Fiziksel sağlığınıza dikkat edin.
Pozitif, gerçekçi ve cesur bir düşünme şekli duygusal boşluğu ortadan kaldırmak için en iyi yoldur. Zihninize dikkat etmenin yanı sıra, sağlığınıza, vücudunuza ve kalbinize de dikkat etmelisiniz. Günde 8 saat uyumayı asla ihmal etmemelisiniz. Her gün en az yarım saat yürümelisiniz.
Duygusal boşluk, kişinin sebebini kestiremediği halde hayattan keyif almama, acı çekme, günlük hayatı sürdürecek gücü kendinde bulamama ve genel mutsuzluk hali içerisinde olma durumudur. Diğer bir deyişle duygusal boşluk, bireyin kendine ve hayata karşı memnuniyetsiz olma ve hayattan keyif alamama halidir.
Bizim beynimiz çok yüksek bir duyguya maruz kaldığında tabiri caizse şarteli kapatır. Bunun sonucu ise boşluk hissidir. Beyin yaşadığı yüksek duyguyu hazmedemediğinden hiçbir duygu hissetmemeyi tercih eder. Bu bilinçli yapılan bir davranış değildir, bilinçdışı işleyen bir süreçtir.
Boşluk duygusu daha çok belirsizlik zamanında ortaya çıkabilmektedir. Kişinin kaygılı olduğu durumlarda ya da hayatında çatışmalar yaşadığında, kendisini ve çevresindekileri kontrol edemediği zamanlarda kişi boşluk duygusu hissedilebilir. Bazı kişilik bozukluklarında da boşluk duygusu daha fazla göze çarpmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Duygusal Boşluk hissi, genellikle hayattan tatmin olmama, amaçsızlık ve duygusal boşluk hissi olarak tanımlanır. Bu his, kişinin yaşamında önemli bir şeyin eksik olduğu duygusunu taşımasına neden olabilir. Boşluk hissi, farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve her bireyde farklı belirtiler gösterebilir.
Boşluk hissi ne kadar sürer? Boşluk hissi birkaç gün sürebilir ve sonra kendi kendine düzelebilir. Diğer zamanlarda, iki hafta veya daha uzun sürebilir. Durum böyle olduğunda, bilişsel çarpıtmaları tanımak ve bir ruh sağlığı uzmanının desteğini aramak yardımcı olabilir.
Bu durumun ortaya çıkmasında travmatik deneyimler, yoğun stres, depresyon, anksiyete bozuklukları, ilaç tedavileri veya kişilik bozuklukları gibi faktörler etkili olabilir. Duygusal hissizlik ya da duygusal körlük olarak adlandırılan bu durum literatürde aleksitimi olarak geçer.
Boşluk duygusu insanları çok rahatsız eden bir duygudur. Boşluk duygusu uzun sürmesi halinde kişide depersonalizasyon ve derealizasyon dediğimiz duygular ortaya çıkar. Depersonalizasyon kişinin kendine yabancılaşması hissidir. Binevi hissizlik duygusu da denilebilir.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Boşluk duygusu uzun sürmesi halinde kişide depersonalizasyon ve derealizasyon dediğimiz duygular ortaya çıkar. Depersonalizasyon kişinin kendine yabancılaşması hissidir. Binevi hissizlik duygusu da denilebilir. Depersonalizasyonda kişi beş duyu organıyla algıladığı duyguları hissedemez.
hastanın iyi hatırlayamadığı şeyleri ayrıntılar uydurarak veya başkalarının söylediklerini benimseyerek belleğindeki boşlukları doldurmaya çalışmasıyla tanımlanan bir tür bilinçsiz çarpıtma.
Duygusal boşluk, kişinin sebebini bilmediği halde acı çekme, hayattan keyif alamama ve genel bir mutsuzluk hali içinde olma durumudur. Duygusal boşluk yaşayan kişiler mutluluğu genelde dış etmenlerde arar. Bu kişiler mutluluğu ararken zararlı alışkanlıklara da eğilim gösterirler.
Duygusal yoksunluk şemasına sahip olan bireyler sevilme ihtiyaçlarının hiçbir zaman tam olarak karşılanmayacağına dair güçlü bir inanç taşırlar. Hayatlarının sonuna kadar yalnız kalacaklarını veya hayatlarında birileri olsa bile bu kişilerin onları hiçbir zaman anlamayacağını düşünürler.
Kimileri buna “amaçsız yaşamak” diyor. Bu durum, olduğunuz veya olmak istediğiniz kişi hakkında netliğe sahip olmadığınız anlamına gelir. Ulaşılmak istenen belirli hedeflere veya hayallere sahip olmamak da boşluk hissine neden olabilir. Kendinizle teması kaybetmeniz birçok durumdan kaynaklanabilir.
Boşluk hissi veya boşluk duygusu, sıkıntı, sosyal yabancılaşma ve duyarsızlık ile karakterize edilen insani durumdur. Genellikle bir travma veya depresyon kaynaklı bir duygudur. Boşluk duygusunu yaşayan kişiler kendilerini anlamsız, değersiz, kimsesiz veya yalnız hissederler.
İnsan vücudunda bulunan organların birçoğu vücudun içinde bulunan boşluklarda bulunur. Bunlar, birisi vücudun arka kısmında (dorsal), diğeri ön kısmında (ventral) yerleşmiş iki ana boşluk şeklindedir. Dorsal boşlukta beyin ve omurilik, ventral boşlukta ise torakal ve abdominopelvik boşluk bulunmaktadır.
Sosyal ve özel alanlarda insan varlığına özgü boşluğun en temel tezahürü, insanın dünyadaki temel durumunu etkileyen ve biçimlendiren ontolojik anlamında fark edilmektedir.
Duygu sağırlığı demek, iç dünyasını anlatamamak, duygularını kelimelere vuramamak, ne hissettiğini bilmemek ve paylaşamamaktır. Aleksitimik insan duygularını söze vuramayan insandır. Öfkelenmesi, kızması, sevinmesi hiçbir belli olmaz. Deyim yerindeyse her birini kendince kuru kuru yaşar.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Kendini uyuşmuş, duygularından kopmuş gibi hissetme. Bu durum kişinin eşi ve çocukları tarafından “robot gibi”, “makine gibi” şeklinde tanımlanmasına kadar varabilir. Kendisinin ve başkalarının duygularını anlamakta ve bu duygulara güvenmekte zorluk çekme. Duygular davranışların arkasına saklanır.
Boşluk, içgüdüsel olarak projeksiyonladığımız şeye karşılık gelen gerçek bir varoluş yolunun yokluğu – tam bir yokluk anlamına gelir.
"Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi, ebeveynlerimizden bize kalan mirasa farklı ve açık bir şekilde ışık tutmakla kalmayıp çocukluğumuzda ebeveynlerimizden aldıklarımızın, yetişkinlik döneminde duygusal ve sosyal anlamda bizleri nasıl etkilediğini anlamamıza yardımcı oluyor.
Gerçek boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek hiçbir hükmün bulunmaması halidir. Gerçek olmayan boşluk: Bir hukuk kuralının çok geniş tutulmuş olan mevcut kapsamında somut olaya uygulanması durumunda hakkaniyete aykırı sonuçlar ortaya çıkıyorsa gerçek olmayan boşluk söz konusudur.
boş anıma denk geldi şeklinde de kullanılan çoğu zaman lafı kıvırma amaçlı sarfedilen söz öbeği.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri