Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.
Tarçın, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi kış hastalıklarının da daha rahat ve ağrısız atlatılmasında, özellikle boğaz ağrılarının dindirilmesinde bolca destek alınan doğal malzemeler arasında yer alıyor. Antioksidan etkileriyle ağız sağlığını da destekliyor, özellikle ağız kokusunun hafiflemesine yardımcı oluyor.
Tarçın tozu tatlılarda, hamur işlerinde ve yemeklerde baharat olarak kullanabilirsin şefim. İçeceklerde ise genellikle çubuk tarçın halinde kullanılması, aromasını verdikten sonra içeceğin içinden çıkarılması daha tercih edilen bir kullanım şeklidir.
Soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi durumlarda faydalı olabilir. Antimikrobiyal özellikle göstermesi, HIV virüsü ile savaşmada da yardımcı olabilir. Ayrıca antimikrobiyal etkisi tarçını vajinal mantar enfeksiyonlara karşı da değerli bir besin haline getirir.
Tarçını toz halinde ya da kök halinde tüketebilmek mümkündür. Kök tarçın özellikle bitki çaylarında ve doğal şerbetlere katılarak tüketilebilmektedir. Bitki çaylarının içine 1 tane kök tarçın konarak tüketimi sağlanmaktadır. Toz tarçın ise kek, pasta gibi hamur işlerinde tercih edilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Tüketilen pek çok gıdada olduğu gibi tarçının da aşırı tüketilmesi, birden fazla organa zarar vermekte ve vücut sistemini bozmaktadır. Özellikle önceden yaşadığınız herhangi bir böbrek problemi varsa ya da hassas bir metabolizmaya sahipseniz, normalden fazla tarçın tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız.
Vitamin deposu olan tarçın bal karışımı, sperm kalitesini artırır ve kısırlık tedavisine katkı sağlar. Kan akışını hızlandırarak erkeklerin korkulu rüyası olan iktidarsızlık sorununa çare olur. Afrodizyak etkisi vardır. Cinsel isteği ve gücü artırdığı bilinir.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
Tarçın, sindirimi ve dolaşımı olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca muzun bir stres hormonu olan kortizolü daha az salgılaması ve yüksek triptofan içeriği ile serotonin üretimini artırması da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Bu sayede muz ve tarçın karışımı, geceleri uykuya dalmanızı oldukça kolaylaştırıyor.
Kan dolaşımına faydalı olan tarçın, insülin direncini arttırır. Özellikle tip 2 diyabetliler için önerilen bir baharattır. Tarçını kimler kullanamaz derseniz çok düşük şeker değerleriyle mücadele eden kişilerin kullanmaması önerilir.
Suyun içerisine toz tarçın veya çubuk tarçın ekleyerek 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Hazırladığınız tarçınlı suyu aç karna tüketebilirsiniz. İsteğe göre karanfil, defne yaprağı veya elma dilimleri ile aroma katabilirsiniz.
Kahveye eklediğinizde zincir kahve dükkanlarında kuyruklar oluşturan tarçın, çayda da farklı aromalar yaratıyor. Tarçın çayının tarçın tozundan ve kabuklarından yapılabildiğini de ekleyelim. Karıştırdığınızda çayın içinde kaybolan tarçın özellikle bitki çaylarına çok yakışıyor.
Toz tarçın ile hazırlanan tarçın çayı için 1 tatlı kaşığı toz tarçın cam ya da porselen bir demlik içine koyulur. Üzerine yaklaşık 2 su bardağı kaynatılmış sıcak su eklenir ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek tüketilebilir.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Tarçını günlük hayatınızda istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Öte yandan bu baharat doğal bir antibiyotik görevi gördüğü için hastalandığınızda antibiyotik ilaç içiyorsanız tüketilmemelidir. Araştırmalar, tarçının bu tip ilaçlarla beraber kullanımı sonra bazı yan etkilere sebep olabileceğini ortaya çıkardı.
Tarçın, antioksidan içeriği en yüksek olan baharat türlerinden bir tanesidir. En güçlü antioksidanlar arasında yer alan flavonoidler, polifenol ve fenolik asit tarçında bol miktarda yer alır. Bu bileşenler vücutta serbest radikallerin oluşumunu önleyerek hücreleri oksidatif hasara karşı korur.
Kış aylarında sıkça tüketilen tarçının aşırı kullanılması halinde bazı sağlık problemlerine yol açtığını belirten Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Tarçında bulunan 'kumarin' adlı maddenin kanı sulandırdığı gerekçesiyle beyin kanamasına yol açtığını söyledi.
Bal ile toz tarçını karıştırın ve kahvaltıda kızarmış ekmekle yiyin. Kolesterolü düşürür ve muhtemelen kalp krizini önler. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Gerçek tarçın olarak da bilinen Seylan tarçını, özellikle Sri Lanka'da yetişen, tropik bir ağacın iç kabuğudur ve kurutulurken kırılarak kurutulur. Çin tarçını olarak da bilinen Cassia tarçını ise, ucuz olması sebebiyle piyasada kolaylıkla bulunan klasik tarçındır. Seylan tarçını ise nadirdir.
Günümüzde toz tarçın yerine Kabuk Tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
Cinsellik ve orgazm sırasında salgılanan oksitosin, endorfin gibi hormonların sedasyon etkisi vardır. Bu hormonların etkisi ile uyku kalitesi artar, sabah daha dinç uyanılır ve gün boyu daha enerjik olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri