Tarçın çayı günde en fazla 1-2 fincan içilmelidir.
BİR ÇUBUK TARÇIN KAÇ KEZ KULLANILIR? Kabuk tarçın 1 kereden fazla kullanılmaz diye düşünülebilir ancak 1 den fazla tüketimi mümkündür. 1 adet çubuk tarçının 3 veya 4 kez kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.
1 bardak suyu cezvede kaynatın. İçine 1 adet çubuk tarçın atıp 5 dk boyunca kısık ateşte kaynatın. Ilıyınca süzüp akşam yemeklerinden 2 saat sonra için.
TARÇINLI SU GÜNDE KAÇ BARDAK İÇİLİR? Tarçınlı suyun günde en fazla 2 litre tüketilmesi önerilmektedir. Bu da 10 su bardağına eşittir. Bu miktarı aşmamak ve çubuk tarçınlı suyu en fazla 2 hafta boyunca tüketmek oldukça önemlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Suyun içine eklenen tarçın miktarı da önemlidir. Ortalama olarak bir su bardağı suya bir adet çubuk tarçın ya da bir çay kaşığı toz tarçın eklenir.
Bir litre kaynamış suya 1 adet çubuk tarçın dâhil edilir. 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra gün içerisinde tüketilir.
Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur.
Gaz söktürücü etkisi nedeniyle bağırsaklar ve midede şişkinliği azaltır. Kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. Tarçın çayının içerisindeki antioksidanlar vücut bağışıklığını güçlendirir. Enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır.
En fazla 15 gün içilmesi tavsiye edilen tarçınlı su kürünün uygulanması ile olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.
-Aşırı tüketilmesi halinde vücutta toksik madde birikimine yol açtığı, kan şekerini aşırı düşürerek başdönmesine neden olduğu ve belli kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olduğu da gözlemlenmiştir. Bu nedenle tarçını tüketirken miktarını doğru ayarlamk, aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
Tarçın toz haline getirildiğinde bu öz yağlar uçmuş olur. Toz tarçın ile hazırlanan tarçın çayı için 1 tatlı kaşığı toz tarçın cam ya da porselen bir demlik içine koyulur. Üzerine yaklaşık 2 su bardağı kaynatılmış sıcak su eklenir ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek tüketilebilir.
Kahveye eklediğinizde zincir kahve dükkanlarında kuyruklar oluşturan tarçın, çayda da farklı aromalar yaratıyor. Tarçın çayının tarçın tozundan ve kabuklarından yapılabildiğini de ekleyelim. Karıştırdığınızda çayın içinde kaybolan tarçın özellikle bitki çaylarına çok yakışıyor.
İçeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde vücutta biriken ödemin atılmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olan tarçınlı su içmek aynı zamanda toksin maddelerin atılmasına da yardımcı olur.
Mideyi korur: Tarçın sinnamaldehit adlı bir uçucu yağ içerir. Bu yağ mide bağırsak hareketlerinin hızlanmasında yararlıdır, ülser oluşumunu engeller. Sadece sabah aç karnına değil yemeklerden sonra içilen bir su bardağı tarçınlı su karın ağrılarını hafifletir.
Kötü kolesterol seviyesini düşürür, iyi kolesterole ise faydası vardır. Hafızayı güçlendirir, baş ağrısı ve migrene iyi gelir. Serbest radikallerle savaşır ve kanserli hücre oluşumunu yavaşlatır. Tarçınlı su anti bakteriyel özelliği ile ağız hijyenini sağlayarak diş sağlığını da korur.
Tarçınlı su kaynatmadan içilir mi? Kaynatmadan da tarçınlı su yapabilmek mümkündür. Daha pratik bir tarif olarak 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın atarak karıştırıp tüketebilirsiniz. Ya da 1 litre ılık suyun içine 2-3 adet çubuk tarçın atıp bekletebilir, gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Antioksidanın yanı sıra C vitamini zengini olan limonlu tarçınlı su, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyon hastalıklarından koruyor. Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda boğaz yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Limon ve tarçının birleşimi idrar söktürücü bir etkiye sahiptir.
Tarçın, kan şekerini düşürür ve güçlü bir anti-diyabetik etkiye sahiptir. Tarçın, kan şekerini düşürücü özellikleriyle bilinir. İnsülin direnci üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra tarçın, kan şekerini başka mekanizmalarla da düşürebilir.
Tarçında bulunan güçlü antioksidanlar ve polifenoller, vücudu zararlı olabilecek serbest radikallerle oksidatif hasardan koruyarak genel sağlığı destekler. Tarçının iltihabı azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Eczacı Gülay Fidaner de, binlerce yıldır zevkle tüketilen lezzetli tarçın üzerinde yapılan bir araştırma sonucu; direkt olarak yağ hücreleri üzerine etki ederek yağ hücrelerinden enerji üretimini başlatmasını sağlayarak metabolik sağlığı iyileştirebileceğini ortaya koyduğunu açıkladı.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Tarçınlı su yapımı
2 su bardağı su ile 1 adet çubuk tarçını cezveye alın ve kaynatın. Uzun süre kaynaması şart değil, 2-3 dakika içerisinde ocaktan alabilirsiniz.
Sıcak bir tarçın çayı yapmanın en kolay yollarından biri 1 bardak sıcak suya bir çay kaşığı toz tarçın ekleyip karıştırmaktır. Ayrıca tarçın çubuğu kaynar su dolu bir fincana koyularak 10–15 demlenmeye bırakılabilir. Bu sırada eşsiz lezzet ve sağlığa yararlı bileşikler içeceğe karışacaktır.
Ödem atmak için tarçınlı su tüketmek isterseniz bunu toz ya da çubuk tarçınla yapabilirsiniz. Tarçınlı su iki şekilde yapılabilir. Bunlardan birincisi bir litre içme suyuna 1-2 adet çubuk tarçın atarak gün içinde soğuk olarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri