Araştırmalar, tarçının açlık kan şekerini yüzde 29 düşürdüğünü belirtiyor. Tarçın, doğrudan kas hücreleri üzerinde çalışır ve şekerin kanda durmayıp enerjiye dönüşmesini sağlar.
Tarçın mucizesinden yeterince faydalanabilmek için 20 gün boyunca yarım çay kaşığı tarçın tüketmeniz, kronikleşen yüksek kan şekeri seviyenizi düşürmede yardımcı olacaktır.
Erdem Yeşilada, Tip-1 diyabet hastalarında dikkate değer bir yarar beklemenin yanlış olacağını, bu nedenle hasta grubunun dikkatle seçilmesi gerektiğini belirtiyor. Yeşilada, kullanılacak miktarın önemine dikkat çekerek, “Tarçının kullanım süresi de son derece önemli. Günde 5-6 gram kullanmak yeterlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Tarçın, tip 2 diyabeti yönetmeye iki farklı şekilde yardımcı olur. Tip 2 diyabetlilerin kan şekerinde düşmeyi sağlayabilir. Bir de insülin direncini engellemeye yardımcı olur. Araştırmalar, tarçının açlık kan şekerini yüzde 29 düşürdüğünü belirtiyor.
Canan Karatay “Şeker hastalığı irsi değildir, çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır, önlemek için bol bol katkısız zeytinyağı tüketmek gerekir” dedi. Milas Zeytin Hasat Şenliği'nde sorularımızı cevaplayan Karatay, “Zeytinyağı 'virjin' olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürür, şeker hastalığını önler.
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Yatarken kan şekeri 100 -120 mg/dl‟ nin altında olmamalıdır.
Tarçının içinde bulunan polifenoller önemli bir antioksidan maddedir. Bu da fazla kilolu ve şişmanlarda açlık şekerini düşürmekte ve insülinin etkinliğini artırmaktadır.
2) Kan Şekerini Dengeler
Kan şekeri seviyesi yükselince tarçınlı yoğurt tüketebilirsiniz. Tarçınlı yoğurt hem faydalı hem de lezzetlidir. Bu şekilde kan şekeri seviyenizi dengeler.
Hba1c düzeyinin düşürülmesinin etkili ve tek yöntemi, kan şekeri düzenlenmesini sağlamaktır. Bunun kontrol altında tutulabilmesi için, doktor tarafından tedavi planı, beslenme planı, ilaç ve insülin enjeksiyonu şeması net bir şekilde belirlenmelidir.
Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelen tarçınlı su, bağırsaklarda nitrozamine oluşumumu engelleyerek kabızlığı önler. Strese iyi gelen tarçınlı su, bu duruma bağlı olarak gelişen baş ağrılarını da dindirmeye yardımcıdır. Tarçınlı su yüksek kolesterole de iyi gelir.
Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar. Böylece su içmek şekeri düşürür. Bu nedenle şeker hastası olanlar kan şekerinin dengelenmesi için günde en az 2,5 litre su içmelidir.
Toz tarçının günde en fazla bir çay kaşığı (2,3 gram) tüketileceği düşünülürse, bu miktar yaklaşık olarak sadece 5,6 kaloriye tekabül ediyor.
Yapımı oldukça basit ve pratik olan tarçınlı su kürünü hazırlamak için 250 ml kadar suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın ilave edin ve kaynatın. Fokurdamaya başladıktan sonra hafif ılıdıktan sonra vakit kaybetmeden tüketin.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Bunun iki açıklaması vardır. Gece uykuda salgılanan büyüme hormonu, kortizol ve adrenalin gibi hormonların aşırı salgılanması veya gece uykuda kan şekerinin düşmesi sonucu buna reaksiyon olarak kas, karaciğer ve yağ dokusundan şeker salınması sonucu sabaha kan şekerinin yükselmesidir.
Kan şekerinin sağlıklı kişilerde olması gereken değeri, 70-120 mg/dl'dir.
0-1 yaş arasındaki bebeklerde tokluk şekerinin 120-200 mg/dL arasında olması gerekir. Okul öncesi dönemde olan çocuklarda tokluk kan şekerinin 110-190 mg/dL arasında olması gerekmektedir. Okul çağındanki çocuklarda ve okul çağını aşmış kişilerde ise tokluk şekerinin 110-170 mg/dL seviyesinde olması gerekmektedir.
Şeker hastalığı yani diyabet, kronik bir hastalık türüdür. Şeker hastalığı ömür boyu tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır.
Doktorunuzun isteği ile laboratuvarda ölçülüyor, son 2–3 ay içerisinde ortalama kan glikoz düzeyini veriyor.HbA1C nin 3–4 ayda bir kez ölçülmesi yeterli oluyor. Böbrek sorunu tedavi edilmezse, 7–10 yıl içerisinde diyaliz gereksinimi başlıyor.
Makul bir kalori kısıtlaması ve düzenli fiziksel aktivite yaparak ortalama 15 kilo civarında kilo kaybeden fazla kilolu veya obez diyabetlilerde kanda şeker, insülin ve HbA1c seviyeleri tamamen normalleşiyor. Bir başka deyişle diyabet yani şeker hastalığı tümüyle ortadan kalkıyor.
Zeytinyağı, içerdiği antioksidanlar sayesinde oksidanların olumsuz etkilerini büyük ölçüde azaltır. Zeytinyağı ayrıca, kan şekerinin kontrol edilmesine de katkıda bulunur. Sonuç olarak, zeytinyağı, şeker hastaları için son derece uygun bir yağdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri