Tarçın ağaçları kabuklarından elde edilen bu baharat ağırlıklı olarak mutfaklarda, tatlı ve tuzlu yemeklerde, kahvaltılık gevreklerde, atıştırmalık ürünlerde, çay ve geleneksel yiyeceklerde aromatik bir çeşni ve lezzet verici olarak kullanılır.
Boza ve salep gibi kış içeceklerini üstünde tarçın olmadan hayal etmek bile zor. Sütlü tatlılara da ayrıca çok yakışan tarçın, sütlaç ve tavuk göğsü gibi tatlıların vazgeçilmezi. Sonbahara ayrıca yakışan bir baharat olan tarçını, yine sonbaharın vazgeçilmezi balkabağı ile kullanabilirsin.
Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.
Kök tarçın özellikle bitki çaylarında ve doğal şerbetlere katılarak tüketilebilmektedir. Bitki çaylarının içine 1 tane kök tarçın konarak tüketimi sağlanmaktadır. Toz tarçın ise kek, pasta gibi hamur işlerinde tercih edilmektedir. Toz tarçın isteğe göre tatlıların üstüne bir miktar serpilerek de tüketilebilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Vitamin deposu olan tarçın bal karışımı, sperm kalitesini artırır ve kısırlık tedavisine katkı sağlar. Kan akışını hızlandırarak erkeklerin korkulu rüyası olan iktidarsızlık sorununa çare olur. Afrodizyak etkisi vardır. Cinsel isteği ve gücü artırdığı bilinir.
Tüketilen pek çok gıdada olduğu gibi tarçının da aşırı tüketilmesi, birden fazla organa zarar vermekte ve vücut sistemini bozmaktadır. Özellikle önceden yaşadığınız herhangi bir böbrek problemi varsa ya da hassas bir metabolizmaya sahipseniz, normalden fazla tarçın tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız.
Kan dolaşımına faydalı olan tarçın, insülin direncini arttırır. Özellikle tip 2 diyabetliler için önerilen bir baharattır. Tarçını kimler kullanamaz derseniz çok düşük şeker değerleriyle mücadele eden kişilerin kullanmaması önerilir.
Antioksidanın yanı sıra C vitamini zengini olan limonlu tarçınlı su, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyon hastalıklarından koruyor. Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda boğaz yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Limon ve tarçının birleşimi idrar söktürücü bir etkiye sahiptir.
Kahveye eklediğinizde zincir kahve dükkanlarında kuyruklar oluşturan tarçın, çayda da farklı aromalar yaratıyor. Tarçın çayının tarçın tozundan ve kabuklarından yapılabildiğini de ekleyelim. Karıştırdığınızda çayın içinde kaybolan tarçın özellikle bitki çaylarına çok yakışıyor.
Bal ve tarçın karıştırılıp tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir, doğal bir antibiyotiktir. Birçok vitamin ve yüksek miktarda demir içeren karışım, vücudu bakteri ve virüslere karşı korur. İdrar Yolu Enfeksiyonunu tedavi ederek, İdrar yollarında oluşan mikropları öldürür.
Tarçınlı yoğurdun faydaları
Metabolizmayı hızlandırır. Hafızayı ve zeka gelişimini destekler. Sindirimi rahatlatır. Kilo vermeye yardımcı olur.
Kış aylarında sıkça tüketilen tarçının aşırı kullanılması halinde bazı sağlık problemlerine yol açtığını belirten Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Tarçında bulunan 'kumarin' adlı maddenin kanı sulandırdığı gerekçesiyle beyin kanamasına yol açtığını söyledi.
Ayrıca sistemlerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. 1 kase tarçınlı yoğurt 116 kaloridir. Gün içerisinde uzun süreli açlıkların önüne geçmek ve sağlıklı bir ara öğün seçimi için tarçınlı yoğurt tüketebilirsiniz.
Tarçınlı yoğurt hem faydalı hem de lezzetlidir. Bu şekilde kan şekeri seviyenizi dengeler. Açlık ya da kendinizi kötü hissetme gibi problemlerle karşılaşmazsınız. Vücutta kötü kolesterol yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür.
Kabuk tarçın genelde demleme işlemlerinde kullanılırken toz tarçın genellikle hamur işi ve yemek yapımında kullanılır. Ek olarak bitkisel çaylarda sık sık kullanılan toz tarçın sade ya da diğer bitkiler ile karıştırılarak sıcak su içerisinde demlendikten sonra tüketilebilir.
Daha pratik bir tarif olarak 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın atarak karıştırıp tüketebilirsiniz. Ya da 1 litre ılık suyun içine 2-3 adet çubuk tarçın atıp bekletebilir, gün içerisinde tüketebilirsiniz. Yine isteğe göre içine antioksidan özellik taşıyan limon ekleyerek bu karışımı daha güçlendirebilirsiniz.
Günümüzde toz tarçın yerine Kabuk Tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
Tarçın, sindirimi ve dolaşımı olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca muzun bir stres hormonu olan kortizolü daha az salgılaması ve yüksek triptofan içeriği ile serotonin üretimini artırması da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Bu sayede muz ve tarçın karışımı, geceleri uykuya dalmanızı oldukça kolaylaştırıyor.
Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelen tarçınlı su, bağırsaklarda nitrozamine oluşumumu engelleyerek kabızlığı önler. Strese iyi gelen tarçınlı su, bu duruma bağlı olarak gelişen baş ağrılarını da dindirmeye yardımcıdır. Tarçınlı su yüksek kolesterole de iyi gelir.
Tarçın, en sağlıklı baharatların başını çeker ve bir çay kaşığı kadar tüketseniz bile kan şekerinin düzeyini, sindirimi, bağışıklık sistemini ve genel olarak bütün vücut sağlığını korumada oldukça yardımcıdır. Tarçını sık tüketerek diyabet, kanser ve kalp hastalığına karşı riski azaltabilirsiniz.
Tarçınlı su düzenli tüketildiğinde yağ yakmayı kolaylaştırır. Ayrıca yağların kiloya dönüşmesini de önler. Vücuttaki insülin direncini arttıran tarçınlı su, diyabet hastalarına da önerilmektedir. Metabolizmayı hızlandırır.
Seylan tarçını, Çin tarçınına nazaran, aroma, lezzet ve vücuda olan fayda açısından da çok üstündür.Dünya üzerinde en iyi ve tek gerçek tarçın olarak bilinen Seylan Tarçını, baharat olarak lezzet ve aroması için tercih edilmesinin yanı sıra, olağanüstü yararları için de kullanılmaktadır.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri