Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.
Çubuk tarçını aromasının gitmemesi için 1 kez kullanmak en iyisidir fakat 2-3 kez de kullanabilirsiniz. Aynı zamanda tarçın tüketmek enfeksiyonları tedavi etmeye yardımcı olur.
Tarçını günlük hayatınızda istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Öte yandan bu baharat doğal bir antibiyotik görevi gördüğü için hastalandığınızda antibiyotik ilaç içiyorsanız tüketilmemelidir. Araştırmalar, tarçının bu tip ilaçlarla beraber kullanımı sonra bazı yan etkilere sebep olabileceğini ortaya çıkardı.
Kabuk ya da toz tarçın kaynamış sıcak su içerisinde 15-20 dakika kadar bekletilir.
Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur.
İlgili 21 soru bulundu
-Aşırı tüketilmesi halinde vücutta toksik madde birikimine yol açtığı, kan şekerini aşırı düşürerek başdönmesine neden olduğu ve belli kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olduğu da gözlemlenmiştir. Bu nedenle tarçını tüketirken miktarını doğru ayarlamk, aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
Günümüzde toz tarçın yerine Kabuk Tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
Uzun süre ve çok tüketilmesi halinde kabızlık meydana gelir. Yüksek tansiyon ilacının etkilerini arttırabilir. Bu da kan şekerinin düşmesine sebep olur. Aşırı miktarda tüketilmesi halinde mide ve sindirim problemlerine yol açabilir.
Bir litre kaynamış suya 1 adet çubuk tarçın dâhil edilir. 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra gün içerisinde tüketilir.
TARÇINLI SU GÜNDE KAÇ BARDAK İÇİLİR? Tarçınlı suyun günde en fazla 2 litre tüketilmesi önerilmektedir. Bu da 10 su bardağına eşittir. Bu miktarı aşmamak ve çubuk tarçınlı suyu en fazla 2 hafta boyunca tüketmek oldukça önemlidir.
Düşük kan şekeriniz varsa, gün içinde sık sık tarçın almayın. Aşırı tarçın tüketimi kan şekerini düşürür ve ani bayılmalara neden olabilir.
Toz tarçın diyet listesinde olan yemeklere 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde kullanılabilir. Tarçının günlük kullanımında çok bir sorun olmasa da özellikle toz tarçının günde 1 çay kaşığı tüketmek yeterli olacaktır.
Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.
Ödem atmak için tarçınlı su tüketmek isterseniz bunu toz ya da çubuk tarçınla yapabilirsiniz. Tarçınlı su iki şekilde yapılabilir. Bunlardan birincisi bir litre içme suyuna 1-2 adet çubuk tarçın atarak gün içinde soğuk olarak tüketilebilir.
Antioksidanın yanı sıra C vitamini zengini olan limonlu tarçınlı su, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyon hastalıklarından koruyor. Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda boğaz yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Limon ve tarçının birleşimi idrar söktürücü bir etkiye sahiptir.
1 bardak suyu cezvede kaynatın. İçine 1 adet çubuk tarçın atıp 5 dk boyunca kısık ateşte kaynatın. Ilıyınca süzüp akşam yemeklerinden 2 saat sonra için.
Bir bardak sıcak suyu demlikte kaynatın. Kaynayan sıcak suya 1 çubuk toz tarçın veya 1-2 çay kaşığı toz tarçın konulur. Eğer zencefili kök zencefil olarak koyacaksanız ince kıyılmış 1 tatlı kaşığı zencefili demliğe ekleyin.
Mideyi korur: Tarçın sinnamaldehit adlı bir uçucu yağ içerir. Bu yağ mide bağırsak hareketlerinin hızlanmasında yararlıdır, ülser oluşumunu engeller. Sadece sabah aç karnına değil yemeklerden sonra içilen bir su bardağı tarçınlı su karın ağrılarını hafifletir.
Bir su bardağı suyu bir cezveye ya da küçük bir tencereye dökün ve içine tarçını da ekleyerek kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın, bir kenarda ılınmaya bırakın. Ilıdıktan sonra karışımı tüketebilirsiniz. Bu karışımı sabah aç karnına ya da akşam yatmadan önce bir bardak olmak üzere için.
Tarçınlı su kaynatmadan içilir mi? Kaynatmadan da tarçınlı su yapabilmek mümkündür. Daha pratik bir tarif olarak 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın atarak karıştırıp tüketebilirsiniz. Ya da 1 litre ılık suyun içine 2-3 adet çubuk tarçın atıp bekletebilir, gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Erdem Yeşilada, özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen tarçının aşırı tüketiminde insan vücudu için bazı riskler taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabiliyor" dedi.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
Tarçınlı yoğurdun faydaları
Metabolizmayı hızlandırır. Hafızayı ve zeka gelişimini destekler. Sindirimi rahatlatır. Kilo vermeye yardımcı olur.
Baharatları bütün alarak elektrikli bir kahve değirmeninde insanlar kendileri toz haline getirmelidir. Toz tarçından şüpheleniyorsanız tentürdiyotu toz tarçının üzerine damlatın. Eğer koyu mavi renk oluyorsa o kötü kaliteli tarçındır, kullanılmaması gerekir” diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri