilir. Tarator çeşitleri arasında havuç tarator, patlıcan tarator, kereviz tarator, enginar tarator, patates tarator, peynirli tarator bulunur.
nut and garlic sauce i.
Deniz Ürünlerinin ve Ara Sıcakların Lezzet Arkadaşı Tarator sos, lezzetinin aksine yapımı oldukça basit bir sos. Genellikle deniz ürünleriyle uyum sağladığı bilinse de, birçok ara sıcak ile de harika bir ikili olur. Patates cipsi gibi atıştırmalıkların yanında dip sos olarak da tüketilir.
Havuç tarator da az malzemeli, basit ama akılda kalıcı, övgü yağdırma gibi özelliklere sahip bir meze.
Maydanozu ince ince doğrayın, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tahin ve cevizi ekleyip karıştırın. Karıştırırken yemek kaşığı ile yavaş yavaş su ilave edin, süzme yoğurt kıvamına gelene kadar su ekleyip iyice karıştırın. Düz meze tabağına humus açar gibi açın, ve üzerine nar ekşisi gezdirin.
Yoğurt, sarımsak ve havuç ile hazırlanan tarator, ana yemeklerin yanında sunulan bir meze çeşididir. Aperatif olarak sunulan havuç tarator, özellikle et yemeklerinin yanında servis edilir. İsteğe göre ceviz ile zenginleştirilebilir. Ortalama 10-15 dakikada sofralardaki yerini alır.
lazlar zaten karalahana demezler, bunun lazcadaki ismi luqu veya lu'dur.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu , Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Turşunun tarihi Antik Mezopotamya'ya kadar uzanıyor
Salamura turşuyu ilk olarak Antik Mezopotamyalıların bulduğu düşünülmektedir. Herodot, Eski Mısırlıların tuzlu su ile korunan balıkları yediğini kaydetmiştir.
Dal turşusu tursu çeşitleri içinden ayrı bir lezzet sahip bir turşudur. Özellikle kış aylarında Sivas sofralarının kesinlikle vazgeçilmez bir lezzetidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri