Kazaya karışan aracın trafik sigortası veya kasko sigortası hangi sigorta şirketi tarafından yapılmışsa tazminat o şirketten alınır. Zarar görenin dava yoluna gitmeden önce trafik kazası sigorta tazminatı başvuru dilekçesi ile sigorta şirketine başvurması gerekir.
Sürücünün kaza sonucu oluşan zararların tamamen veya kısmen sorumlu olduğu kanıtlandığında tazminat talep edilebilir. Ayrıca kaza sonucu oluşan zararların nedeni olarak muayenesiz araçlar, kötü yol yapımı veya sürücülerin uygunsuz davranışları gibi faktörler de değerlendirilebilir.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 540.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Tüm belgelerin tam olarak ve hatasız şekilde sigorta şirketine ulaştırılmasının ardından tazminat ödemesi 8 iş günü içinde yapılır.
Tek taraflı trafik kazasında, araç içinde yolcu olarak bulunan ve kaza sonunda yaralanan kişiler, araç sürücüsünün kusuruna bakılmaksızın her koşulda sigortadan tazminat talep etme hakkına sahiptir.
İlgili 31 soru bulundu
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Trafik Kazası Tazminat Davası Yetkili Mahkeme
Trafik kazası nedeniyle tazminat davasına bakmaya yetkili mahkemeler şunlardır: Davalılardan herhangi birisinin ikametgahı mahkemesinde tüm sorumlululara maddi ve manevi tazminat davası açılabilir (HMK md.6).
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Hasar ödemeleri sigortalı araç sahibinin sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kusur oranına göre yapılan ödeme, zarara uğrayan kişinin kusur oranı hesaplanarak yapılır. Böylece her iki taraf da kusuru oranında karşı tarafın ödemesini yapar. Bu ödemeler de tarafların sigorta şirketi ile karşılanır.
Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Ardından sigorta şirketi, kaza tutanağını inceleyerek hasar dosyası açar ve hasar dosyasını da Sigorta Bilgi Merkezine (TRAMER) iletir.
HASAR FARKI NASIL ALINIR? Eksper raporu incelendiğinde ve hasar farkı olduğunu tespit ettiğiniz zaman onarımı yaptırılan sigorta şirketinden bu hakkınızı talep etmeniz gerekir. Sigorta şirketine ihtarname veya yazılı başvuruda talebinizi iletebilirsiniz fakat genellikle bu noktada dava açmak gerekebilir.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Yaralanmalı Kazalarda Tazminat Davası
Ayrıca geçici iş göremezlik sebebi ile de maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Maddi tazminat davaları sırasında tedavi giderleri istenebilir. Kazada zarar görenin yaşam boyu bakıma muhtaç olması durumunda bakıcı giderleri maddi tazminat davası ile talep edilir.
2022 Zorunlu trafik sigorta teminat limitleri araç başına 50.000 TL, kaza başına 100.000 TL öder. Bedeni hasar ve ölüm durumunda ise sigorta teminat limiti 500.000 TL'dir.
Bir iş yerinde belirlenen şartlar altında çalışan kişi, iş akdine son verilmesi durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Tazminat, her geçen tam yıl için çalışana ödenir ve ödenmesi kanuni olarak zorunludur. Aksi takdirde çalışan, kıdem tazminatının tahsil edilmesi için yasal yollara başvurabilir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Suçlu olunsa da karşı tarafın hasar bedeli aracın TRAMER'ine işlenmez aksine hangi araca kaza sonrası onarım için işlem yapıldıysa tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir.
Mevzuat gereği hiçbir sigorta şirketi, karşı tarafın hasarını suçlu olunsa dahi aracın hasar bedeline ekleyemez. Karşı tarafın hasarı tramere yansıtılmış, sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut, hasar kaydı var ancak tutar yok gibi söylemler hiçbiri gerçekliği yansıtmamaktadır." açıklamasında bulundu.
Ayrıca araçta meydana gelen maddi hasarın, aracın rayiç bedelinin %2'sinin altında kalması halinde değer kaybı tazminatı araçta meydana gelen maddi hasar tutarını aşamayacaktır. Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır.
Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti; Vatandaşlarımız araçlarında yaşanan değer kayıplarını, Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca tazmin etmek istediklerinde bu süreç boyunca kendilerine yardımcı olacak, alanında uzman bir avukata vekaletname vermek isteyebilirler.
Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL. 8000 x 50/100=4000 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
Özellikle araç ve kişilere ait bilgiler yer alır . Olayın yeri, zamanı, olayın delilleri ve olayın tarafları ve beyanları doğrultusunda isnadı gerçekleştirebilme faaliyeti tespit etmek için soruşturma yapılır. Soruşturmanın adli kolluk görevlileri Cumhuriyet Savcısı ile görüşerek tamamlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri